TÉMA

Daniel Ortega

Nikaragujská opoziční politička Chamorrová dostala osm let vězení

Nikaragujský soud v pondělí poslal na osm let do vězení opoziční političku Cristianu Chamorrovou. Před deseti dny ji shledal vinnou z praní špinavých peněz a dalších zločinů. Informovala o tom agentura AFP. Chamorrová je dcerou bývalé prezidentky a průzkumy jí loni dávaly velkou šanci porazit Daniela Ortegu v prezidentských volbách. Kvůli trestnímu stíhání se jich ale nemohla zúčastnit.
22. 3. 2022|

Nikaragua přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu

Nikaragua oficiálně přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu. Tchaj-wan v posledních letech ztrácí podporu čím dál většího počtu zemí a rozhodnutí Nikaraguy přijal s „hlubokým politováním“. Naopak Peking nový diplomatický směr středoamerické země uvítal a oznámil, že vysocí představitelé obou zemí se již setkali.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 10:47|

Nikaragua jde k volebním urnám, prezidentem se opět stane autoritář Ortega

V neděli se ve středoamerické Nikaragui konají prezidentské volby. Jejich výsledek je předem jasný. Do čela země se nepochybně už popáté postaví levicová hlava státu Daniel Ortega. Muž vládnoucí tvrdou rukou coby diktátor si vítězství pojistil i tím, že nechal v posledních měsících zadržet řadu opozičních kandidátů. Spojené státy americké už předem volby označily za frašku a oznámily, že na zemi uvalí přísnější sankce.
7. 11. 2021|

Země Střední Ameriky slaví dvě stě let nezávislosti. Region sužuje nejhorší krize od studené války

Pět zemí Střední Ameriky slaví nezávislost bez velké pozornosti světových médií. Oficiálních ceremonií je málo a vlády Guatemaly, Nikaraguy, Kostariky, Hondurasu a Salvadoru nenaplánovaly ani tradiční ohňostroj a okázalé vojenské přehlídky. Dvousté výročí svobody regionu zachycuje jednotlivé země ve víru sociálních, politických i migračních problémů, které pandemie ještě zvýraznila.
15. 9. 2021|

V Nikaragui obžalovali dceru exprezidentky, podle průzkumů měla šanci porazit Ortegu

Nikaragujská prokuratura obžalovala dceru a dva syny bývalé prezidentky Violety Barriosové Chamorrové a několik dalších osob z praní špinavých peněz. Dcera někdejší hlavy státu a novinářka Cristiana Chamorrová měla podle průzkumů velké šance porazit nynějšího prezidenta Daniela Ortegu v listopadových volbách, podobně jako se to podařilo její matce v roce 1990, informovala  agentura Europa Press.
3. 9. 2021|

Nikaragua se může stát první zemí, kde přestanou vycházet noviny. Režim zadržuje papír ve skladu

Autoritářský režim prezidenta Daniela Ortegy se snaží umlčet nikaragujská opoziční média, a tak už rok a půl zadržuje ve skladech celního úřadu desítky tun papíru a dalšího materiálu určeného dvěma velkým mediálním skupinám v zemi, informoval nejstarší deník této středoamerické země La Prensa. Podle listu hrozí, že se Nikaragua stane první zemí světa bez tištěných novin.
3. 2. 2020|