TÉMA

Vydra

Vydra u kalifornských břehů vyhání surfaře z prken. Vědci zatím neznají důvod

Kalifornské úřady zaznamenaly v posledních týdnech celou řadu vydřích útoků na lidi. Tento mořský savec při nich svým agresivním chováním vyžene surfaře z prkna a pak se prkna sám zmocní.
13. 7. 2023|

Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|

Podkrušnohorské vydry mají původ v Německu, zjistili vědci

České vydry žijící pod Krušnými horami mají podle zjištění vědců původ v sousedním Německu. Navíc se začaly specializovat na hlavače černoústého – invazivní druh ryby, která se rozšířila v Labi. Vyplývá to z výsledků tříletého českoněmeckého výzkumného projektu.
8. 3. 2021|

Hladiny Vydry a Otavy na Šumavě klesly. V neděli vystoupaly na druhý povodňový stupeň

Hladiny řek Vydry a Otavy na Šumavě, které v neděli večer po vydatných deštích překročily druhý povodňový stupeň, v pondělí ráno opět klesly na normální stav. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pro Sušicko ale stále platí až do pondělního večera povodňová bdělost. Přes den může opět intenzivně pršet.
2. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 07:44|