TÉMA

Protilátky

Chřipka den po dni. První příznaky přicházejí hodiny od nakažení, imunitní továrny mezitím chrlí protilátky

Chřipku zná lidstvo už od antiky, ale stejně ji není schopné porazit – ani s pomocí nejmodernější medicíny. Každý rok se totiž její virový základ mění, proto proti ní vlastně není možná léčba – tělo se s ní musí vypořádat samo, medicína mu v tom může jen pomoci. Stejný důvod zhoršuje i účinnost vakcín.
12. 2. 2024|

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Vytáhnout pomocí pinzety a nekroutit. S teplým počasím roste aktivita klíšťat

Teplé počasí zapříčinilo vyšší aktivitu klíšťat. Dle odborníků je klíčová prevence, jako je použití repelentu a vyhýbání se křovinám či zarostlým okrajům lesů, potoků a řek. Lidé by se také měli pravidelně kontrolovat. Pokud člověk klíště na svém těle objeví, důležité je vyndat ho co nejdříve. Klíšťata přenáší lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu, která může mít závažné dopady, a to někdy i u mladých lidí. Přímá léčba na encefalitidu sice neexistuje, ale předcházet se jí dá pomocí očkování.
23. 4. 2023|

Vědci objevili vzácné protilátky blokující všechny varianty SARS-CoV-2. Důležitý podíl měli i Češi

Více než deset milionů sekvencí koronaviru SARS-CoV-2 musel prozkoumat mezinárodní tým vědců, aby našel univerzální slabiny koronavirů, které se nemění ani s častými mutacemi a vznikem nových variant. Analýzou vzorků se pak podařilo odhalit vzácné protilátky, které jsou připraveny i na další mutace lidských koronavirů. Na studii se podíleli také zástupci Českého centra pro fenogenomiku Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
14. 2. 2023|

V září by se mohla na trh dostat vakcína Pfizer/BioNTech uzpůsobená proti omikronu

Upravená vakcína firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19 by mohla být na trh uvedena možná už na počátku září, uvedla ve čtvrtek německá společnost BioNTech. Než se však dostane do Česka, bude to nejspíš chvíli trvat. Vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Peter Šebo míní, že by lidé patřící do rizikových skupin jako senioři nebo osoby se sníženou imunitou neměli s očkováním vyčkávat.
25. 8. 2022|

Omikron postihl USA víc, než se čekalo. Protilátky proti covidu tam má 75 procent dětí

Koronavirem se od začátku pandemie covidu-19 nakazily tři ze čtyř amerických dětí a známky předchozí nákazy byly zjištěny u více než poloviny Američanů. Odhad, který se zakládá na studii protilátek, zveřejnilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Informuje o tom agentura AP.
27. 4. 2022|

Kandidát na ministra Válek oznámil své plány: Omezení neakutní péče a navýšení kapacit PCR testů

Jako první tři kroky v boji s covidem-19 by kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) sjednotil postup léčby při využití monoklonálních protilátek, dočasně omezil plánovanou a neakutní péči k rovnoměrnému zatížení nemocnic a výrazně navýšil kapacity PCR testů. Svůj plán oznámil v pondělí na Twitteru. „Jejich efekt uvidíme téměř okamžitě,“ napsal ke třem navrhovaným krokům.
29. 11. 2021|

Nejvyšší správní soud chyboval, když neřešil námitku týkající se protilátek, rozhodl Ústavní soud

Nejvyšší správní soud (NSS) chyboval, když odmítl návrh podaný jménem tří dětí, které se musely v dubnu ve školách testovat, ačkoliv měly protilátky na nemoc covid-19. Stížnosti dětí vyhověl Ústavní soud (ÚS). Chyba spočívala v tom, že se NSS nezabýval námitkami věcně. Svou pravomoc při přezkoumávání mimořádného opatření vyložil příliš úzce, ačkoliv jiné podobné návrhy směřující proti koronavirovým opatřením řešil detailně, opakovaně je rušil nebo konstatoval nezákonnost.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 10:55|

Povinné očkování by rozdělilo společnost, řekl Válek. Jiná cesta není, oponoval Kubek

