TÉMA

Opatření

Řecko zažívá nejnižší porodnost v dějinách. Opatření vlády zatím nezabírají

Řecko má demografický problém. Obyvatelé stárnou a venkovské lokality se vylidňují. Zemi po hluboké ekonomické krizi zasáhla krize v porodnosti. Ta nyní dosahuje historicky nejnižších hodnot.
10. 4. 2024|

Zrychlení investic i dostupnost předškolní péče. K návrhům na podporu hospodářství se vyjádřila ministerstva

K sedmatřiceti návrhům na podporu českého hospodářství se už vyjádřila všechna ministerstva. Opatření doporučila Národní ekonomická rada vlády. Teď čeká, kolik z nich získá podporu všech vládních stran. Jejich definitivní seznam by mohl být hotový do několika týdnů.
16. 3. 2024|

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Evropa je jediná, kdo řeší klimatickou změnu, tvrdí Doležal. Podle experta Hnutí Duha je nutné jednat rychle

Povinnost nechávat pole ladem způsobuje problémy i na zbytku polí, kritizoval ve čtvrteční 90' ČT24 prezident Agrární komory Jan Doležal s tím, že nikde mimo Evropu takové podmínky neplatí. Expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa říká, že ne každá taková plocha musí nutně omezovat zemědělskou produkci. Klimatická změna podle něj postupuje velmi rychle a je nutné se bavit o změně. Doležal je přesvědčen, že Evropa je jediná, kdo klimatickou změnu řeší.
23. 2. 2024|

Zásah proti střelci na univerzitě byl profesionální, uvedl policejní úřad. Kriminalisté chtějí vytvořit pracovní skupinu

Policie při hledání mladíka, který později střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zvolila adekvátní prostředky, řekl na tiskové konferenci šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Zásah prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Martin Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 20:34|

Při střelbě je důležité neriskovat, utéct a schovat se. Pomoct mohou i nácviky správné evakuace

Nádraží, centra měst nebo obchodní domy jsou místa, kde může s vyšší pravděpodobností dojít k nebezpečnému incidentu. Bezpečnostní experti po tragédii na pražské filosofické fakultě radí v případě hrozícího útoku zbytečně neriskovat, utéct nebo se schovat a počkat na příjezd policie. Aktivní odpor doporučují pouze při bezprostředním ohrožení života.
5. 1. 2024|

Policie zesiluje ochranu škol a jiných „měkkých cílů“

Policie po celém Česku přijala preventivní opatření v návaznosti na čtvrteční útok na pražské filozofické fakultě. Budou zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle. O konkrétní hrozbě ale policie nemá žádné informace. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) opatření potrvají minimálně do 1. ledna. S policií spolupracuje také Bezpečnostní informační služba a to i přesto, že jde o kriminální čin, který nepatří do její působnosti. Za klíčové označuje důvěru ve stát a semknutí společnosti, uvedla na síti X.
22. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 08:25|

Izrael varuje před agenty Hamásu v Evropě. K větším bezpečnostním opatřením v Česku zatím není důvod

Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti v týdnu varovala před rizikem islamistických útoků v Evropě během Vánoc. Teď na nebezpečí spojené s teroristy upozorňuje také Izrael. Dvacet zemí včetně Česka dostalo dopis s varováním před rostoucí aktivitou agentů Hamásu. Podle ministerstva vnitra se situace v Česku dosud nezhoršila, a tak bezpečnostní opatření v ulicích zatím nezpřísní.
8. 12. 2023|

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Na většině zastávek v Ústí nad Labem se bude kvůli bezpečnosti nastupovat jen předními dveřmi

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMUL) zavede od 1. ledna 2024 celodenní nástup předními dveřmi na většině zastávek. Dosud se předem nastupovalo jen do autobusů a trolejbusů od 20:00. Podnik reaguje na naléhání veřejnosti, které zesílilo po změnách na lince 57. Od léta kvůli problémovým jedincům jezdí pouze na trase Mojžíř – OD Květ – Mojžíř. Problémy se ale podle některých místních pouze přesunuly. Dopravní podnik tak zdůvodnil plošné opatření zvýšením bezpečnosti.
7. 11. 2023|

Kabinet připravuje zákon, který pomůže zabavit peníze nejasného původu

Vláda ve středu rozhodla o přípravě opatření proti legalizaci peněz přes takzvané průtokové účty. Podle policie skrze ně v minulých letech posílaly dále do světa miliardy korun zejména firmy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Současná legislativa totiž neumožňuje tyto finance zmrazit. Kabinet proto navrhne zákon, který by dal soudům pravomoc tyto peníze nejasného původu zabavit.
23. 8. 2023|

Sněmovna by mohla začít projednávat úsporný balíček v červenci, řekl Benda. Opozice avizuje dlouhé jednání

Poslanecká sněmovna by mohla začít projednávat vládní balíček na konsolidaci veřejných financí v úterý 11. července. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu vládních občanských demokratů Marek Benda. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu avizovali dlouhé jednání poslanců, k obsahu návrhu jsou kritičtí.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 15:10|

Průměrná rodina přijde kvůli vládním úsporám ročně až o 180 tisíc, řekl Středula

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) představila své výhrady k vládnímu konsolidačnímu balíčku. Předseda odborů Josef Středula uvedl, že rodina s jedním dítětem, ve které mají oba partneři průměrný výdělek, přijde kvůli vládnímu balíčku podle odborů ročně o 152 800 až 178 200 korun. Zmínil, že stávková pohotovost je v současné situaci zodpovědným krokem. Ke stávkové pohotovosti svazů ČMKOS se přidaly také odbory Škoda Auto. Resort financí označil příklad odborů za demagogii vymodelovanou tak, aby děsila veřejnost.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 18:35|

