TÉMA

Otcovství

Znát pravdu o otcovství, která může dramaticky změnit život, není v zájmu tříletého dítěte. Ústavní soud zamítl stížnost muže požadujícího test DNA

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost muže, který chce zjistit, zda je otcem dítěte narozeného ženě provdané za jiného muže. Domáhal se testu DNA. Soudy mu nevyhověly, ÚS verdikt potvrdil. Provedení testu DNA by momentálně vystavilo tříletého chlapce nebezpečí ztráty stabilního rodinného zázemí. Manžel převzal plně otcovskou roli a k dítěti se chová stejně jako k ostatním sourozencům. Zamítnutí návrhu na provedení testu DNA rodině poskytuje čas na promyšlení situace a naplánování postupu v budoucnu, uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.
28. 2. 2024|

Nemanželská dcera Alberta II. vyhrála v soudním sporu. Je z ní belgická princezna Delphine

Belgie má novou princeznu. Stala se jí Delphine Boëlová, nemanželská dcera bývalého krále Alberta II. Dvaapadesátiletá sochařka se kvůli uznání otcovství soudila od roku 2013. Bývalý panovník teprve letos v lednu přiznal, že je jejím biologickým otcem. Bruselský odvolací soud pak rozhodl, že ženě patří titul belgické princezny.
6. 10. 2020|

Starost otců o potomky je u savců výjimečná. Vědci jsou na stopě, proč to funguje u lidí

Lidé se liší od ostatních primátů velmi výrazně v tom, kolik péče věnují otcové svým potomkům. Doba vzniku ani příčina této jedinečné formy otcovství není známá a dá se jen těžko prokázat - ale nová teorie navrhuje, že vznikla z potřeby partnerství v reakci na měnící se ekologické podmínky.
2. 5. 2020|

Po letech zapírání se bývalý belgický král přiznal k nemanželské dceři

Po letech soudních sporů bývalý belgický král Albert II. přiznal, že je biologickým otcem Delphine Boëlové. Ta o uznání jeho otcovství usilovala od roku 2013, o pět let později soud někdejšímu panovníkovi nařídil, aby se podrobil testu DNA. Dosud ale zůstával výsledek tajný. Boëlová nemá jako nemanželská dcera bývalého monarchy právo na peníze od státu ani na nástupnictví.
29. 1. 2020|