Budoucí vládní kabinet představil svou strategii pro boj s epidemií covidu-19 v Česku. Počítá například se zaváděním opatření na regionální úrovni nebo obnovením platnosti PCR testů. Vymezuje se naopak proti povinné vakcinaci, ačkoliv očkování je podle kandidáta na ministra zdravotnictí Vlastimila Válka (TOP 09) jedinou cestou. Očkovací povinnost je ale nutná podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Kritiku si budoucí vláda vysloužila i od hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), podle kterého nemají hygieny pravomoce k zavádění opatření. O možnostech v boji proti covidu spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
25. 11. 2021|

Očkování je proti covidu až pětkrát účinnější než prodělání nemoci, ukazuje rozsáhlá americká studie

Nová studie porovnala pravděpodobnost nákazy virem SARS-CoV-2 u lidí, kteří už covid prodělali, s těmi, kteří covid dostali v době od devadesáti do 179 dní po očkování. Lidé, kteří prodělali covid-19, měli 5,49násobně vyšší pravděpodobnost nové nákazy ve srovnání s plně očkovanými pomocí mRNA vakcín.
3. 11. 2021|

Situace v Česku se zhoršuje. Koronavirus se šíří nejrychleji od loňského října

Reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření nemoci covid-19, v sobotu znovu překonalo rekord od začátku loňského října. Z páteční hodnoty 1,79 stouplo na 1,96. V pátek přibylo v Česku 4224 nakažených koronavirem, což bylo nejvíce za den od 13. dubna. Nárůst počtu případů nemoci covid-19 byl opět více než dvakrát vyšší než ve stejný den v předchozím týdnu.
23. 10. 2021Aktualizováno23. 10. 2021, 19:34|

Existenci protilátek nelze nyní zaměnit s imunitou proti covidu, uvedl Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud zamítl návrh Tomáše Havetty na zrušení části opatření ministerstva zdravotnictví, které se týkalo neuznávání protilátek na nemoc covid-19. Nebylo tedy v rozporu se zákonem. Opatření z 26. srpna už ale v současnosti není platné.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 10:41|

Ve čtvrtek přibylo 1534 případů covidu, jedná se o nejvyšší nárůst za celý týden

Laboratoře v Česku ve čtvrtek potvrdily 1534 nových případů nemoci covid-19, nejvíce v tomto týdnu a zhruba o 550 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných s koronavirem se zvýšil na 448, osm desítek z nich je ve vážném stavu. Přibývá i případů chřipky. Ministerstvo zdravotnictví chystá změny v opatřeních –⁠ navrhne snížení doby platnosti testů i konec jejich proplácení z veřejného pojištění od 1. prosince. Nejvyšší správní soud (NSS) také zpětně konstatoval, že letní povinnost testovat děti na táborech byla v rozporu se zákonem. Z Finska, Maďarska a Lucemburska se od pondělí neočkovaným ztíží návrat do Česka.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 21:16|

V moravskoslezských nemocnicích je nejvíc pacientů s koronavirem v zemi. Velká část mladších a neočkovaných

Moravskoslezský kraj má nejvíce hospitalizovaných s koronavirem v Česku. V nemocnicích je s tímto onemocněním 46 pacientů a podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) to nejsou jen senioři, ale ve velké míře také neočkovaní lidé ve věku od třiceti do šedesáti let. Nemocnice v kraji se chystají na znovuotevření covidových oddělení.
27. 9. 2021|

Vědci řeší, jestli by se koronavirus nemohl úplně vyhnout lidskému imunitnímu systému

S každou novou variantou SARS-CoV-2, která se objeví a způsobí nárůst počtu případů, vyvstává také znepokojivá otázka: Mohl by virus nakonec dospět k takovému souboru mutací, které by mu umožnily zcela se vyhnout naší imunitní reakci?
24. 9. 2021|

