TÉMA

Kurzy

Na přípravné lekce češtiny chodí jen část ukrajinských dětí. Navazující jazyková podpora na školách často chybí úplně

Dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu chodí do tuzemských škol skoro padesát tisíc ukrajinských dětí, které utekly do Česka. Jen polovina z nich ale prošla speciálními hodinami češtiny, na které mají v prvním roce nárok všichni cizinci. Část dětí pak vzdělávací systém opouští předčasně.
1. 3. 2024|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

Ministerstva řekla, jak mají vypadat kurzy češtiny pro uprchlíky. Uhradí je úřady práce

Ministerstvo školství zveřejnilo požadavky na podobu jazykových kurzů češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny. Provozovatelé mohou začít žádat o akreditaci. Vyřizování tohoto povolení se zjednoduší. Jazykovou přípravu pak uhradí úřady práce z evropských peněz na podporu zaměstnanosti, informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Resorty práce a školství vyzvaly vzdělávací instituce, aby kurzy připravily a o akreditaci žádaly.
9. 5. 2022|

Po sedmi letech stoupá zájem o rekvalifikační kurzy, lidé hledají stabilnější práci

Zájem o rekvalifikační kurzy stoupá. Podle Úřadu práce si je letos zvolily skoro čtyři tisíce lidí. V předchozích sedmi letech měl přitom počet účastníků klesající tendenci. Odborníci na pracovní trh se shodují, že za větším zájmem stojí pandemie, která přiměla lidi hledat jistější práci.
17. 7. 2021|

Česká měna posiluje. Kurz reaguje na otevírání ekonomiky a tempo očkování

Česká měna je nejsilnější od vypuknutí koronavirové krize. Euro lidé pořizují za 25,47 koruny, dolar za 20,99 koruny. K euru se tak česká měna nadále drží na nejsilnější úrovni od začátku března 2020 a k dolaru od konce dubna 2018. Kurz reaguje na otevírání ekonomiky a tempo očkování. Silná koruna je dobrou zprávou pro ty, kteří kupují zboží z dovozu, i s ohledem na dovolené.
14. 5. 2021|

Školní lyžařské kurzy v Jihočeském kraji. Hejtmanství na ně letos uvolnilo devět milionů

Lyžařské kurzy pro školy jsou oblíbenou částí výuky, na kterou ale nemají všichni rodiče peníze. Města i kraje napříč Českem proto na úhradu lyžařských kurzů přispívají. Jen Jihočeský kraj uvolnil na kurzy téměř 9 milionů korun. Jeden žák může získat z krajské pokladny až 5 tisíc. Příspěvek lze využít na dopravu, ubytování, stravu i skipasy.
24. 1. 2020|