TÉMA

Jumpshot

Avast nesouhlasí s pokutou za předávání údajů o uživatelích, zvažuje správní žalobu

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba sto milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
16. 4. 2024|

Avast dostal v USA pokutu za prodej dat o uživatelích

Softwarová společnost Avast musí ve Spojených státech zaplatit pokutu 16,5 milionu dolarů (více než 386 milionů korun) a přestat prodávat data o uživatelích k reklamním účelům, oznámila americká Federální obchodní komise (FTC). Firma Avast se sídlem v Británii se podle FTC nedovoleného jednání dopouštěla přes svou českou součást Jumpshot.
23. 2. 2024|

Antivirová firma Avast uzavře divizi Jumpshot, která je kritizovaná za prodej citlivých dat

Společnost Avast oznámila, že přestane prodávat jakákoli data o svých uživatelích. Odborné magazíny PCMag a Motherboard upozornily, že její antivirový program shromažďuje údaje o chování lidí na internetu a ta je pak možné přiřadit ke konkrétním lidem. Avast tvrdí, že marketingovým společnostem nabízel jen anonymní informace a o této možnosti nevěděl. Akcie firmy na pražské burze od pondělí ztratily přibližně 25 procent.
30. 1. 2020|