TÉMA

Vina

Porota uznala Bankmana-Frieda vinným z podvodu za miliardy dolarů

Porota amerického soudu v pátek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda v případě miliardové zpronevěry, která byla podle prokuratury jedním z největších podvodů v historii Spojených států. Jednatřicetiletému podnikateli nyní hrozí desítky let za mřížemi, informovala agentura AP.
3. 11. 2023|

Další Trumpův poradce přiznal vinu v kauze zásahů do voleb v Georgii. Možná bude svědčit proti ostatním

U soudu v americké Georgii v pátek přiznal vinu další z lidí obžalovaných po boku amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v jihovýchodním státě USA. Někdejší poradce Trumpova volebního štábu Kenneth Chesebro podle dohody s prokurátory dostane pětiletou podmínku a mohl by být nucen svědčit v procesech s dalšími obžalovanými, informují americká média.
20. 10. 2023|

Ve Spojených státech propustili po 34 letech neprávem odsouzeného muže

Ve Spojených státech propustili z vězení muže odsouzeného za ozbrojenou loupež, kterou nespáchal. Na svobodu vyšel po dlouhých 34 letech. Jeho případ není ojedinělý, chybně odsouzení, kteří mají to štěstí a dosáhnou svobody, navíc ne vždy mají nárok na kompenzaci za nespravedlivě zničený život.
18. 3. 2023|

Krajský soud v Ostravě bude rozhodovat o obnově procesu s Petrem Kramným

Krajský soud v Ostravě bude v listopadu a v prosinci rozhodovat o obnově procesu s Petrem Kramným, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. O obnově bude podle nového zákona rozhodovat jiný soudce, než rozhodoval v původním procesu. Jednání bude veřejné. Uvedla to mluvčí krajského soudu Martina Schwettrová. O jednání informoval i Spolek Šalamoun, který případ dlouhodobě sleduje.
17. 10. 2022|

Popularita Putina po zahájení války přesáhla u Rusů osmdesát procent. Dopad sankcí může situaci změnit

Ruského prezidenta Vladimira Putina a jím rozpoutaný konflikt na Ukrajině podporuje podle dvou průzkumů více než 80 procent Rusů. Rekordní počty zjistilo nejenom státní Všeruské centrum pro výzkum veřejného mínění, potvrdilo je také nezávislé Analytické centrum Levada. Kvůli kremelské propagandě a umlčeným nezávislým médiím je tak pro většinu Rusů invaze na Ukrajinu tím, co tvrdí Kreml, tedy osvobozeneckou válkou proti nacistickému ukrajinskému režimu.
10. 4. 2022|

Soud nepravomocně uznal vinu Petra Nečase za křivé svědectví v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Soud uznal expremiéra Petra Nečase vinným z křivé výpovědi v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Obvodní soud pro Prahu 1 případ rozhodl trestním příkazem. Verdikt není pravomocný, soud ho zatím Nečasovi nedoručil a bývalý předseda vlády proti rozhodnutí může podat odpor, k čemu se také chystá. Podle obžaloby Nečas křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 20:05|

Dohod o vině a trestu je stále víc. Pořád ale jen ve čtyřech procentech případů

Rekordní počet obviněných se loni dohodl se státním zástupcem na vině a trestu. V úhrnu to jsou však stále necelá čtyři procenta všech případů. Možnost vyhnout se soudu uznáním viny, nahrazením škody a přijetím dalších sankcí zákon umožňuje u trestných činů s horní hranicí deseti let vězení. Poslanci teď projednávají rozšíření i na nejtěžší zločiny včetně vražd, jak to funguje třeba na Slovensku.
3. 2. 2020|