TÉMA

Přistěhovalci

Německá armáda bojuje s nedostatkem nováčků. Zaměří se víc na ženy a přistěhovalce

Německá armáda chce v příštích osmi letech nalákat do svých řad dalších dvacet tisíc vojáků. Zájem o službu v ozbrojených silách ale dlouhodobě klesá. Že se plány Bundeswehru nepodaří splnit, připouští už i spolkový ministr obrany Boris Pistorius, podle něhož je v armádě málo žen a lidí s přistěhovaleckými kořeny. V Německu stárne populace a nedostatek pracovních sil trápí všechna odvětví.
2. 8. 2023|

„Poslali je do první linie jako pytel brambor.“ Rusko chce doplnit stavy armády migranty ze Střední Asie

Získat dobrovolníky pro boj na Ukrajině je pro ruskou armádu čím dál obtížnější. Kvůli rostoucím ztrátám, které podle odhadů Kyjeva přesáhly 180 tisíc mužů, Kreml potřebuje získat nové vojáky. Náboráři se proto zaměřují na migranty ze střední Asie, kteří do Ruska přijeli pracovat. Podle svědectví pro Rádio Svobodná Evropa, BBC nebo The Moscow Times čelí přistěhovalci tlaku, že pokud nepodepíšou vojenský kontrakt, budou deportováni nebo přijdou o ruský pas. Zvlášť zranitelnou skupinou jsou středoasijští migranti v ruských věznicích.
19. 4. 2023|

Francie potřebuje dělníky, mezery na pracovním trhu chce zaplnit migranty

Francie umožní snadněji získat pracovní povolení migrantům v profesích, kde chybí personál. Dostanou navíc povolení k pobytu. Součástí nového imigračního zákona je ale také rychlejší deportace pro všechny, kteří jsou v zemi nelegálně a spáchají trestný čin.
4. 2. 2023|

Bez vytváření migrantských čtvrtí. Město na severu Francie má úspěchy s integrací cizinců

Francouzská vláda připravila nový imigrační zákon, který dovolí získat snadněji pracovní povolení v profesích, kterým chybí personál. Na druhou stranu přitvrdí v deportaci těch, kteří nejsou v zemi v souladu se zákonem. Příkladem úspěšné integrace je Villerupt na severovýchodě Francie, kde počet přistěhovalců za deset let stoupl o dvanáct procent.
9. 12. 2022|

Bardella bude zřejmě ostřejší než Le Penová. Spojení s radikálem Zemmourem se ale brání

Vůbec poprvé v historii nestojí v čele francouzského krajně pravicového Národního sdružení, někdejší Národní fronty, nikdo z klanů Le Penů. Dosavadní šéfka Marine Le Penová přenechala minulý týden předsednickou funkci europoslanci Jordanu Bardellovi. Nový šéf bude zřejmě v mnoha ohledech ostřejší než jeho předchůdkyně, s radikálem Ericem Zemmourem ale do koalice jít nechce.
8. 11. 2022|

New York umožnil volit legálním přistěhovalcům bez občanství

Newyorská městská rada ve čtvrtek schválila zákon, který umožní cizincům žijícím ve městě hlasovat v místních volbách, a tedy například volit starostu. New York se stal prvním velkým městem ve Spojených státech, které tak učinilo. V devítimilionové aglomeraci by se opatření mohlo týkat přibližně jednoho milionu cizinců, napsala agentura AFP.
10. 12. 2021|

Prokuratura chce pokutovat možného kandidáta na prezidenta Zemmoura za slova o migrantech

Pařížská prokuratura ve středu navrhla uložit 10 tisíc eur (250 tisíc korun) pokuty francouzskému publicistovi Éricovi Zemmourovi, který se podle médií chystá kandidovat na prezidenta, za slova o nezletilých migrantech. Podle obžaloby byly výroky „násilné“, uvedla agentura AFP. Zemmour se středečního prvního stání u soudu nezúčastnil. V minulosti byl publicista odsouzen za podněcování k násilí.
18. 11. 2021|
Doporučujeme

Ve čtrnácti ji chtěli prodat o generaci staršímu ženichovi, dnes je Somálka Kafiya Mahdi úspěšnou modelkou

Dvaadvacetiletá Somálka Kafiya Mahdi dorazila do Maďarska jako nezletilá uprchlice v roce 2014. Ze své rodné země utekla před nuceným sňatkem. Její vlastní otec ji chtěl ve čtrnácti letech prodat o generaci staršímu muži. Dnes je z ní známá maďarská modelka a lidskoprávní aktivistka. Nedávno navštívila s filmovým dokumentem, který o ní vznikl, festival v Jilemnici.
13. 10. 2021|
Doporučujeme

Do Ománu v dramatické době íránské krize, záplav a úmrtí sultána. Nadchne obří kaňon i pouštní bobování

Symbol regionální stability, ale také moderní a tolerantní stát. Omán se nachází v neklidné oblasti, sám však láká turisty na svou vstřícnou tvář. Nabízí toho opravdu hodně – obří kaňon, duny, jezírka ke koupání, stovky pevností či nové mešity s nádhernými zahradami. Do této blízkovýchodní země jsme se vydali začátkem roku autem po vlastní ose z emirátů. Pozitivní dojem z Ománu nám nakonec nezkazila krize kolem Íránu, nejistota ohledně vývoje po úmrtí dlouhodoletého vládce ani náhlé záplavy.
2. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 09:20|