TÉMA

Ortopedie

Nová léčba pro děti s poruchou růstu. Ortopedi prodlouží kosti voperovaným hřebem

Ortopedi léčí své pacienty novým postupem. Zákrok, při kterém lékaři voperují do kosti speciální rostoucí hřeb, mají v Česku za sebou dvě desítky dětí. Mezi nimi i ty s vrozenými poruchami růstu.
4. 3. 2024|

Pardubická nemocnice má nový pavilon centrálního urgentního příjmu za dvě miliardy

Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek slavnostně otevřela nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Stavba stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii kraje. Na financování se využila dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU. V příštích dnech se do budovy začnou stěhovat lékaři a sestry a pavilon uvedou skutečně do provozu, řekl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.
29. 2. 2024|

V brněnské dětské nemocnici začali pacientům prodlužovat kosti pomocí magnetického hřebu

Lékaři v brněnské dětské nemocnici zkoušejí unikátní metodu prodlužování kostí.  Mají v péči už tři pacienty. Rozdílná délka končetin může být způsobena vrozenou vadou, po úrazu, infekci nebo onkologické léčbě. Posledních padesát let se kosti dětí prodlužovaly pomocí zevních fixátorů, teď je titanový hřeb uvnitř.
12. 9. 2023|

Dřív dětem s vrozenou vadou bérce hrozila amputace, dnes chodí. Lékaři v Brně používají novou metodu

Ve fakultní nemocnici v Brně používají revoluční metodu operace dolní končetiny u dětských pacientů s vrozeným pakloubem bérce. Před dvěma lety začali lékaři dětské ortopedie tímto způsobem léčit první pacienty. Metodu převzali od kolegů ze Spojených států, kde ji vyvinuli a použili poprvé. V Brně už úspěšně odoperovali deset pacientů.
10. 8. 2022|

Lékaři v Ústí nad Labem voperovali pacientovi část pánve vytvořené 3D tiskárnou

Vůbec poprvé v Česku nahradili lékaři pacientovi část kosti implantátem z 3D tiskárny. Sedmdesátiletému muži v nemocnici Krajské zdravotní v Ústí nad Labem voperovali pánevní jamku vytisknutou z titanového prachu. Tuto první operaci hradila pacientovi pojišťovna spolu s nemocnicí. O financování dalších budou lékaři jednat. Podobných pacientů totiž přibývá.
8. 7. 2022|

Po operaci kyčlí nebo kolene se pacienti v Šumperku postaví hned na nohy a brzy odejdou domů

Výrazné zkrácení doby hospitalizace po výměně kyčelního nebo kolenního kloubu a rychlejší rekonvalescenci umožňuje nový projekt Nemocnice Šumperk, díky kterému se pacienti postaví na nohy pár hodin po operaci. Rychlé mobilizace pacienta lékaři docilují pomocí aplikace katétru s anestetikem, rehabilitačního cvičení i důkladného informování o postupu léčby. Sníží se tak riziko pooperačních komplikací, mezi které kromě bolestí patří trombózy nebo otoky. Nemocnice také bude moci vyměnit velké klouby více lidem.
5. 11. 2021|

Šumperská nemocnice si jako jediná v Česku chirurgické nástroje nekupuje, ale pronajímá

Šumperská nemocnice jako jediná v Česku a také v celé střední a východní Evropě přestala nakupovat chirurgické nástroje a pronajímá si je přímo od výrobce. To podle vedení zdravotnického zařízení přispěje ke zkrácení průběhu operací i k nižšímu riziku infikování pacienta. Servis pomůcek i jejich výměnu bude zajišťovat německá firma, která nástroje distribuuje.
20. 2. 2020|

Poslední rozloučení s ortopedií v Orlové. Z nemocnice symbolicky vyrazil pohřební průvod

Smuteční průvod prošel v pátek Orlovou na Karvinsku, kterým se zdravotníci z místní nemocnice i obyvatelé města symbolicky rozloučili s končícím ortopedickým oddělením. K pátečnímu dni skončila většina z 56 členů ortopedického týmu, kteří počátkem listopadu podali výpovědi.
31. 1. 2020|