TÉMA

Obrna

Zemřel muž, který svůj život strávil v „železných plících“. Dětskou obrnu pomohla až později téměř vymýtit vakcína

Ve věku 78 let tento týden zemřel muž z amerického státu Texas, který od útlého dětství kvůli problémům s dýcháním žil v kovové schránce označované jako železné plíce. Paul Alexander zůstal po dětské obrně ochrnutý od krku dolů, přesto dokázal vystudovat práva či cestovat po celém světě. A dokonce napsal své paměti.
14. 3. 2024|

Češi jsou štědří pod vlivem emocí. Pravidelné dárcovství se musí učit, míní zakladatel platformy Donio

Už v šestnácti letech si David Procházka uvědomil, že chce pomáhat ostatním. Založil platformu Donio.cz, která uspořádala více než tři tisíce sbírek v hodnotě přesahující 480 milionů korun. V rekordní sbírce se na platformě za jeden den vybralo 14 milionů korun na plicní ventilátor. Procházka se věnuje nejen praktické dobročinnosti, ale i jejímu výzkumu. Zjišťuje, jak Čechy naučit přispívat na dobročinnost pravidelně. Byl hostem Událostí, komentářů.
26. 4. 2022|

Seznam Zprávy: Farmaceutická firma žaluje českou vládu kvůli vakcíně proti obrně

Skupina Praha Vaccines napadla u soudu rozhodnutí, kterým vláda znemožnila, aby se v závodě firmy v Bohumili u Prahy vyráběla vakcína proti dětské obrně. V žalobě argumentuje také dopisem z května 2018 tehdejšího náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, kterým o možné výrobě vakcíny firmou Praha Vaccines informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Píše o tom server SeznamZprávy.cz, podle kterého může věc dospět k arbitráži proti Česku. Ministerstvo zdravotnictví podotklo, že navrhlo zamítnutí žaloby.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 13:49|

Centra provázení pomáhají těžce nemocným dětem i jejich rodičům. V Česku už jich je pět

Rodiče vážně nemocných dětí mohou od začátku roku využívat takzvaných Center provázení v Praze a Ostravě. V Česku už tak funguje pět podobných pracovišť, která navíc počínaje letošním lednem zahrnuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do systému úhrad.
25. 1. 2020|