TÉMA

Filip Smola

Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.
15. 4. 2024|

Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu apartmánů, připravuje nový územní plán

Šumavská obec Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu v obci. Domů tam přibylo v poslední době tolik, že čistírna odpadních vod je za hranicí kapacity. Problémem jsou hlavně velké apartmánové domy. Řešením má být nový územní plán s možností regulace. Ten ale bude hotový nejdřív za tři roky.
29. 4. 2023|

Zájem o dovolenou v karavanu roste. Kraje na to reagují podporou vzniku stání pro obytná auta

V Plzeňském kraji vznikají první karavanová stání, která dotacemi podpořilo hejtmanství. Na jejich zřízení vyčlenilo celkem osm milionů korun, čímž reaguje na růst zájmu o individuální dovolené. Kempování na parkovištích se rozmohlo v době koronavirové pandemie, kdy byly hotely a penziony zavřené. Podporu pro karavanisty rozjely i další kraje v Česku.
28. 4. 2023|

Obce na Šumavě chtějí posouvat bobří hráze. Voda jim zaplavuje stezky i sklepy

Bobří hráze komplikují lidem život, ti je proto někdy i ničí. Šumavské obce s těmito zvířaty bojují dlouhodobě. Kvůli hrázím a zvednuté hladině mají zničené turistické stezky. Teď žádají správu národního parku o možnost bobří hráze posouvat. Podle ochranářů ale zvířaty vytvořené tůně čistí vodu a brání splavování orné půdy.
4. 8. 2020|

Česku hrozí další suchý rok. Výstavbu vodovodů je možné podpořit dotacemi

Česko zřejmě čeká další suchý rok, kdy bude bojovat s nedostatkem této základní tekutiny. Sněhu a srážek je málo a podzemní hladiny se zatím nezvedly, což vyvolává obavy hlavně v oblastech, kde jsou studny prázdné už nyní. Ministerstvo životního prostředí proto na podzim vyhlásilo dotační výzvu na stavbu vodovodů a kanalizací. Žádost lze podat do pátku.
30. 1. 2020|