TÉMA

Jana Plamínková

Tunel vysokorychlostní železnice z Prahy na Beroun odmítají některé obce

Část obcí mezi Prahou a Berounem, u kterých má vzniknout největší železniční tunel ve střední Evropě, nesouhlasí s jeho výstavbou. Obávají se hlavně zvýšeného hluku a prachu. Správa železnic (SŽ) už v lokalitě provádí geologické průzkumy. Samotná stavba vysokorychlostní trati by měla začít za čtyři roky, hotovo by pak mělo být za dalších zhruba deset let.
18. 4. 2024|

Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové

Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|

Hlavní město koupí elektřinu na první pololetí roku 2023 od PRE

Praha nakoupí elektrickou energii v prvním pololetí roku 2023 od Pražské energetiky (PRE) za takzvané spotové ceny, které se odvíjí od cen aktuálně obchodovaných na burze. Od 1. ledna 2023 však budou dodávky pro hlavní město a jeho příspěvkové organizace účtovány podle stávajícího vládního zastropování ceny silové elektřiny, tedy za pět tisíc korun bez DPH za MWh.
30. 12. 2022|

Pražský magistrát má na výběr dodavatele elektřiny pár dní. Provede jej v režimu krajní nouze

Praha nakoupí elektřinu pro město a jeho příspěvkové organizace v režimu krajní nouze. Rozhodli o tom radní na mimořádném jednání. Dodávky energie na příští rok třeba pro domovy seniorů, muzea nebo záchranáře město dosud zajištěné nemělo. Původní tendr zastupitelé neschválili. Dodavatele na první pololetí chce metropole vybrat v neveřejném řízení do konce roku.
21. 12. 2022|

Pražský STAN se snaží zachránit kandidátku, o místa v čele listiny přišlo osm politiků

Pražský STAN po kauze Dozimetr změnil volební listinu pro komunální volby. Z původních kandidátů se v první desítce udrželi pouze dva lidé. Lídrem kandidátky zůstal náměstek primátora Petr Hlaváček, na druhé místo se pak oproti předchozí čtvrté pozici posunula starostka Čakovic Kateřina Arnotová.
29. 6. 2022|

Přeju vládě, aby se kvůli kauze kolem Hlubučka nerozpadla, říká Udženija

Kauza kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) se rozrůstá. Hledá se nový ministr školství, šéf hnutí STAN Vít Rakušan čelí výzvám k odchodu z postu ministra vnitra. Starostka Prahy 2 a zastupitelka Prahy Alexandra Udženija z ODS si myslí, že je to na členech vlády, zda Rakušana na vnitru chtějí či nikoliv. Je přesvědčená o tom, že rozkol kabinetu by nebyl dobrou vizitkou před konáním předsednictví České republiky v Radě EU. Udženija byla hostem Interview ČT24.
20. 6. 2022|

Pražští zastupitelé jednali kvůli Hlubučkovi do pěti do rána. Rozhodli o auditu v dopravním podniku

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, celou noc do pátečních pěti ráno. Jednání protáhly body, které se týkaly aktuální kauzy kolem hospodaření dopravního podniku, kvůli které rezignoval obviněný primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Zastupitelé mimo jiné rozhodli, že hloubkový a forenzní audit v pražském dopravním podniku (DPP) nebude mít na starosti sám podnik, ale přímo pražský magistrát. Vypracování auditu sice již zadalo představenstvo DPP, zadání se ale zruší a věc převezme město, které zároveň provede audity i v dalších firmách. Důvodem je právě středeční obvinění Hlubučka a dalších lidí z vedení podniku. K tématu bude mluvit v pátečním Interview ČT24 náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP.
17. 6. 2022|

Novou pražskou radní se stala starostka Slivence Jana Plamínková. Nahradila Hlubučka

Novou radní a náměstkyní primátora hlavního města se stala dosavadní městská zastupitelka a starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Ve funkci nahradila dosavadního stranického kolegu Petra Hlubučka (STAN), který kvůli obvinění ze strany policie rezignoval. Plamínkovou ve čtvrtek zvolili pražští zastupitelé.
16. 6. 2022|

Mariánský sloup pomohla obnovit zřejmě i Marta Semelová. Její projev některé zastupitele popudil

Mariánský sloup by mohl na Staroměstském náměstí stát po 102 letech možná už v létě. Za posledních třicet let o jeho návratu opakovaně hlasovali pražští zastupitelé, po deseti zamítavých hlasováních ale v lednu překvapivě otočili. Jakou roli v tom hrála komunistka Marta Semelová, zjišťoval David Vondráček v pořadu Reportéři ČT.
4. 2. 2020|