TÉMA

Roušky

Češi skupují testy na covid-19 a chřipku, zájem roste i o respirátory

Roste zájem o respirátory a covidové testy. České televizi to potvrdily oslovené lékárny a e-shopy se zdravotnickými potřebami. Prodeje se tak oproti předchozímu měsíci na řadě míst zdvojnásobily. Například obchodníci, kteří tyto pomůcky dodávají do zdravotnických a sociálních zařízení, pak hlásí téměř dvacetinásobný nárůst prodejů. Kromě respirátorů a covidových testů ale roste zájem i o ty kombinované, které dokáží odhalit také chřipku. Důvodem je chladnější počasí a s ním spojená respirační onemocnění.
14. 10. 2023|

V Německu skončila povinnost nosit roušky v dálkové dopravě

V Německu od čtvrtka přestala platit povinnost nosit roušky v dálkové dopravě. Stejnou povinnost v regionální dopravě zároveň zrušilo i posledních devět spolkových zemí, zbytek to udělal již dříve. Opatření Německo zavedlo zhruba před třemi roky kvůli pandemii covidu-19. Rozhodnutí chválí dopravci, podle kterých bylo vymáhání této povinnosti čím dál obtížnější. Ministerstvo zdravotnictví nošení roušek v hromadné dopravě stále doporučuje.
2. 2. 2023|

Covidová vlna je podle Duška dosud největší. Přeočkování by mohlo začít příští týden, řekl Válek

Od příštího týdne by mohlo začít oficiálně přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podmínkou podle něj je, aby to schválily Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Schválení očekává v pátek. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek a biochemik Jan Konvalinka považují nynější vlnu epidemie za dosud největší co do počtu nakažených.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 19:26|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Vláda od čtvrtka ruší povinné respirátory v hromadné dopravě, Válek je ale dál doporučuje

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě ruší vláda od čtvrtka. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale jejich nošení i dál doporučuje nejen v dopravě, ale i v dalších prostorech, kde je větší množství lidí. Respirátory dále zůstanou povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 18:14|

Svět se potýká s horami zdravotnického odpadu, varuje WHO. Důvodem je pandemie

Kvůli pandemii covidu-19 zavalily svět hory zdravotnického odpadu vzhledem k obrovské globální spotřebě ochranných pomůcek, ale také kvůli očkování a masovému využívání jednorázových testů. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve zveřejněné zprávě uvedla, že jen z vyočkovaných osmi miliard dávek vakcín vzniklo 144 tisíc tun odpadu ve formě použitých stříkaček a jehel. Zároveň vyzvala, aby země věnovaly odpadu v souvislosti s pandemií větší pozornost a investovaly například do recyklovatelných pomůcek.
2. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Francie i Británie hlásí nejvyšší počty nakažených za den od začátku šíření covidu

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to dosud nejvíce, předchozí maximum bylo 104 611. Obdobně je na tom Británie, která za uplynulý den zjistila 129 471 nových případů nákazy covidem, což je nejvyšší počet od začátku pandemie.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 20:35|

V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 21:06|

Pandemie covidu zřejmě úplně vymazala ze světa jeden z kmenů chřipky. Nebyl pozorován už 18 měsíců

Podle několika studií je velmi pravděpodobné, že jeden ze čtyř typů chřipkového viru, které kolují mezi lidmi, zcela vymizel – z velké části díky pandemii covidu-19 a opatřením, která ho měla potlačit. Zásadní vliv ale mělo také očkování.
1. 11. 2021|

Při loňském rozesílání roušek seniorům porušila ministerstva ochranu údajů, uvedl iRozhlas

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při loňském hromadném rozesílání roušek seniorům či zdravotně handicapovaným, uvedl v pátek server iRozhlas.cz na základě informací Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ministerstva pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové (oba ČSSD) loni v září, krátce před říjnovými krajskými volbami, nechala Českou poštou rozeslat balíčky s pěti rouškami a respirátorem do milionů domácností. Maláčová řekla serveru, že rozesílání mělo na starosti vnitro. Hamáček podle iRozhlas.cz na dotazy nereagoval.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 17:14|

Testování epidemii nevyřeší, očkování ano, hájí Vojtěch konec hrazení testů. Podle Baxy je to chyba

Konec proplácení preventivních testů na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasnou výzvou lidem, kteří zatím na testování spoléhají, aby se nechali očkovat. Místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Martin Baxa to však považuje za velkou chybu. Domnívá se, že kvůli tomu, že si nově většina lidí bude muset testy platit sama, se bude nákaza ještě více nekontrolovaně šířit. Zvýšit počet očkovaných by podle něj vláda měla lepší kampaní. Vojtěch s Baxou diskutovali o nových vládních opatřeních v Událostech, komentářích.
21. 10. 2021|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

V Košicích a Bratislavě protestovali odpůrci vlády. Neočkovaní jsou občané druhé kategorie, kritizoval Fico

Odpůrci slovenské vlády využili středeční svátek dne ústavy k demonstracím v Bratislavě a v Košicích. Na několika shromážděních konaných z iniciativy opozice protestovali nejen proti nynější koalici premiéra Eduarda Hegera, ale i proti koronavirovým opatřením a údajné diskriminaci lidí, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19.
1. 9. 2021|

Se začátkem školy čekají žáky testy na covid. Roušky mají povinné na chodbách i ve frontě na oběd

