TÉMA

Škola

Žďár nad Sázavou má další školní ulici. Auta do ní půl hodiny před začátkem vyučování nevjedou

K základní škole v Palachově ulici ve Žďáru nad Sázavou nemohou půl hodiny před začátkem vyučování vjíždět auta. Nová pravidla mají zajistit bezpečnost malých chodců, protože někteří rodiče vozili své děti až přímo ke škole. A tím ohrožovali ty ostatní.
16. 4. 2024|

Podpořit u žáků psychickou pohodu a sebedůvěru, radí psycholožka před přijímačkami

Začaly přijímací zkoušky na střední školy. V pondělí 15. dubna čeká žáky druhý řádný termín pro čtyřleté obory. Následně v úterý 16. dubna a ve středu 18. dubna budou termíny pro šestileté a osmileté obory. Ze dvou řádných pokusů se bude žákům počítat lepší výsledek. Psycholožka Zuzana Masopustová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity mluvila v ČT o tom, jak zvládat stres.
13. 4. 2024|

Odkladů je moc, je třeba zpřesnit kritéria, shodli se zástupci psychologů, škol a ministerstva

Odklad nástupu do první třídy je v Česku mimořádně populární. Zhruba každé páté dítě jde na základní školu s ročním odstupem. Letos by podle odhadu ministerstva školství mohlo mít odklad asi 31 tisíc šestiletých dětí. Podle resortu je to příliš mnoho. Souhlasí i řada odborníků, odklad by se měl podle mnohých z nich týkat asi jen dvou procent dětí.
12. 4. 2024|

Přelomový rozsudek poslal na mnoho let do vězení rodiče střelce z americké školy

Soud v americkém Michiganu poslal na deset až patnáct let do vězení oba rodiče mladíka, který v roce 2021 zastřelil čtyři spolužáky. Uznání zodpovědnosti rodičů a jejich odsouzení je podle agentury Reuters v takovýchto případech výjimečné. Podle agentury AP je to dokonce první takový případ po masové střelbě ve škole.
10. 4. 2024|

Ve Francii přibývá útoků na školáky. Důvodů je hned několik

Francií otřásl případ surového útoku na patnáctiletého studenta, kterého minulý týden zbila skupina mladíků na předměstí Paříže. Chlapec později svým zraněním podlehl. V zemi přitom nejde o ojedinělý případ. Vláda volá po reformě školských institucí a apeluje na zodpovědnost rodičů. Na některých školách už platí zvýšená bezpečnostní opatření.
9. 4. 2024|

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance. Přidání by podle Jurečky nemělo být plošné

Odbory požadují navýšení výdělků státním zaměstnancům, a to ještě do konce letošního roku. Velké části vláda peníze na letošní výplaty o dvě procenta snížila, například úředníkům nebo lidem v kulturní sféře. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet o navýšení jedná, dodává ale, že preferuje spíš adresné přidání, nikoli plošné.
6. 4. 2024|

Francouzští učitelé i žáci dostávají výhrůžky smrtí a bojí se o svou bezpečnost

Francouzští učitelé se bouří kvůli obavám o vlastní bezpečnost. Tamní školy se stále častěji stávají terčem kybernetických útoků. Na desítkách z nich přišly žákům přílohy s uřezanými hlavami i výhrůžkami smrtí.
5. 4. 2024|

Brněnský soud poslal muže za nevhodné uložení bílého fosforu do vězení, uložil i podmínky

Krajský soud v Brně v případu nevhodného uložení devatenácti tun nebezpečného bílého fosforu potrestal ve čtvrtek muže dvaceti měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit.
4. 4. 2024|

Vláda schválila snížení maximálního objemu výuky hrazené státem

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky hrazeného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol. Vláda také formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:49|

Celiakům nebo diabetikům uvaří jen třetina školních jídelen. Pomoci má nová metodika

V Česku přibývá dětí, které ve školních jídelnách vyžadují speciálně upravené jídlo. I kvůli tomu jídelny v únoru obdržely od ministerstva zdravotnictví metodiku pro poskytování stravy, která je vhodná například pro diabetiky nebo celiaky. Alternativa k běžným obědům ale stále zůstává spíše výjimkou. Například v Pardubicích takto vaří jen na jedné základní škole a v jedné školce.
2. 4. 2024|

Při střelbě na škole ve Finsku zemřel jeden žák, další jsou zranění

Jeden dvanáctiletý žák zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. Na tiskové konferenci to uvedla finská policie, která taktéž oznámila, že podezřelého, kterému je dvanáct let, zadržela. Případ vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu. Ve středu bude v zemi platit státní smutek a vlajky na vládních budovách budou spuštěny na půl žerdi.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 18:54|

Začínají zápisy do prvních tříd, některé školy prověří trvalý pobyt žáků

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol. Konat se budou po celý duben, konkrétní termíny jsou v gesci ředitelů jednotlivých škol. Ministerstvo školství počítá, že letos by k nim mohlo přijít na 150 tisíc dětí. Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Některé školy se i letos zaměří na omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol, které si vybrali.
2. 4. 2024|

