TÉMA

Redakce

Končí tištěná podoba rakouských novin Wiener Zeitung. V létě by oslavily 320. výročí založení

Nejstarší stále vycházející denní noviny světa Wiener Zeitung přestanou vycházet ve své tištěné podobě. Od 1. července bude více než tři století starý rakouský list publikovat obsah jen on-line. O jeho konci už na jaře rozhodl tamní parlament. Opozice ani novináři s krokem nesouhlasí a považují ho za potírání svobodné žurnalistiky s velkou historickou tradicí.
16. 6. 2023|

Odvolací soud zpřísnil trest spolupachateli útoku na redakci Charlie Hebdo na doživotí

Odvolací soud v Paříži zvýšil trest jednomu ze spolupachatelů útoků z roku 2015 na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský obchod Hyper Cacher. Ali Riza Polat, odsouzený dříve ke třiceti letům vězení, dostal ve čtvrtek kvůli sedmnácti vraždám doživotní trest. Druhému z odsouzených soud trest naopak snížil. Informovala o tom agentura AFP.
21. 10. 2022|

30 let zpět: Zatčení šéfredaktora Rudého práva

Pražský soud uvalil vazbu na šéfredaktora Rudého práva Zdeňka Porybného. Podle obžaloby měl ohrozit vydavatelství Florenc, jehož byl ředitelem, a stát připravit o 24 milionů korun. K případu se vyjádřil zástupce šéfredaktora Lubor Kazda. Ten měl celý případ za politickou záležitost. Porybný byl o dva dny později propuštěn na kauci. Později bylo stíhání zastaveno jako neodůvodněné.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 3. 2022|

Konflikt není sprosté slovo, říká novinářka Barbora Tachecí v podcastu Background ČT24

Novinařinu se naučila v Československém rozhlase, kde její tehdejší šéfové ještě během listopadu 1989 zabavovali pásky s nevhodným materiálem. Když probíhala generální stávka, novinářka Barbora Tachecí si s kolegy prosadila, že z ní bude dělat přímý přenos. „Když jsme si sedli na dvouhodinové vysílání, měla jsem pocit historického okamžiku,“ vzpomíná. Později, když se pustila do politických rozhovorů, se pro ni vžilo, že je ostrá, tvrdá a nekompromisní. A byla to právě ona, kdo v české žurnalistice formoval žánr politického rozhovoru. Co vše se od revoluce v práci Barbory Tachecí změnilo, popisuje ve druhém dílu podcastu Background ČT24.
29. 9. 2021|

„Za změnu amerického příběhu.“ Time vyhlásil osobností roku Bidena a Harrisovou

Prestižní časopis Time zveřejnil osobnost (respektive osobnosti) roku 2020. Redakce amerického periodika vybrala dvojici: nastupující prezidentský tandem Joea Bidena a Kamalu Harrisovou. Poprvé v historii tak magazín vedle americké hlavy státu, byť nastupující, vybral i jeho viceprezidenta. Editor Time Edward Felsenthal k výběru uvedl, že oba prokázali, že „síla empatie je větší než zuřivost rozdělení.“
11. 12. 2020Aktualizováno11. 12. 2020, 07:35|

Výstava přibližuje dílo ilustrátora, který nepřežil útok na redakci Charlie Hebdo

Francouzský kreslíř a ilustrátor Jean Cabut patřil k jedné z nejvýraznějších tváří časopisu Charlie Hebdo. Před pěti lety nepřežil útok na redakci. Nyní začíná v Paříži jeho retrospektivní výstava. Její součástí je i několik kontroverzních ilustrací, které mohou vyvolat odpor radikálních islamistů.
9. 10. 2020|

Kuchyň místo redakce. Vysoké počty nakažených vrátily novináře preventivně domů

Je to podobný scénář jako na jaře. Počty nakažených koronavirem stoupají, novináři dál nepřetržitě informují o vývoji a nových nařízeních, sami se ale nakazit nesmí. Nemoc a s ní spojená karanténa by totiž ohrozila celé médium. Po letním uvolnění proto redakce opět zpřísňují pravidla. Reportéry dělí na dva nezávislé týmy, podporují nebo přímo nařizují práci z domova a před osobní komunikací dávají přednost komunikaci on-line. Jak teď česká média fungují a co si z první vlny vzala jako ponaučení? Téma pro nedělní Newsroom ČT24.
13. 9. 2020|
Rozhovor Newsroomu

Absence místních novin může vést i ke změnám ve volebním chování lidí, říká analytička Waschková Císařová

Dřív je mělo snad každé menší město, teď se místní nezávislé noviny stávají spíš raritou. Ničí je nedostatek peněz z inzerce, ubývající čtenáři, ale taky radniční zpravodaje. Jak se „malé“ novinařině daří, kde je a odkud a proč mizí, se snaží zjišťovat mediální analytička z Fakulty sociálních studií na Masarykově univerzitě Lenka Waschková Císařová. Tématu se věnoval také nedělní Newsroom ČT24.
28. 1. 2020|