TÉMA

Charkov

Ruský útok v Charkově poničil čtyři obytné domy, výbuchy zahřměly i v Oděse

Rusko ve středu brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Ruský útok si v Charkově vyžádal dle šéfa oblastní správy Olega Syněhubova šest zraněných. Střely poničily čtyři obytné budovy, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Výbuchy se ozvaly rovněž v Oděse, kde v části města po zásazích ruských střel podle serveru BBC News vypadl elektrický proud. Zranění podle serveru Meduza utrpěla jedna žena. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu. Zdroje z ukrajinské tajné služby uvedly, že jejich drony zasáhly dva ropné sklady v ruské Smolenské oblasti.
08:55Aktualizovánopřed 11 h hodinami|

Reportáž ČT z okolí Charkova, kde probíhala povinná evakuace. Ukrajinské rodiny musely opustit své domovy

Štáb ČT na Ukrajině zdokumentoval povinnou evakuaci, která platila téměř pro dvacet obcí v Charkovské oblasti. Rodiče mohli kontaktovat dobrovolníky, kteří s přesunem pomáhají. V případě odmítnutí se je snažili přesvědčovat policisté.
před 17 h hodinami|

Ruský útok zničil charkovskou televizní věž

Ruské síly v pondělí odpoledne zničily televizní věž v Charkově na východě Ukrajiny. Na internetu se šíří videozáznamy, které zachycují, jak se část 240 metrů vysoké stavby hroutí k zemi. Na místě jsou problémy s digitálním signálem, oběti na životě si útok nevyžádal, sdělil šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Na jiném místě v témže regionu si ruské ostřelování vyžádalo jeden lidský život.
22. 4. 2024|

Pomoc vyšle signál Kremlu, ten chce dobýt Časiv Jar, řekl Zelenskyj

Ukrajina nyní potřebuje od Spojených států především zbraně dalekého dosahu a protivzdušnou obranu, řekl v rozhovoru pro stanici CNB prezident Volodymyr Zelenskyj. Americkým kongresmanům opět poděkoval za schválení balíku vojenské pomoci a zdůraznil, že nefinancují válku, ale pomáhají bránit svobodu a demokracii. Senátem by podle agentury Reuters měl zákon o pomoci projít v příštím týdnu.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 18:01|

Milion lidí bez elektřiny. Charkov se vypořádává s následky útoků na kritickou infrastrukturu

Ukrajina v posledních dnech čelí útokům na klíčovou infrastrukturu. Jedním z cílů raket je pravidelně i druhé největší město Charkov. Některé tamní elektrárny jsou kvůli poškození odpojeny a až milion lidí v oblasti na severovýchodě země se tak potýká s výpadky dodávek tepla a elektřiny.
13. 4. 2024|

Do bazénu se olympionik dostal po roce. Ruská válka ztěžuje Ukrajině přípravu na Hry v Paříži

Ruská agrese citelně poznamenala i ukrajinský sport. Ostřelování poškodilo stovky objektů, ve kterých se olympionici měli chystat na nadcházející Hry v Paříži. Země je bude schopná obnovit teprve poté, co boje ustanou.
10. 4. 2024|

Rusko stupňuje útoky na Charkov

Moskva nápadně zintenzivnila ničivé útoky na infrastrukturu a civilní cíle v Charkově. Kremelské zdroje navíc naznačily, že Rusové chystají v oblasti novou ofenzivu. Podle ukrajinské vojenské rozvědky jsou tyto spekulace součástí ruské dezinformační a psychologické války, která má obyvatele druhého největšího města Ukrajiny vyděsit. Podle většiny expertů Rusko nemá na obklíčení města dostatek sil ani zbraní a nejspíš se hlavně snaží podkopat ukrajinskou morálku. Kyjev nicméně buduje u Charkova masivní obrannou linii a žádá Západ o nové prostředky protivzdušné obrany. Jejich užití u města má ovšem své limity.
8. 4. 2024|

Při ruském ostřelování Záporožské oblasti zahynuli tři civilisté, uvedly úřady

Při ostřelování vesnice Huljajpole v jihoukrajinské Záporožské oblasti zahynuli tři civilisté, uvedl v neděli šéf oblastní správy Ivan Fedorov. Další tři lidé byli zraněni, když ruský dron poškodil dům v Charkově na severovýchodě země, oznámil tamní oblastní šéf Oleh Syněhubov.
7. 4. 2024|

