TÉMA

Poříčany

Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky

Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Inspekce bude zjišťovat, proč vlaky v Poříčanech nebo Libni často projíždějí návěst stůj

Drážní inspekce se zaměří na místa, kde vlaky opakovaně projíždějí návěst stůj. Ročně se v Česku stává ke dvěma stům takových případů, v průměru tedy asi jeden za dva dny a někdy není daleko k neštěstí – jako v úterý, kdy zastavily dva motorové vozy na Písecku padesát metrů od sebe. Podle inspektorů k chybám někdy přispívá i umístění návěstidel, kdy není dobře patrné, ke které patří koleji.
30. 3. 2023|

Po nehodě vlaku u Poříčan se už povedlo zprovoznit i třetí kolej

U Poříčan v sobotu před 12:00 skončily opravy po pondělní havárii nákladního vlaku. Už od rána mohly úsekem vlaky projíždět plnou rychlostí, do té doby musely brzdit na 50 kilometrů v hodině. Spoje ale zpoždění kvůli omezení nenabíraly. Dosud byly v provozu dvě koleje, nyní funguje i zbývající třetí, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
15. 10. 2022|

Voják zasahoval u nehody vlaku v Poříčanech. Na místě byl shodou náhod

Trať u Poříčan na Kolínsku by měla být po pondělní havárii nákladního vlaku zcela opravená v sobotu. V místě do té doby bude platit omezení rychlosti. Příčinu nehody vyšetřuje Drážní inspekce. Dva lidé, kteří byli ve vlaku, se lehce zranili. Důležitou roli sehrál také Patrik Wolf, příslušník Agentury logistiky Armády České republiky, který byl v čase nehody blízko a lidem pomohl. Rozhovor s ním přinesly Události, komentáře.
13. 10. 2022|

Dělníci u Poříčan odstranili havarované vagony, místem se jezdí po dvou kolejích ze tří

Provoz na železničním koridoru u Poříčan na Kolínsku, kde v pondělí vykolejil nákladní vlak, byl ve středu ráno částečně obnoven. Od rána mohly vlaky používat jednu kolej a jet rychlostí 40 kilometrů za hodinu, nyní už je doprava obnovena po dvou kolejích z celkových tří, vlaky mohou místem projíždět padesátikilometrovou rychlostí. Podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Dušana Gavendy dělníci v noci odstranili z tratě havarované vozy, nyní pokračují v opravě kolejí. Neprůjezdný železniční koridor způsobil velká zpoždění vlaků na náhradních trasách.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 13:20|

Vlaky u Poříčan se po jedné koleji rozjedou ve středu ráno, či dopoledne

Vlaky na koridoru u Poříčan na Kolínsku pojedou podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové po jedné koleji ve středu ráno, či dopoledne. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý odpoledne předpokládal, že to bude už v úterý v noci. Na místě po osmé večer skončilo přečerpávání druhé z havarovaných cisteren, které se spolu s lokomotivou nacházely po pondělní havárii mimo koleje. Evakuovaní obyvatelé z okolí se mohli večer vrátit domů.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 21:42|

U Poříčan vykolejil nákladní vlak, mezi Prahou a Kolínem je zastaven provoz

Mezi Poříčany a Nymburkem na Kolínsku vykolejila v pondělí v podvečer lokomotiva a dvě cisterny nákladního vlaku. Provoz na koridoru mezi Prahou a Kolínem bude zastavený možná až do středy. Vlak projel návěstidlo, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Dva lidé se lehce zranili, oznámil mluvčí středočeské záchranné služby Marek Hylebrant.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 23:55|

Kvůli poruše trakčního vedení byl zastaven provoz vlaků na koridoru u Poříčan na Kolínsku

Kvůli poruše trakčního vedení byl přes pět hodin zastavený provoz vlaků v koridoru u Poříčan na Kolínsku. Vlaky mohly úsekem znovu projet od 16:00, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Mezi Kolínem a Českým Brodem jezdila náhradní autobusová doprava.
17. 7. 2021Aktualizováno17. 7. 2021, 16:38|

Vlaky mezi Kolínem a Prahou bývají ráno přeplněné. Dráhy o tom ví, další spoje přidat už nemůžou

Po problémech se zácpami na silnicích se lidé, kteří pravidelně jezdí mezi Kolínem a Prahou, potýkají i s plnými vlaky. Stěžují si na jejich nedostatečnou kapacitu a nízký počet. Podle dopravců ale není možné další spoje přidat.
24. 1. 2020|