TÉMA

Jiří Anděl

V Děčíně se rozpadla koalice ANO s SPD. Novou radu povede starý primátor

Děčínští zastupitelé po několikahodinovém jednání zvolili šest nových členů vedení města. Primátorem zůstal Jiří Anděl (ANO). Nová reprezentace ve složení ANO, Volba pro Děčín a hnutí Náš Děčín má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 18 hlasů.
17. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 07:51|

Na děčínském pomníku rudoarmějcům se objevila písmena Z. Město je kvůli pietě zakrylo ubrusy

V Děčíně u hřbitova napsal neznámý vandal na pomník sovětských vojáků dvě rudá písmena Z, červenou barvou posprejoval i sochu ženy. Případ šetří policie. Verzála Z je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.
9. 5. 2023|

Zastupitelé v Děčíně odvolali část městské rady, primátor Anděl nevyloučil rozpad koalice

Děčínští zastupitelé ve čtvrtek odvolali čtyři radní. Končí náměstkyně primátora Jitka Flachsová (ANO), radní Ivana Poschová (SPD) a radní Miroslav Šefara, který zároveň vystoupil z klubu SPD, a Radek Kudrnáč (ANO). Padl také návrh odvolat primátora Jiřího Anděla (ANO), hlasování o jeden hlas ustál. Zastupitelé hlasovali tajně, přitom se sešli proto, aby zvolili náměstka primátora namísto Jana Skalického (za ANO), který byl z funkce odvolán na minulém zasedání. O jeho nahrazení se bude ještě hlasovat. V radě zůstali čtyři členové a není usnášeníschopná. Ve 27členném zastupitelstvu vládne ANO s SPD. Primátor nevyloučil rozpad koalice.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 19:36|

Děčínští zastupitelé včetně koaličních odvolali náměstka Skalického z ANO

Zastupitelé v Děčíně ve čtvrtek po dvouhodinové debatě odvolali prvního náměstka primátora Jana Skalického (ANO). Koaliční i opoziční politici mu vyčetli chaos v jeho práci po volbách. Pro odvolání dlouholetého lobbisty za stavbu jezu na Labi, který měl ve své gesci například rozvoj města, hlasovalo 21 zastupitelů včetně primátora Jiřího Anděla (ANO), proti byli dva, čtyři zastupitelé se zdrželi. V následujících dnech se bude jednat o tom, kdo Skalického ve funkci nahradí.
30. 3. 2023|

Vzácné knihy z děčínského zámku, které se postrádaly, mají být u restaurátorky

Vzácné knihy ze zámku v Děčíně považované za ztracené jsou údajně u restaurátorky. Informace přišla od bývalého kurátora, uvedla ředitelka zámku Miroslava Poskočilová. Restaurátorka prý potvrdila, že deset těchto knih v její dílně je. V jakém jsou stavu, ředitelka neví. Soubor téměř pěti tisíc svazků z historické sbírky rodu Thunů v hodnotě dvaceti milionů korun zapůjčilo zámku Národní muzeum v roce 2018. Za ztracenou se považovala například vzácná kronika Václava Hájka z Libočan.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 13:19|

Ceny památkářů vyzdvihly Slovenskou strelu a obnovený kostel ve Fulneku

Národní památkový ústav (NPÚ) ocenil záchranu motorového železničního vozu Slovenská strela a obnovu kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku, při které byly objeveny gotické nástěnné malby. Cenu Osobnost památkové péče získali in memoriam kunsthistorik Jiří Kaš a projektant Jindřich Rineš.
16. 11. 2022|

V Děčíně se na spolupráci domluvilo ANO s SPD. Koalice vznikají i v dalších městech

Děčín je prvním statutárním městem, kde do koalice vstoupí SPD. S hnutím se na spolupráci domluvilo vítězné ANO. Koalice vznikají i v dalších českých městech. Šumperk povede koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. V Uherském Hradišti budou spolupracovat čtyři subjekty – Společně pro Hradiště, ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL. V Blansku se na spolupráci domluvily hnutí ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Nymburk povede další čtyři roky vítězné hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. V Českém Krumlově bude vládnout širší koalice pěti subjektů – ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 16:43|

Rath se má vrátit do vězení, rozhodl soud. Metrostavu potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách

Odvolací pražský vrchní soud uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rathovi soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  V případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji. Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Metrostav už potvrdil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:03|

V Děčíně opět nevyjely autobusy, situace mezi dopravním podnikem a zaměstnanci je napjatá

V Děčíně v úterý opět kvůli nedostatku řidičů nevyjely autobusy. Podle webu Dopravního podniku města Děčín kvůli výpadku dvou autobusů nejede 12 spojů na lince 202 a 13 spojů na lince 201. Šoféři už dřív odmítli sloužit přesčasy kvůli tomu, že vedení nevyhovělo jejich požadavku na zvýšení mezd o patnáct procent.
11. 1. 2022|

Většina obžalovaných v kauze ROP Severozápad odmítá vinu. Objevila se v ní i děčínská knihovna

Většina obžalovaných z machinací s evropskými dotacemi na severozápadě Čech vinu odmítá. Před soudem stojí 27 lidí včetně bývalých hejtmanů, starostů nebo vysoce postavených úředníků. Jedná se o největší soudní proces svého druhu v Česku.
3. 11. 2021|

Děčín má po pěti měsících primátora, město povede Jiří Anděl

Vedení Děčína převzal bývalý náměstek Jiří Anděl (ANO), nahradil Jaroslava Hroudu (ANO), který byl z funkce primátora odvolán spolu s dalšími členy vedení města v červnu. Pro Andělovo zvolení primátorem bylo 17 zastupitelů, deset se zdrželo.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 14:33|

Děčín bude mít nového primátora, koalice se dohodla na Jiřím Andělovi z ANO

Nová koalice na magistrátu v Děčíně ve čtvrtek podepsala koaliční smlouvu. ANO, Piráti, ODS, Změna pro Děčín a Volba pro Děčín budou mít v zastupitelstvu 15 hlasů z 27. Dosud řídil město v červnu odvolaný primátor Jaroslav Hrouda (ANO). Nahradí jej jeho náměstek Jiří Anděl (ANO).
22. 10. 2020|

Na Děčínsku je hotovo v prvním kole, senátní křeslo obhájil Linhart

Nadpoloviční většinu hlasů získal v prvním kole voleb do horní komory současný senátor Zbyněk Linhart (za STAN). Celkem získal 52,77 procenta. Účast voličů v 33. obvodě letos dosáhla 30,28 procenta.
3. 10. 2020|

Soud zakázal Metrostavu soutěže na veřejné zakázky. Absurdní, zlobí se zástupce podnikatelů

Krajský soud v Praze v pátek zakázal stavební společnosti Metrostav za podíl v druhé části kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit deset milionů korun. Metrostav s nepravomocným verdiktem nesouhlasí, firma se odvolala. Generálnímu řediteli společnosti Pavlu Pilátovi uložil soud tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky, třímilionový peněžitý trest a čtyřletý zákaz činnosti.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 17:40|