Rusové použili v Charkově „dvojitý úder“, zabili i záchranáře

Při ruských útocích na Charkov bezpilotními letouny Šáhed v noci na čtvrtek zahynuli nejméně čtyři lidé. Jsou mezi nimi tři záchranáři, kteří přijeli na místo jednoho z předchozích úderů. Čtvrtou obětí je žena ve věku 68 let. Uvedli to ukrajinští činitelé a záchranná služba. Dalšího člověka zabil v regionu jiný ruský útok. Charkov a Charkovská oblast čelí ruským úderům pravidelně, v poslední době je okupanti zintenzivňují.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 22:19|

Rusko ničí ukrajinské elektrárny, hájí to narušením zbrojních podniků

Ukrajina v noci opět čelila ruskému ostřelování. Bezpilotní letouny zasáhly obydlenou oblast v Charkově, výbuchy hlásilo i město Chmelnyckyj na západě země. Zemřeli dva lidé, protivzdušná obrana dle Kyjeva zlikvidovala osmnáct ze sedmadvaceti dronů a raket. Ruské údery za poslední dva týdny poškodily nebo zničily pět ze šesti elektráren firmy DTEK, která pokrývá asi čtvrtinu potřeb země.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 15:57|

Rusové zřejmě svrhli na Charkov „létající bombu“, uvádějí ukrajinské úřady a média

Rusko patrně při středečním útoku na východoukrajinský Charkov použilo nový typ řízené bomby. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle nichž jde o zbraň na pomezí řízené letecké bomby a střely. Ruská invazní armáda na město zaútočila leteckými pumami poprvé od roku 2022, upozornil náčelník vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. Při útoku jeden člověk zemřel a dalších devatenáct utrpělo zranění včetně čtyř dětí ve věku od tří měsíců do devíti let.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 15:43|

Rusové zaútočili na ukrajinskou energetickou infastrukturu

Rusko v noci na pátek podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, jde o jeden z největších takových útoků v poslední době, informoval ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu. Rusové udeřili i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES). Rusko na Ukrajinu zaútočilo pomocí více než šedesáti dronů a téměř devadesáti střel, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pět lidí zemřelo.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 10:06|

Příští stanice: škola. Charkovské děti se učí v metru, pro mnohé je to po letech první klasická výuka

Častým cílem ruských vzdušných útoků je východ Ukrajiny včetně Charkova. V druhém největším městě v zemi se od loňského září učí část dětí ve školních třídách zřízených v tamním metru. Řada těchto školáků normální vyučování předtím vůbec nepoznala. Kvůli pandemii a následné totální ruské válce zůstávali několik let doma.
19. 2. 2024|

Důsledky ruských útoků jsou v Charkově vidět všude. Obyvatelé se mezi nimi snaží o normální život

Druhé největší ukrajinské město Charkov je vzdálené od ruských hranic 34 kilometrů. Je tak častým cílem ruských útoků. Před plnohodnotnou ruskou invazí město čítalo téměř dva miliony obyvatel, dnes v něm žije asi 1,2 milionů lidí. Když charkovskými ulicemi nezní výstražné sirény před ruskými nálety, je možné narazit na běžný ruch některých kaváren a v noci i klubů. V kulisách poničených budov, zabedněných obchodů a tíživého ticha během nočních hodin, kdy mají obyvatelé Charkova zákaz vycházení.
15. 2. 2024|

Útok na Charkov zničil čerpací stanici, shořelo 15 domů. Úřady hlásí sedm mrtvých včetně dětí

Ruský útok na Charkov si v pátek pozdě večer vyžádal sedm životů, včetně tří dětských, napsaly v sobotu ráno agentura AFP a ruskojazyčný server BBC s odvoláním na tamní úřady. Ruské drony podle nich zasáhly čerpací stanici, což způsobilo rozsáhlý požár, který zničil 15 domů. Kolem 50 lidí muselo být evakuováno. Drony v noci útočily také na Oděsu.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 10:37|

Nový šéf ukrajinských sil velel u Kyjeva i na Donbase. Syrskyj armádu přetvořil podle Západu

Oleksandr Syrskyj byl jmenován hlavním velitelem ukrajinských ozbrojených sil a vystřídal na této pozici svého předchůdce Valerije Zalužného. Nový šéf ukrajinské armády vystudoval sovětské vojenské školy, patří ale do generace velitelů, kteří se dlouhodobě snažili armádu přebudovat podle západních standardů. Zatímco některá média ho vykreslují jako jednoho z nejzkušenějších generálů, jiná ho popisují jako tvrdého vůdce. Na návrh Syrského už skončil v čele generálního štábu Serhij Šaptala, kterého prezident odvolal a nahradil Anatolijem Barhylevyčem.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 21:52|

