TÉMA

Rekordy

Teploty v Česku lámaly rekordy. Na Rychnovsku naměřili 22,5 stupně

Teploty v Česku poprvé v letošním roce překročily dvacet stupňů Celsia. Rekord pro 23. březen padl na 66 ze 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Borohrádku na Rychnovsku, kde naměřili 22,5 stupně Celsia, informoval Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové upozornili na to, že podobně teplo jako v Česku bylo ve středu třeba i v egyptských letoviscích.
23. 3. 2022|

Týden přinese výkyvy teplot. Pondělí bylo tropické, ve čtvrtek se výrazně ochladí

Pondělí je prvním tropickým dnem, teploty na třech místech v Česku překonaly 30 stupňů Celsia a na třetině meteorologických stanic padly teplotní rekordy. Po nynějších vysokých teplotách se ale podle meteorologů v polovině května prudce ochladí až pod 15 stupňů. Další týdny pak zase přinesou oteplení.
10. 5. 2021|

Jaro se předvedlo. Na Mostecku v úterý naměřili 24,6 stupně

Dosud nejvyšší teplotu pro 30. březen v Česku zaznamenala víc než čtvrtina stanic měřících alespoň třicet let. Rekord padl na 42 místech. Nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde teploměr ukázal 24,6 stupně Celsia. Teploty až 25 stupňů Celsia meteorologové očekávají i ve středu, ochladit se má až na Velký pátek.
30. 3. 2021|

Madrid uklízí po sněhové kalamitě, Řecko zažívá jeden z nejteplejších lednů za půlstoletí

Španělská metropole Madrid pomalu obnovuje chod města po největším přívalu sněhu za půlstoletí, který ji postihl začátkem víkendu. Ve více než třímilionovém městě ale kvůli sněhu stále nejezdí městská autobusová doprava, obnovena zcela nebyla zatím ani železniční spojení z a do Madridu a také mezinárodní letiště Barajas funguje jen částečně. Zatímco Madrid se potýká s neobvykle velkým přívalem sněhu, Athény i další oblasti Řecka zažívají jeden z nejteplejších lednů za 50 let. Teploty jsou tam až o 15 stupňů vyšší než obvykle v tomto období.
11. 1. 2021|

Letní den nebyl jen těsně. I tak padaly teplotní rekordy

Jen těsně nemá za sebou Česko letní den, tedy takový, kdy maximální teplota překročí 25 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo ve čtvrtek v Plzni-Bolevci, a to 24,6 stupně. Přesto padla řada historických rekordů platných pro 16. duben. Nové denní maximum má zhruba pětina ze stanic, které měří nejméně 30 let.
16. 4. 2020|
Počasí

Únor začal teplotními rekordy. Na Znojemsku naměřili 17 stupňů

Únor začal mimořádně teplým počasím. Rekordy padly na 134 ze 154 stanic, které měří alespoň 30 let. Nová maxima přepsalo i 11 stanic s více než stoletou tradicí včetně pražského Klementina, kde sledují počasí nepřetržitě 245 let. Nejtepleji bylo v sobotu v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 17,1 stupně, uvedli meteorologové na svém webu.
1. 2. 2020|