TÉMA

Petr Koubský

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal Černohorský. Nejlepší reportáž měli Kubal a Hönig

Letošní Novinářské ceny ovládla témata války na Ukrajině. Cenu za nejlepší psaný rozhovor získala Petra Procházková z Deníku N za interview s ruským politologem, v audiovizuální sekci cenu za nejlepší reportáž obdrželi zpravodaj Michal Kubal a kameraman Vojtěch Hönig za příspěvek „Ukrajina: tváře války“. Reportér ČT Václav Černohorský,  který válku rovněž pokrýval, si odnesl Cenu Karla Havlíčka Borovského.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:22|

Mrazilo mě z toho, jak je to závažné, říká o svých článcích k pandemii vědecký redaktor Petr Koubský

Jednoduché odpovědi jsou téměř vždy mylné, touha po nich je ale obrovská. Nemyslím si, že to můžu někomu vyčítat, říká nejen o pandemii covidu-19 vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský. Vystudovaný inženýr na VŠCHT k novinařině přešel na začátku 90. let, kdy spoluzaložil časopis o počítačích. Nástup internetu prý ale nedocenil. Technologiím se věnoval i v dalších médiích včetně současného Deníku N, kde však píše zejména o vědě. V posledních dvou letech se ale, jak říká, stal redaktorem pro covid. A ne moc nadšeně, glosuje v podcastu Background ČT24.
20. 7. 2022|

Internetem se šíří příspěvky s falešnými výroky odpůrců očkování. Lhát se nemá, reagoval Orko Vácha

Současnou pandemickou vlnu provází vzedmutí agrese proti zdravotníkům. Ke stupňování napětí jen přispívají sociální sítě, které konflikty ve společnosti prohlubují. Spor mezi zastánci a odpůrci vakcín na internetu teď například provází šíření příspěvků, které kritikům očkování přisuzují falešné výroky. Společnost se tak dál štěpí, uvedl komentátor Deníku N Petr Koubský. Podle přednosty Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Marka Orko Váchy nemůže být lež v diskusi legitimním nástrojem. Koubský a Vácha byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 12. 2021|

Práce v extrémně složité situaci a nutnost orientovat se v chaosu. Realita médií v době koronaviru

Jak covid změnil média, co bylo pro novináře nejtěžší a co je práce během pandemie naučila? Tomu se věnoval středeční pořad Devadesátka ČT24. V jeho rámci byl odvysílán také dokument s názvem Pandemie v přímém přenosu.
1. 9. 2021|

Lidé si na novinářích vylévají vztek kvůli covidu. Média jsou poslové špatných zpráv, vysvětlují sociologové

E-mailové schránky českých novinářů plní výhrůžky, dopisy plné nenávisti a agrese. Podobnému čelí v diskuzích pod články a na sociálních sítích. Není to nic neobvyklého, shodují se žurnalisté, v posledním roce je ale takových zpráv tolik, že je nelze jen tak přejít. Podle mediálních odborníků a sociologů je to důsledek společenské nálady – lidé už jsou covidem unavení a z pandemie nevidí východisko. A novináři, které považují za nosiče negativních zpráv, jsou pro ně nejsnazším terčem. Téma zpracoval pořad Newsroom ČT24.
21. 3. 2021|

Ruská vakcína změnila názor dezinformátorů. Místo veškerého očkování nově odmítají jen to západní

Očkování a vakcína jsou momentálně jedněmi z nejskloňovanějších slov v českých médiích. Jen od začátku roku zmiňuje alespoň jednu z dosavadních vakcín proti covidu přes 20 tisíc článků a reportáží. V posledních dnech se navíc častěji mluví a píše o Sputniku V – vakcíně z Ruska, které by se údajně mohla otevřít cesta do Česka. Na takové zmínky rychle zareagovali i dezinformátoři. V jakých souvislostech se toto téma objevuje v seriózních a dezinformačních médiích, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
13. 2. 2021|

Daniel Stach získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky

Redaktor a moderátor České televize Daniel Stach získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2020. Komisi, která o udělení rozhoduje, Stach zaujal především dlouhodobou činností v oblasti popularizace vědy a v posledních měsících také mimořádnou prací při seriózním informování o koronavirové pandemii a bojem proti dezinformacím. Dalším laureátem se stal redaktor Petr Koubský z Deníku N.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 13:01|
Newsroom téma týdne

Koronavirus jako „mediální epidemie“? Zprávy z Číny infikovaly cenzura a propaganda

Minimum oficiálních informací, takřka nulová možnost ověřování a k tomu čínská propaganda a všeobjímající cenzura. Přesto se koronavirus na sociálních sítích a médiích šíří možná ještě rychleji než ve skutečnosti z člověka na člověka. Těžká situace pro novináře: jak informace a videa z Číny ověřit? S jakými zdroji pracovat? Aktuální „mediální epidemie“ byla hlavním tématem nedělního Newsroomu ČT24.
1. 2. 2020|