TÉMA

Karel Havlíček Borovský

Dcera Borovského posloužila marketingu obrozenců. Současní filmaři její příběh vypráví jako cool romanci

Zdeňka Havlíčková, jediná dcera novináře a satirického básníka Karla Havlíčka Borovského, zdědila po svém otci nejen vzpurnost, ale i piedestal pro symbol českého národa. Aniž by měla příliš na výběr. Představám generace buditelů ovšem nedostála. Její příběh, odehrávající se v závěru národního obrození, se režiséři Cristina Grosanová a Matěj Chlupáček rozhodli převyprávět moderním pohledem. Minisérie Dcera národa vzniká v koprodukci Canalu+ a České televize.
20. 12. 2023|

Zájem o adopce hrobů známých osobností roste

Počty adoptovaných hrobů známých osobností v poslední době stále rostou. V Praze, kde je takových hrobů nejvíc, adoptovali lidé za deset let více než tři sta hrobů z možných pěti set. České televizi to potvrdily Hřbitovy a pohřební služby Praha (HPSP). Projekty adopce ale fungují i v jiných městech a malých obcích. Kromě soukromých dárců opravují hroby významných lidí za peníze od svých úřadů i samotné hřbitovy. Třeba v Praze by ale potřebovaly na nutné opravy od magistrátu až desetkrát víc peněz.
29. 10. 2023|

Kvíz: Před dvěma sty lety se narodil Karel Havlíček Borovský. Co vám o něm uvízlo?

„Pročpak nepíšeš jako všichni jiní, pročpak tvé péro černí jen a špiní? / Ale, vy páni kritikáři, / vždyť ho namáčím v kalamáři,“ vzkázal Karel Havlíček Borovský svým kritikům v epigramu Satirik před soudnou stolicí. Posledního října uplynulo dvě stě let od narození novináře, považovaného za zakladatele české žurnalistiky, a bojovníka za „českou věc“. V jeho době mu nemohli někteří přijít na jméno, dnes je jeho jméno vepsáno do učebnic. Co si z nich o Karlu Havlíčku Borovském pamatujete, si můžete ověřit v následujícím kvízu.
31. 10. 2021|

Karel Havlíček Borovský byl sršatým mistrem satiry

Před dvěma sty lety se narodil Karel Havlíček Borovský. Za pouhých 34 let života toho stihl poměrně dost. Byl mistrem básnické satiry, předním žurnalistou své doby, ale i politikem-liberálem, který hájil věc národního obrození či zrovnoprávnění jazyka.
31. 10. 2021|

Začal další ročník Letní žurnalistické školy, účastníci si zkusí novinářskou práci

V Havlíčkově Brodě začal 17. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského (LŽŠ). Podle jednoho ze zakladatelů Milana Pilaře se jí účastní vzhledem k epidemické situaci jen lidé z České republiky a Slovenska. Na programu jsou přednášky a besedy určené veřejnosti se zájmem o média a historii i současnost střední Evropy.
16. 8. 2021|

Jménem Pražák, srdcem Moravan. Před 200 lety se narodil významný politik a právník

Alois Pražák, nejprve rakousko-uherský poslanec a později ministr, vždy hájil české zájmy a používání češtiny. Prosadil zrušení roboty a přátelil se s českými vlastenci. V srdci nosil hlavně svou rodnou Moravu a založil i Moravskou národní stranu. Respekt si přitom zasloužil také ve Vídni. Svědčí o tom řada vyznamenání nebo povýšení do šlechtického stavu.
21. 2. 2020|

„Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let“

Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let, anebo ještě později, neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém bych já chtěla žít s rozkoší, napsala Božena Němcová téměř deset let před svou smrtí. Spisovatelku, která si nesmrtelnost zajistila prózou Babička, pravděpodobně v tu chvíli nenapadlo, že si toto přání budou lidé se zájmem číst i za zmíněná dvě století, která 4. února od jejího narození uplynou.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 08:01|