TÉMA

Popel

Láva z islandské sopky dosáhla města Grindavík, shořelo několik domů

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 23:37|

Indonéský vulkán se probudil. Hustá mračna popela proměnila okolí v měsíční krajinu

Indonéská sopka Mount Semeru se probrala k životu. V provincii Východní Jáva vyhnala z domovů kolem dvou tisíc lidí poté, co v neděli vychrlila obrovská mračna sopečného popela a dýmu. Blízké vesnice pokryla silná vrstva šedého popela a proměnila okolí v měsíční krajinu. Úřady nařídily evakuaci obyvatelstva sídlícího kolem hory do přilehlých měst, kde dostali náhradní ubytování a dostatek ochranných masek.
6. 12. 2022|

Vědci zkoumají popel z Českého Švýcarska. Zjistili v něm nadlimitní množství olova

Spáleniště v Českém Švýcarsku zkoumají vědci z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zaměřili se hlavně na popel, který z jednotlivých spálených oblastí odebírají a následně v laboratořích zkoumají, z jakých látek se skládá a jestli jsou pro lidi nebo zvířata nebezpečné. Z prvních rozborů například zjistili, že je v národním parku nadlimitní množství olova.
31. 8. 2022|

Erupce sopky Semeru na Jávě si vyžádala více než dvacet životů

Nejméně 27 lidí se stále pohřešuje po sobotní erupci sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva. Bilance obětí výbuchu vzrostla v pondělí odpoledne na 22. Desítky lidí byly také hospitalizovány, převážně utrpěly popáleniny. Bezmála dva tisíce lidí uprchly ze svých domovů. Seismologové varují, že hrozba dalších explozí trvá.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:09|

Konec erupce sopky na La Palmě je v nedohlednu. „Jsme jí vydáni na pospas,“ uznal premiér

Konec činnosti sopky na kanárském ostrově La Palma je zatím v nedohlednu, řekl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Sopka chrlí lávu skoro měsíc a jen v neděli na ostrově zaznamenali 42 seizmických otřesů, z nichž největší měl sílu 4,3 stupně. Zrušeno bylo 22 z 38 naplánovaných leteckých spojů.
17. 10. 2021|

Dávná erupce Vesuvu proměnila mozek oběti ve sklo, zjistili vědci

Silný výbuch italské sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu přeměnil mozkovou tkáň jedné z obětí ve sklo, zjistili vědci. Muže ležícího ve zbytcích dřevěné bedny objevili odborníci v římském městě Herculaneu na západním úpatí vulkánu, v jeho lebce našli lesklé černé úlomky, napsala agentura AP.
24. 1. 2020|