Poslanci odvolali radní ČT Lipovskou. Uznávání protilátek odsunuli na neurčito

Sněmovna na návrh volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Poslanci v pátek také diskutovali o uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, debatu po hodině přerušili. Dopoledne sněmovna schválila novelu o zpřísnění dohledu nad dodržováním pracovní doby i odpočinku strojvedoucích na železnici a zvýšení investic pro letošní rok o 1,8 miliard korun. Naplánovaný růst učitelských platů a novelu zákoníku práce o vyšší zákonné dovolené neprojednali.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 17:33|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Čeští vědci vyvinuli nový test. Umí rychle určit účinné protilátky proti covidu

Vědci z Česka vyvinuli test, který umí rychle určit hladinu ochranných protilátek proti koronaviru a odlišit je od těch, které přímou ochranu neposkytují. Oznámili to zástupci Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV). Podle ústavu je test jednodušší a levnější než nynější způsob zjišťování hladiny účinných protilátek.
7. 9. 2021Aktualizováno12. 9. 2021, 08:05|

V neděli přibylo 139 nakažených. S deltou by bylo lepší sundat roušky až při 80% očkovanosti, řekl Chlíbek

Pro ukončení povinnosti nosit ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě roušky nebo respirátory by podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka bylo vhodné proočkovat více než 75 procent populace. O takové hranici se v nedělních Otázkách Václava Moravce zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V neděli také přibylo 139 nakažených oproti 81 případům z předchozího týdne. Se začátkem nového týdne se žáci ve školách, případně neočkovaní zaměstnanci znovu testovali.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 19:10|

Od pondělí se změní podmínky pro návrat z Nizozemska, Norska nebo Slovinska. Země budou červené

Od pondělí se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Nizozemska, Norska, Slovinska a San Marina, na mapě cestovatele budou země červené. Jednodušší to naopak bude z Azorských ostrovů. Změny budou i u dalších států, nemají však podle resortu zdravotnictví vliv na režim při příjezdu do Česka. Testy ve čtvrtek odhalily 306 nově nakažených koronavirem. Je to o pětadevadesát případů více než před týdnem a nejvyšší údaj od poloviny července.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 15:57|

Přibylo 261 nových případů covidu, vnitro poskytne dotace na odměny strážníkům

Laboratoře v Česku odhalily ve středu 261 nově nakažených koronavirem, což je o 16 víc než ve stejný den v minulém týdnu. V mezitýdenním srovnání rostou počty nových případů třetí den v řadě. Někteří žáci prvních tříd podstoupili preventivní testování na covid-19 až ve čtvrtek ráno. Vláda pro ně stanovila výjimku, aby jim proces nenarušil slavnostní zahájení školního roku. Obecní strážníci, kteří pomáhali při epidemii, budou mít šanci získat mimořádné peněžní odměny. Resort vnitra na ně poskytne dotace.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 16:00|

Podzimní studie by měla ukázat, kolik lidí má protilátky na covid-19 i jak jsou účinné

Studie, do které se budou moci zapojit tisíce dobrovolníků, by měla ukázat skutečné promoření populace covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví chce na podzim ve velkém testovat lidi na protilátky a buněčnou imunitu proti koronaviru, upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Na studii by se měly podílet pražské nemocnice IKEM a Fakultní Thomayerova nemocnice a také Fakultní nemocnice Olomouc. Další podzimní studie by také měla ukázat, nakolik protilátky chrání před nákazou.
2. 9. 2021|

Vědci poprvé nafilmovali, jak se covid šíří tělem. Průnik do mozku znamenal smrt

V nové studii, kterou provedli vědci z Yaleovy univerzity a Univerzity v Montrealu, bylo poprvé na živých zvířatech pomocí videozáznamů zachyceno šíření viru SARS-CoV-2. Experti díky nim mohli sledovat, jak se infekce přesouvá z nosu myší do jejich plic a dalších orgánů.
20. 8. 2021|

Testy budou mít i nadále zdarma děti do 18 let nebo lidé, kteří se nemohou očkovat

Testy na covid-19 budou mít ze zdravotního pojištění hrazené od září i nadále děti do 18 let, lidé s nedokončeným očkováním nebo ti, kteří se vakcinovat ze zdravotních důvodů nemůžou, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podmínkami testování na covid-19 od začátku září se na odpoledním mimořádném jednání zabývala vláda.
19. 8. 2021Aktualizováno19. 8. 2021, 17:33|