TÉMA

Jusaku Maezawa

Český umělec Yemi A.D. obletí Měsíc. Do posádky kosmické lodi Srdce ze zlata ho vybral miliardář Maezawa

Ve čtvrtek 8. prosince oznámili organizátoři vesmírné mise dearMoon složení posádky, která v kosmické lodi BFS společnosti SpaceX poletí k Měsíci, obletí ho a potom se vrátí zpět. Mezi vyvolené se dostal i český umělec Yemi A.D. Ten uvedl, že je velmi hrdý, že se to povedlo a že může promovat Českou republiku na globální úrovni.
9. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 00:10|

Japonský miliardář se vrátil na Zemi po 12 dnech na Mezinárodní vesmírné stanici

Ve stepi v centrální části Kazachstánu v pondělí přistála vesmírná loď Sojuz MS-20 s rusko-japonskou posádkou, která strávila 12 dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě lodi cestoval ruský kosmonaut Alexandr Misurkin a japonští turisté, miliardář Jusaku Maezawa a jeho spolupracovník Jozo Hirano. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos.
20. 12. 2021|

Před 20 lety se poprvé vydal do vesmíru samoplátce. První civilistkou ale měla být už v roce 1986 učitelka z USA

Před dvaceti lety si první civilista zaplatil cestu do vesmíru. Amerického podnikatele Dennise Tita vynesla vstříc hvězdám ruská kosmická loď Sojuz. Předpoklady pro výlet na oběžnou dráhu měl, vystudoval letecké inženýrství a část profesní kariéry spojil s NASA. Už před ním se ale do vesmíru dostali i další neastronauti, kteří si ale „letenku“ nemuseli hradit ze svého. Vůbec první civilistkou měla být už v 80. letech americká učitelka Christa McAuliffeová, která měla z orbity v přímých přenosech vyučovat. Stejně jako zbytek posádky ale zahynula hned po startu při havárii raketoplánu Challenger.
28. 4. 2021|

Miliardář zrušil konkurz na přítelkyni. Žen, které s ním chtěly na Měsíc, se přihlásily desetitisíce

Japonský miliardář Jusaku Maezawa způsobil velké zklamání desítkám tisíc žen, které se přihlásily na jeho „inzerát“ s oznámením, že hledá přítelkyni pro svůj plánovaný let kolem Měsíce. Výstřední boháč totiž oznámil, že se od záměru letět s partnerkou rozhodl „z osobních důvodů“ ustoupit. Potenciálních partnerek se mu ozvalo skoro 30 tisíc.
30. 1. 2020|