TÉMA

Vitalij Ginzburg

Interpol zrušil mezinárodní zatykač na miliardáře Ginzburga

Mezinárodní policejní organizace Interpol zrušila žádost Ruské federace na zadržení bývalého dodavatele pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitalije Ginzburga. Informoval o tom jeho mediální zástupce Jan Ziegler. Už v únoru uvedl, že české ministerstvo vnitra udělilo Ginzburgovi doplňkovou ochranu, díky níž může rok zůstat v České republice a nemůže být vydán do Ruska. Moskva vydání podnikatele požaduje kvůli jeho údajné trestné činnosti. Muž v minulosti veškerá obvinění odmítl.
1. 7. 2021|

Česko podle soudu může vydat Ginzburga do Ruska. Prý zpronevěřil peníze na kosmodrom

Bývalého dodavatele pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitalije Ginzburga může Česko vydat do Ruska, rozhodl pražský městský soud. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Ginzburg proti němu může podat stížnost. Soudy už v minulosti pravomocně rozhodly, že je vydání podnikatele do Ruska přípustné, projednávaná žádost se týkala dalších trestných činů.
18. 6. 2020|

Nejvyšší soud připustil vydání miliardáře Ginzburga do Ruska. Podle tamní policie zpronevěřil peníze na kosmodrom

Ruský finančník Vitalij Ginzburg, který údajně zpronevěřil peníze určené na vybudování kosmodromu, může být podle českého Nejvyššího soudu bez problému vydán do Ruska. Vyplývá to z rozhodnutí soudu. Podnikatel je už rok ve vazbě v pankrácké věznici a vydání do Ruska se brání všemi prostředky. Tvrdí, že ho tam nečeká spravedlivý proces. Celou věc rozhodne ministryně spravedlnosti.
24. 1. 2020|