Z covidu-19 je po konci povinných izolací běžná choroba. Odborníci ale radí nepodceňovat ho

Skončila další etapa covidové pandemie a poslední změna fakticky znamená, že je z dříve obávaného koronaviru už jen jedna z běžných respiračních nemocí. Od čtvrtka totiž nemusí ten, kdo je pozitivně testován, do domácí izolace, a je už jen vzdálenou vzpomínkou, že na začátku byla dokonce nutná izolace v nemocnici. Hosté 90' ČT24 věnované tomuto přelomu považují konec povinných izolací za správný, i když varovali před tím, aby se koronavirus považoval za zcela neškodný. Přinejmenším ten, kdo má příznaky, by podle nich měl zůstat doma. O covidu-19 diskutovali v 90' ČT24 bývalí ministři zdravotnictví a další lidé, kteří se v době, kdy pandemie vrcholila, ocitli ve středu dění.
21. 4. 2023|

Několik chovatelů prasat porušilo opatření proti šíření afrického moru, upozornili veterináři

Státní veterinární správa zaznamenala ve Frýdlantském výběžku několik přestupků proti nařízení ohledně šíření afrického moru prasat. I přes zákaz několik chovatelů přesunulo do rizikových oblastí domácí prasata. Majitele čeká správní řízení a možná pokuta. Ta může být v řádu milionů korun. Opatření platí od prosince loňského roku, od počátku výskytu se nákaza potvrdila u osmi uhynulých a jednoho uloveného divočáka.
4. 4. 2023|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Změna covidové politiky způsobila v Číně chaos, na zrušení opatření tlačili i podnikatelé či politici

Čína se potýká s rozsáhlou vlnou covidu-19 poté, co v prosinci po pouličních protestech většinu opatření proti šíření nemoci zrušila. Peking od začátku pandemie uplatňoval politiku nulového covidu, kterou charakterizovaly dlouhé lockdowny a časté plošné testování obyvatel. Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové nyní zavládl v zemi chaos, ačkoliv propaganda se snaží vyvolat dojem, že změna byla plánovaná dlouho dopředu. Na zrušení restrikcí také tlačili někteří podnikatelé či činitelé.
10. 1. 2023|

Čína vyhrožuje státům odvetou za testy na covid. Odmítá „manipulaci z politických důvodů“

Peking hrozí zavedením protiopatření vůči státům, které zpřísňují podmínky pro vstup do země osobám z Číny. Ta se potýká s bezprecedentním nárůstem počtu nakažených covidem-19 poté, co v prosinci náhle zrušila většinu opatření. Čína viní tyto státy z manipulace s pandemickými pravidly z politických důvodů. Země kritiku odmítají. Informuje o tom britský The Guardian.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 22:21|

Čína se otevírá, covid sílí, ekonomika drhne a roste nezaměstnanost

Čína se zároveň s uvolněním proticovidových opatření chystá otevřít světu. Po třech letech lockdownů, povinných karantén a omezených kontaktů zatím jako poslední z velkých ekonomik stále omezuje přístup do země. Od 8. ledna už by ale na hranici měl stačit negativní výsledek PCR testu. Skončí i povinnost třítýdenní izolace, zároveň by čínští občané opět získali možnost cestovat do zahraničí.
27. 12. 2022|

Čína při vstupu do země nebude požadovat karanténu

Čína přestane od 8. ledna vyžadovat, aby se lidé přijíždějící do země podrobili karanténě. Bude jim stačit negativní PCR test na covid-19. S odvoláním na čínské zdravotní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters, která to označuje za velký krok ke zmírnění omezení na hranicích, které byly od roku 2020 pro cizince z velké části uzavřeny.
26. 12. 2022|

Čína zavádí proticovidová opatření v tichosti. Po příchodu domů lidé zjistí, že jsou pod zámkem

Pandemie koronaviru je v Číně opět na vzestupu. Provincie a města se snaží vyhovět politice nulové tolerance nařízené vládou a zároveň udržet veřejnost v klidu a továrny v chodu. Přestože oficiální počty nakažených nejsou vysoké (jde o stovky případů za den), opatření jsou neúprosná. Šanghaj letos už podruhé zavřela Disneyland i s návštěvníky kvůli jedinému pozitivnímu případu.
3. 11. 2022|

Člověk, který vyzýval k násilí proti zákonodárcům, chce dohodu o trestu

Policie navrhla podat obžalobu na člověka, který na sociálních sítích vyzýval prostřednictvím živých vysílání k násilným akcím proti poslancům a senátorům. Státní zástupkyně s ním uzavřela dohodu o vině a trestu, kterou bude schvalovat zlínská pobočka Krajského soudu v Brně.
29. 8. 2022|

Vyšší přídavky na děti, nižší daně při malých příjmech i rychlejší růst podprůměrných penzí navrhuje NERV. Vláda to projedná

Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhla v rámci opatření proti rostoucím cenám energií několik konkrétních kroků, mimo jiné zvednout přídavky na děti, snížit daně lidem s malými příjmy a rychleji zvyšovat důchody seniorům, kteří teď pobírají podprůměrné penze. S návrhy souhlasí i opozice a vláda o nich bude jednat během debat o rozpočtu.
29. 8. 2022|

Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září. Jinak nebudu ministr, prohlásil

Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září. Podle exministra Romana Prymuly lze jen obtížně předpovídat dopad energetické krize na zdravotnictví. Oba byli hostem pořadu Otázky Václava Moravce, který se věnoval také přípravám státu na podzimní covidovou vlnu.
28. 8. 2022|