TÉMA

James Cook

Plíseň vyhubila stovky druhů obojživelníků, záchranou mohou být probiotika

Australská studie se pokusila lépe popsat nemoc, která po celém světě ničí desítky let žabí populace. Nemoc ovšem nedecimuje všechny druhy žab stejně, podle biologů může být její dopad ovlivněn podobou mikrobiomu u jednotlivých druhů. Takové zjištění by mohlo do budoucna změnit způsob, jak proti nákaze bojovat.
18. 7. 2022|

Australané tvrdí, že našli vrak slavné plachetnice Endeavour. Američané objev Cookovy lodi popírají

Australští vědci ve čtvrtek oznámili, že u pobřeží amerického státu Rhode Island našli vrak slavné lodi Endeavour kapitána Jamese Cooka. Objev ale už nyní doprovázejí kontroverze – partneři výzkumu ve Spojených státech totiž oznámení označili jako předčasné.
3. 2. 2022|

Kanadští indiáni objevili tisíc dětských hrobů. Země odkrývá krvavé dědictví převýchovných škol

Kontroverzní kapitola kanadské historie má další pokračování. U bývalé internátní školy u města Cranbrook v Britské Kolumbii bylo objeveno dalších 182 neoznačených hrobů. Většina z nich může skrývat těla dětí z původních národů, které úřady posílaly na převýchovu. Celkový počet neznámých ostatků už přesáhl tisícovku. Demonstranti v reakci na objevy ničí sochy připomínající britské koloniální období.
3. 7. 2021|

Na pětině korálových útesů už funkčně vyhynuli žraloci

Rozsáhlý výzkum žraloků žijících na korálových útesech popsal, že jsou tito predátoři už funkčně vyhynulí na každém pátém zkoumaném útesu.
24. 7. 2020|

Před 200 lety spatřil člověk Antarktidu. Prvenství nejspíš patří baltskému Němci v ruských službách

Antarktidu jako první nejspíš spatřil baltský Němec v ruských službách pocházející z estonského ostrova Saaremaa. Mořeplavec Fadděj Faddějevič Bellingshausen (německy Fabian Gottlieb von Bellingshausen) před 200 lety, 28. ledna 1820, zahlédl bělostné ledové břehy, které pravděpodobně patřily sedmému světadílu.
28. 1. 2020|