Ruské údery zabíjely v Kyjevě a Mykolajivu, okupanti poslali na Ukrajinu přes šedesát raket a dronů

Po celé Ukrajině kromě Zakarpatské oblasti byl v noci na středu vyhlášen letecký poplach, Rusko na zemi podniklo velký útok raketami i drony. Nejméně čtyři civilisté zemřeli v Kyjevě, jednoho mrtvého hlásí Mykolajiv. Zraněných jsou desítky. Škody jsou rovněž v Charkově či Lvovské oblasti, výbuchy se ozývaly i v dalších regionech. Rusko na Ukrajinu vyslalo přes šedesát raket a dronů. Jedna z ruských raket mířila k polské hranici, na poslední chvíli ale změnila směr. Rusko tvrdí, že zasáhlo vojenskoprůmyslové podniky.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 17:03|

V Rusku se zřítil vojenský letoun Il-76. Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie

V ruské Bělgorodské oblasti se zřítil vojenský letoun Il-76. Na palubě transportního letounu podle ruského ministerstva obrany bylo 65 ukrajinských válečných zajatců, šest členů posádky a tři další lidé. Podle ukrajinského serveru Ukrajinska pravda letoun převážel rakety S-300. Informace obou stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Dle ruských úřadů všichni lidé na palubě zahynuli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie letounu.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:25|

Ruské údery na Ukrajině zabily nejméně osmnáct lidí. Zásahy hlásí Kyjev, Charkov a Pavlohrad

Ruské síly během úterního rána podnikly další rozsáhlé vzdušné útoky na řadu měst na Ukrajině včetně Kyjeva a Charkova. Zabily nejméně 18 a zranily na 130 lidí, vyplývá z oznámení ukrajinských úřadů a představitelů. Rusko tvrdí, že provedlo přesně mířené údery na objekty ukrajinského obranného průmyslu. V úterý večer na Chersonskou oblast dopadlo dalších šest bomb, výbuchy si vybraly jednu oběť.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:04|

Charkov zasáhly ruské rakety. Přiletěly dřív, než ve městě zazněla siréna

Úterní ruský útok na Charkov si vyžádal dva mrtvé. Původní bilance uváděla jednu oběť a 17 zraněných, podle informací zpravodajky ČT Darji Stomatové ale v nemocnici jeden ze zraněných zemřel. Obyvatelé nemohli na dvě blížící se ruské rakety S-300 zareagovat. Město se totiž nachází jen třicet kilometrů od ukrajinsko-ruských hranic, takže dolet raket je velmi rychlý a sirény nestihnou lidi před blížícím se nebezpečím varovat.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 17:01|

Ruské rakety zničily hotel v Charkově, ranění jsou civilisté a novináři

Nejméně třináct lidí zranily dvě ruské střely, které v noci na čtvrtek zasáhly třípatrový hotel v Charkově. Oznámila to tamní prokuratura a záchranné složky. Mezi raněnými jsou také dva zahraniční novináři, turecká občanka a Gruzínec, kteří pracovali pro turecké médium. Jeho název prokuratura neupřesnila.
11. 1. 2024|

Rusko opět vyslalo rakety na Ukrajinu. Úřady hlásí čtyři oběti a téměř pět desítek zraněných

Ukrajina v pondělí ráno čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. Invazní armáda zasáhla podle ukrajinských činitelů obchodní, obytné či průmyslové objekty. Ruské útoky si vyžádaly životy čtyř lidí, zraněných je nejméně 45, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zprávy o explozích přicházely z Charkova, Dnipra, Záporoží, Chmelnyckého či Kryvého Rihu. Ukrajinské letectvo uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila v noci a ráno 26 z celkově 59 různých druhů nepřátelských střel a dronů.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:19|

Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel

Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 15:14|

Rusové provedli dosud největší útok na ukrajinská města. Mrtvých jsou tři desítky, zraněných přes sto šedesát

Rusko v pátek podniklo největší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku plnohodnotné invaze, uvádějí ukrajinské úřady a média. Místní úřady hovoří o třech desítkách mrtvých a více než sto šedesáti raněných v několika městech. Oběti na životech hlásí Kyjev, Dnipro, Oděsa či Lvov. Údery přišly ve třech vlnách, Rusové zasáhli mimo jiné obytné budovy, nemocnice či školy. Ruské ministerstvo obrany po útocích prohlásilo, že se Moskvě na Ukrajině v posledních dnech podařilo zasáhnout všechny určené objekty.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 18:50|