Středou začíná školní rok. Je třetím, který ovlivňuje pandemie covidu-19, ale prvním, který již začíná s konkrétními opatřeními. Děti si do školy nesmí zapomenout roušky, ve třídách na ně budou čekat testy na covid. Nebudou sice povinné, ale kdo je odmítne, bude muset splnit dodatečné povinnosti, mimo jiné bude mít nasazenou roušku i při vyučování. Zcela se testování vyhnou jen očkovaní žáci. Úplně přesný výhled do budoucnosti ale školáci ani učitelé přece jenom nemají. Jak dlouho testování potrvá, bude záviset zejména na tom, jaké budou jeho úvodní výsledky.
31. 8. 2021|

Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:06|

Školy se připravují na návrat žáků i testování. Ředitelé i ministerstvo věří, že plošně zavírat se už nebude

Děti se připravují na další školní rok, který poznamená pandemie covidu-19. Na rozdíl od předchozích dvou let začne výuka s řadou opatření, od nichž si ale politici slibují, že díky nim již nebude potřeba vrátit se k distančnímu vzdělávání. Scénáře ministerstva zdravotnictví plošné zavíráním škol vůbec nepředpokládají. Zprvu se ale budou děti ve třídách testovat, další vývoj bude záležet hlavně na tom, co se stane v prvních dvou týdnech školního roku.
25. 8. 2021|

Covid změnil způsob, jakým lidé produkují odpad. Je ho víc a má jiné složení

Koronavirová pandemie zvýšila produkci odpadu. Toho komunálního na některých místech přibylo až o čtvrtinu. Velký nárůst je ale i u skla a obalových materiálů, rychleji se plnily také velkoobjemové kontejnery.
25. 8. 2021|

Kvůli povinným rouškám nebo testování nelze žalovat školu, rozhodl Nejvyšší správní soud

Žáci ani rodiče nemohou zažalovat školu kvůli distanční výuce a povinnosti nosit roušku. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS). Žalobu proti základní škole podali v Českém Těšíně v zastoupení rodičů někteří žáci. Podle advokátů bude verdikt směrodatný i pro rozhodování v dalších podobných případech.
24. 8. 2021|

Trojí testování, nebo respirátor. Vláda schválila pravidla pro nový školní rok

Děti se na začátku školního roku třikrát otestují na koronavirus: prvního, šestého a devátého září. Pokud tříkolové testování odmítnou, budou nosit respirátor. Kabinet v pondělí večer mimořádně projednal opatření ve školách na další školní rok, současně oznámil, že se s novým měsícem zvyšují limity návštěvnosti kulturních a sportovních akcí na sto procent kapacity.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 22:28|

Pandemie ve světě: Německo nově žádá testy od každého, kdo přijede. Vakcíny budou v nové dodávce pro EU dražší

Německo nově žádá od každého, kdo přijede ze zahraničí, doklad o očkování, nedávném prodělání covidu-19 anebo o negativním testu. V zemi rostou počty nakažených, v přepočtu na obyvatele se situace od začátku července zhoršila trojnásobně. Mnohem hůře než Německo se ale nyní s koronavirem potýkají Spojené státy. Nejvíce nakažených hlásí Florida – pětinu celkového počtu. Očkování bude nově, přinejmenším v Evropské unii, dražší. Financial Times upozornily, že výrobci Pfizer a Moderna prosadili v novém kontraktu s EU vyšší ceny za dávku.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 23:07|

Pandemie ve světě: Německo zpřísnilo podmínky pro vstup, V USA tlačí na očkování

Německo bude od neděle vyžadovat, aby měli lidé při vstupu do země buď negativní test na covid-19, potvrzení o uzdravení nebo doklad o očkování. Americký prezident Joe Biden oznámil zavedení vakcinačního požadavku pro federální zaměstnance. Ti, kteří se nenechají naočkovat proti covidu-19, budou muset absolvovat jednou nebo dvakrát týdně test na koronavirus, nosit roušky, dodržovat odstupy a další pravidla. V australském Sydney rozhodli o nasazení armády pro kontrolu pandemických opatření.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 15:53|

Státní zaměstnanci očkovaní letos budou mít nárok na dva dny placeného volna, rozhodla vláda

Letos očkovaní státní zaměstnanci budou mít nárok na dva dny placeného volna a vybrat si ho mohou do konce roku, rozhodla na mimořádném zasedání vláda. Dále také schválila, že děti ve věku od šesti do 12 let nemusí s platností od soboty před návratem z rizikových zemí absolvovat test – stačí po příjezdu podstoupit PCR a v případě negativního výsledku nemusí do samoizolace. Kabinet odsouhlasil i program pomoci Afgháncům pomáhajícím české misi v zemi.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 10:04|

Pandemie ve světě: Slovensko zintenzivňuje hraniční kontroly, Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Slovenská policie začíná s intenzivními kontrolami na hranicích, zaměří se na dodržování karanténních povinností po vstupu na území Slovenska. Provoz některých hraničních přechodů se omezí nebo úplně uzavře. Vzhledem k narůstajícím počtům případů varianty delta mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal připustil, že zemi může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru. Počty nákaz rostou také v Izraeli, tamní vláda proto podle médií chystá nová opatření. Británie naopak i přes narůstající infekce plánuje 19. července zrušit zbývající restrikce.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:53|