TÉMA

Železniční stanice

Víc než sto let stála lávka na Smíchovském nádraží v Praze. Teď bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávka z pražského Smíchovského nádraží je už v Mladé Boleslavi, převezena byla v noci na pátek. Vedení středočeského města chce kontsrukci použít jako lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Místním by mohla sloužit už na konci příštího roku. Na Smíchovském nádraží lávka sloužila více než sto let, ustoupit musela rekonstrukci stanice.
3. 11. 2023|

V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy

Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|

Střet v Němčicích zavinil podle Drážní inspekce strojvůdce lokomotivy

Střet lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku na konci loňského července zavinil strojvůdce lokomotivy, důvodem byla jeho nedovolená jízda za návěstidlo. Vyplývá to z vyšetřování Drážní inspekce, která ve zprávě upozornila i na překročení rychlosti obou vlaků. Při srážce byli dva lidé zraněni a celková škoda nakonec přesáhla 24 milionů korun.
27. 4. 2022|

Teplice čekají dopravní komplikace, začíná velká oprava železničních přejezdů

Dopravní komplikace čekají od čtvrtka motoristy kvůli rozsáhlé opravě železničních přejezdů na trati mezi Bohosudovem a nádražím v Teplicích. Zcela se uzavře teplická ulice Emilie Dvořákové. S výlukami musejí počítat také cestující. Práce potrvají několik měsíců, řekl mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Přejezd v ulici Emilie Dvořákové bude ve čtvrtek úplně uzavřen a následně zrušen.
10. 2. 2022|

Těšín a Cieszyn jsou stále jako jedno město. Státní hranice je rozdělila před sto lety

Přesně před sto lety vzniklo samostatné město Český Těšín. Rozhodnutím velvyslanecké konference o rozdělení sporného území Těšínska mezi Polsko a Československo se někdejší předměstí Těšína oddělilo od starobylého města za řekou Olší. Stalo se tak 28. července 1920. Pro obě města znamenalo rozdělení problém. Český Těšín přišel o historické centrum a Cieszyn o vlakové nádraží. Zrušena byla i tramvajová trať, která spojovala nádraží s centrem.
28. 7. 2020|

V Havířově začne stavba nového dopravního terminálu. S omezením musejí počítat řidiči i chodci

Za dva dny začne v Havířově stavba nového dopravního terminálu před vlakovým nádražím. Stát bude sto jedenáct milionů korun a měl by být hotový do roka. Změna přinese mimo jiné zastřešení autobusových zastávek. K havířovskému nádraží už se řidiči nedostanou od pondělního rána, s omezením musejí počítat i chodci.
3. 2. 2020|