TÉMA

Úrazy

Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.
26. 8. 2021|

Zájem o elektrokola a koloběžky roste, přibývá ale i těžkých úrazů

Záchranná služba a chirurgové v nemocnicích zaznamenávají výrazný nárůst vážných zranění po pádu z elektrokoloběžek. V minulých letech se s takovými úrazy setkávali spíš zřídka. O sdílené elektrické koloběžky je totiž stále větší zájem a objevují se už téměř ve všech větších městech.
29. 7. 2021|

Na horách stoupá zájem o elektrokola, s tím ale přibývá i úrazů

Mezi cyklisty na horách roste zájem o elektrokola. To s sebou přináší nové problémy, například více úrazů. V půjčovnách si kola s pomocným motorem totiž často pronajímají lidé, kteří ani na tom obyčejném nejeli několik let. Ve statistikách zásahů horské služby už je elektrokolo vedené jako zvláštní položka.
4. 7. 2021|

Horská služba varuje před riskováním a přeceňováním sil. Od května eviduje rekordní počet úrazů

Horská služba od května hlásí více výjezdů než v předchozích letech. Podle mluvčího Horské služby ČR Radka Zemana za to může vyšší návštěvnost hor. Lidem doporučuje, aby příliš neriskovali a nepřeceňovali svoje síly. K největšímu počtu úrazů dochází při cyklistice či pěší turistice. Nejčastěji zasahovala Horská služba v Jeseníkách.
2. 7. 2021|

Přibývá dětských úrazů. Pandemie se podle lékařů negativně projevila na síle i soustředěnosti

Dětští traumatologové na svých odděleních v současnosti pozorují až o desítky procent víc úrazů. Roli nehraje jen sezonnost a teplé počasí, se kterými přibývá zranění každoročně. Statistiky začaly na řadě míst strmě růst po rozvolnění protiepidemických opatření. Podle lékařů se tak u dětí projevuje téměř roční výpadek pohybových aktivit, na které byly před pandemií zvyklé.
20. 6. 2021|

Přibývá úrazů na trampolínách, koloběžkách i v bazénech. Záchranáři v létě vyzývají k opatrnosti

Úrazů na trampolíně nebo v zahradních bazénech v letních měsících podle záchranářů přibývá. Ti varují také před neopatrnou jízdou na koloběžkách. U dětských zranění je na vině hlavně nepozornost rodičů nebo chybějící ochranné pomůcky. U dospělých často hraje roli alkohol. Česká televize to zjistila oslovením krajských záchranných služeb.
10. 7. 2020|

Soud otevřel kauzu pojistných podvodů. Obžalovaní údajně získávali peníze za fiktivní úrazy

Krajský soud v Hradci Králové otevřel případ rozsáhlých podvodů s úrazovým pojištěním – jen obžaloba má okolo šesti set stran. V kauze figuruje 21 lidí, většina se z líčení omluvila. Hrozí jim až deset let vězení. Obžaloba je viní, že se podíleli na získávání peněz od pojišťoven za fiktivní úrazy, staré neléčené úrazy nebo za účelově prodlužované doby léčení u skutečných poranění.
28. 1. 2020Aktualizováno28. 1. 2020, 15:48|