TÉMA

Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko

Pandemie ve světě: Slovensko zřídí na hranicích pruhy pro očkované, Německo mírní cestovní omezení

Slovenská policie po zintenzivnění kontrol dodržování karanténních povinností zřídí zejména na velkých hraničních přechodech zvláštní jízdní pruh pro cestující, jež byli očkováni proti covidu-19. Od nadcházejícího pátku bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od neočkovaných lidí. Německo nově zmírňuje omezení pro cestující z několika zemí včetně Velké Británie či Portugalska.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:57|

Kotlebu po změně stanov opouštějí poslanci

Stranu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) po změně stanov posilující roli předsedy opouští europoslanec Milan Uhrík a pět z jejích 14 poslanců ve slovenském parlamentu. Dosavadní místopředseda Uhrík to oznámil na sociální síti. Někteří ze zákonodárců v politice chtějí setrvat. Předseda strany Marian Kotleba rozhodnutí svých spolupracovníků zatím nekomentoval.
26. 1. 2021|

Historici u soudu označili Kotlebovu stranu za neonacistickou. Líčení se asi protáhne

Soudní proces s obžalovaným šéfem krajně pravicové slovenské strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianem Kotlebou, který je podezřelý z extremistického deliktu v souvislosti s rozdáváním šeků, se patrně protáhne. Kotleba totiž podal námitku vůči údajné podjatosti soudkyně. Ta ji sice zamítla, o stížnosti ale bude muset rozhodnout nejvyšší soud. Kotlebovi v případě uznání viny hrozí vězení a ztráta poslaneckého mandátu. Odpoledne jako svědkové vypovídali historici, kteří ĽSNS označili za neonacistickou stranu.
8. 6. 2020|

Éra Smeru končí, volby vyhráli Obyčajní ľudia. Liberální koalici parlament těsně unikl

Opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zvítězilo ve slovenských volbách. Na druhém místě skončil dlouholetý hegemon Smer-SD se svým nejslabším volebním výsledkem. Čtyři setiny procenta chyběly k zisku mandátů liberální koalici PS-Spolu. K volbám přišlo téměř 66 procent Slováků. Matovič už oznámil, že o vládě bude jednat se stranami Sme rodina, Sloboda a Solidarita a Za ľudí. Neplánuje zavádět registrovaná partnerství nebo přistoupit na kvóty na přerozdělování žadatelů o azyl.
29. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 15:19|

Kto je kto. Průvodce slovenskými politickými stranami

Slovenská politická scéna je mimořádně roztříštěná. Do parlamentu by se v sobotních volbách mohlo dostat až 13 stran. Programově jsou rozestoupeny od mírné levice až po krajní pravici, přičemž některé dělí jen drobné nuance. Přinášíme přehled všech relevantních uskupení v pořadí podle preferencí z posledního zveřejněného průzkumu na Slovensku.
24. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|

Slovensko se postavilo komunismu i mečiarismu a zvládne to i nyní, říká Kňažko o sobotních volbách

„Trochu mi to připomíná rok 1998, kdy jsme se postavili proti mečiarismu,“ říká o situaci před sobotními parlamentními volbami na Slovensku herec a bývalý politik Milan Kňažko. Očekává propad vládního Smeru-SD a vítězství stran, které označil za demokratické. Hovořil také o popularitě extremistických Kotlebovců, kterou připisuje selhání současné vlády.
26. 2. 2020|

Ostrá debata před volbami. „Hrozí nám chaos, nestabilita, amatérismus,“ varuje Pellegrini

Rozhodnutí parlamentu o zavedení dodatečné penze pro důchodce či téma migrace vyostřily úterní televizní debatu lídrů pěti slovenských stran s nejvyššími preferencemi podle průzkumů před sobotními volbami do sněmovny. Volební kampaň v zemi pod Tatrami vyvrcholí ve středu.
25. 2. 2020|

Soud kvůli Kotlebovým šekům s číslem 1488 je odročený. Nakonec by mohl hrozit ještě vyšší trest

Na Slovensku začalo líčení s předsedou krajně pravicové strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianem Kotlebou, který čelí obžalobě v souvislosti se šeky s extremistickou symbolikou. Proces byl ale krátce po zahájení odročen na žádost Kotleby poté, co soudkyně oznámila, že jeho delikt bude možná posuzovat podle přísnějšího ustanovení trestního zákona.
29. 1. 2020|