Ve školách je potřeba více dětských psychologů. Řeší prý stále závažnější problémy

Více psychologů ve školách by podle odborníků pomohlo dětem s psychickými problémy. Snaží se o to novela školského zákona. Ministerstvo školství se zabývalo i návrhem na snížení kvalifikace školního psychologa, kdy by stačil bakalářský titul. To by ale podle profesních organizací psychologů a vysokých škol dětem spíš ublížilo. Podle nich absolventi bakalářského studia mají jen teoretické znalosti a nejsou dostatečně připraveni pro praxi.
21. 3. 2024|

Zájem o Erasmus dál roste. Do programu se letos přihlásilo nejvíc škol od jeho spuštění v Česku

Roste zájem o vzdělávací výjezdy do ciziny. Do programu Erasmus Plus se letos podle Domu zahraniční spolupráce přihlásilo 1400 škol a organizací. To je nejvíc od jeho spuštění v Česku. Jen loni díky unijnímu projektu vycestovalo přes dvacet pět tisíc lidí.
16. 3. 2024|

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Novou hygienickou vyhlášku pro školy podle autorů změn provází dezinformace

Školám by se příští rok mohly navýšit kapacity díky nové hygienické vyhlášce. Ministerstvo zdravotnictví už vypořádalo připomínky. Kritikům vadila například možnost společných toalet pro chlapce a dívky a objevily se i obavy, že kolem mateřských škol budou chybět ploty. Podle autorů změn šlo často o dezinformace.
12. 3. 2024|

Ministerstvo chce omezit pozdější nástupy dětí do prvních tříd. Zvažuje i úplné zrušení odkladů

Téměř čtvrtina dětí nastupuje do základních škol později, než by měla. Ministerstvo školství připravilo návrhy, jak počty odkladů snížit. Rozeslalo je zástupcům koalice, kteří mají řešení vybrat v řádu týdnů. Může dojít i k úplnému zrušení odkladů. Přenést vše do praxe podle resortu ale potrvá roky.
6. 3. 2024|

Před dvěma lety Žeňa do školy v Česku nechtěl, teď už ukrajinský hoch zvládá češtinu bez problémů

Přes 40 tisíc uprchlíků žije dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu na území Jihomoravského kraje se statutem dočasné ochrany. Ve Zlínském kraji je to podle údajů ministerstva vnitra zhruba jedenáct a půl tisíce lidí. Větší část příchozích, kteří v obou krajích zůstali, tvoří ženy a děti. Právě ty si musely ve školách zvykat na nové kamarády a neznámý jazyk.
23. 2. 2024|

Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Vše o přihláškách na střední školy. Projděte si mapu i jmenný seznam

Přijímací řízení na střední školy se letos mění a s ním i systém podání přihlášek, který se spouští od začátku února. Deváťáci si letos mohou podat přihlášky tři, respektive pět, pokud se hlásí na školu s talentovými zkouškami – ale už na přihlášce musí seřadit vybrané školy podle priorit. Na rozdíl od předchozích let prioritu školy po podání přihlášky změnit nemůžou.
31. 1. 2024|

Školáci v Karlových Varech se otrávili bonbony s kanabinoidem, řeší to policie

Policisté prověřují případ otravy několika žáků základní školy v Karlových Varech. Zjistili, že žáci se předávkovali želé bonbony s obsahem látky HHC, což je kanabinoid vyskytující se v konopí, informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Intoxikované děti skončily v nemocnici. Látka HHC není v Česku zakázaná a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech, například ve formě bonbonů. Karlovarská nemocnice na svém facebookovém profilu napsala, že se s případy předávkování touto látkou setkává stále častěji.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:35|

V polovině školního roku se žáci musí stěhovat z budovy na Královopolské v Brně. Výuku znemožňuje stavba v sousedství

Na 150 žáků a tři desítky zaměstnanců brněnské školy Labyrinth se v těchto dnech stěhují do nových prostor. Důvodem přesunu uprostřed školního roku je nadlimitní hluk, zvýšená hladina CO2 ve třídách i snížení počtu únikových cest v souvislosti se stavbou v těsné blízkosti soukromé školy. Nájem na budovu v Králově Poli podepsala škola se společností Královopolská 139 B&C na deset let, stěhuje se z ní po roce a půl. Zástupce společnosti s kritikou nesouhlasí.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:38|

Zásah proti střelci v Uvalde byl „kaskádou selhání“. Policie reagovala zmateně, tvrdí americké ministerstvo

Zásah proti střelci, který ve škole v texaském Uvalde připravil o život 21 osob, byl sérií selhání, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti v téměř šestisetstránkové zprávě. Policisté zasahující u události z května 2022 ji mylně nevyhodnotili jako situaci s aktivním střelcem, selhala také komunikace i velení. Podle zprávy se rovněž objevily nedostatky ve výcviku, uvedla agentura AP.
18. 1. 2024|