TÉMA

Durban

Při záplavách na východě Jihoafrické republiky zahynulo přes čtyři sta lidí

Při ničivých záplavách, které tento týden na východě Jihoafrické republiky způsobil silný déšť, zahynulo 443 lidí. Aktualizovanou bilanci v neděli zveřejnilo vedení provincie KwaZulu-Natal, informovaly zahraniční agentury. Dalších třiašedesát lidí se pohřešuje.
17. 4. 2022Aktualizováno18. 4. 2022, 00:17|

Záplavy v Jihoafrické republice mají už skoro čtyři sta obětí. Nejvíce zasaženo je východní pobřeží

Po záplavách v Jihoafrické republice způsobených silným deštěm už zemřelo nejméně 395 lidí. Čtvrteční informace hovořily o 341 obětech. Nejhůře zasažena je provincie KwaZulu-Natal s metropolí Durban na východním pobřeží JAR. Ministerstvo financí v pátek uvolnilo nouzové finanční prostředky na pomoc desítkám tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, informovala agentura Reuters.
15. 4. 2022|

Nepokoje v Jihoafrické republice vyvolaly nedostatek benzinu i potravin, lidé stojí fronty

V jihoafrickém Durbanu se ve středu tvořily fronty u benzinových pump a obchodů. Hlavní rafinerie přerušila kvůli několikadenním nepokojům provoz a začíná se projevovat nedostatek pohonných hmot. Lidé protestují od minulého týdne kvůli uvěznění bývalého prezidenta Jacoba Zumy. Přidali se k nim další, kteří rabují, při nepokojích už přišlo o život přes sedmdesát lidí, dalších asi dvanáct set jich skončilo ve vazbě, informují zahraniční tiskové agentury.
14. 7. 2021|

Z účetního jedním z nejslavnějších žoldnéřů světa. Ve 100 letech zemřel Šílený Mike

V jihoafrickém pečovatelském domě zemřel poslední z generace nechvalně proslulých žoldnéřů 60. a 80. let. Přes svůj značně nebezpečný a násilný životní styl se Michael Hoare dožil úctyhodných sta roků. Irský dobrodruh nejprve pomáhal nové vládě svobodného Konga pro boj s povstalci, poté ho najímaly i další africké země. Pro svou krvelačnost si vysloužil přezdívku Mad Mike (Šílený Mike).
3. 2. 2020|