TÉMA

Chrudimsko

Policie našla seniora z Chrudimska, který se ztratil cestou na nákup

Policisté pátrali po osmaosmdesátiletém muži ze Studnice na Chrudimsku, který se zřejmě ztratil cestou na nákup a nevrátil se domů. V úterý pozdě večer na síti X oznámili, že ho našli u Hlinska a předali k ošetření záchranné službě.
20. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 05:33|

Poslední přeživší Ležáků v den svých narozenin mluvila se školáky o tehdejší tragédii

Jarmila Doležalová je dnes už poslední žijící osobou, která přežila vyhlazení Ležáků v roce 1942. Válka se v současnosti do života mnoha lidí znovu vrátila, a proto se Doležalová rozhodla zajet mezi školáky a mluvit s nimi o tom. A to i v den svých čtyřiaosmdesátých narozenin.
13. 11. 2023|

Stavba protipovodňové hráze za půl miliardy na Chrudimsku stojí

Stavba protipovodňové hráze s obřím suchým poldrem u Kutřína na Chrudimsku stojí. Přitom jde o velký projekt za půl miliardy korun. Pro státní podnik Povodí Labe ho budovala stavební firma OHLA ŽS. Stavbu provázely spory a v poslední době i cenový tlak za situace, kdy i materiály k budování skokově podražily. Vše dospělo do stavu, kdy stavební společnost od smlouvy odstoupila.
12. 5. 2022|

Válečný veterán Emil Boček oslavil 98. narozeniny. Proletěl se letadlem, se kterým sám bojoval

Dodatečný dárek k 98. narozeninám, které oslavil v únoru, dostal armádní generál ve výslužbě Emil Boček. Sběratelé letadel z Podhořan na Chrudimsku a základny armádního letectva v Čáslavi pro něj uspořádali výlet letadlem. A ne ledajakým –⁠ právě takovým, jakým Emil Boček sám za druhé světové války létal v Británii.
9. 6. 2021|

Déšť zvedl řeky na Českomoravské vrchovině. Meteorologové varují před velkou vodou

Vydatný déšť rozvodnil toky na Českomoravské vrchovině, Novohradka v Pardubickém kraji se pak dostala na druhý stupeň povodňové aktivity. Hladiny řek stoupaly také na česko-polském pomezí v podhůří Rychlebských hor a Jeseníků. Výstraha meteorologů před povodněmi platí pro Vysočinu i velkou část Pardubického kraje, na Chrudimsku s vysokým stupněm nebezpečí.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 22:53|

Archeologové: Dřevěná studna nalezená u Pardubic je nejstarší na světě

Dřevěná studna, kterou archeologové našli při záchranném výzkumu pod budoucí dálnicí D35 u Ostrova v Pardubickém kraji, je nejstarší pravěká dřevěná struktura na světě. Potvrdil to dosavadní výzkum archeologů, kteří ji datují do let 5256 až 5255 před Kristem. Řekl to ředitel Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška. Studnu nyní odborníci konzervují a dělají další analýzy. Po ukončení výzkumu bude objekt k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích.
4. 2. 2020|