TÉMA

Baleáry

Po návratu z Řecka bude v Česku povinný test a karanténa

Podmínky při návratu z Řecka do České republiky se zpřísnily. Před cestou odtamtud musí lidé na test, v Česku pak do karantény a nejdřív pátý den na PCR test. Výjimku mají plně očkovaní nebo ti, kteří v posledním půlroce nemoc prodělali. Destinace, kam letos Češi nejčastěji létají na dovolenou, přešla na cestovatelské mapě do červené kategorie. Ta značí vysoké riziko nákazy koronavirem.
26. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Polsko hlásí rekordní přírůstky, Brazílie začne testovat vlastní vakcínu

V Polsku třetí den po sobě stoupl dosud nejvyšší denní přírůstek lidí, kteří se nakazili koronavirem. Čím dál svízelnější je situace v tamních nemocnicích. Dramaticky se covid šíří také v Brazílii. Ta oznámila, že vyvinula vlastní vakcínu a začne ji zkoušet. EU slíbila rázný přístup v omezení exportu vakcín AstraZeneca. Slovensko o Velikonocích ponechá stávající protiepidemická omezení. Zpřísnění omezení ohlásilo Rakousko, Německo od plánované uzávěry naopak ustoupilo. Čína představila čtyři teorie, jak se virus mohl dostat do Wu-chanu.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 21:53|

Kanárské ostrovy bojují o turisty. Zaplatí jim případnou léčbu i repatriaci po nákaze koronavirem

Kanárské ostrovy jsou prvním regionem Španělska, který nabízí domácím i zahraničním turistům uhrazení výdajů souvisejících s koronavirovou nákazou. Úřady ostrovů, jejichž ekonomika závisí na turistickém ruchu, se rozhodly platit návštěvníkům případné repatriace, léčebné výdaje či náklady spojené s možnou povinnou karanténou.
5. 8. 2020|

Karanténa pro Brity vracející se ze Španělska působí problémy, Madrid chce ústupky

Nové opatření britské vlády, která s platností od neděle nařídila povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny cestovatele vracející se ze Španělska, způsobila mezi turisty rozhořčení i paniku, informuje BBC. Britská pobočka cestovní kanceláře TUI oznámila, že až do 9. srpna ruší všechny plánované zájezdy do pevninského Španělska. Madrid chce přesvědčit Londýn, aby neuplatňoval karanténu u turistů, kteří se vracejí z dovolené na Kanárských a Baleárských ostrovech.
26. 7. 2020|

Brity, kteří se vrátí ze Španělska, čeká povinná dvoutýdenní karanténa

Britská vláda oznámila, že všichni občané, kteří se do země vrátí ze Španělska, musí od neděle na 14 dní do karantény. Informovala o tom agentura Reuters. Španělsko se brání s tím, že je bezpečnou zemí, ve které jsou jen „lokální, izolovaná a kontrolovaná“ ohniska nákazy. Rozhodnutí Londýna ale respektujeme a jsme v kontaktu s tamními úřady, dodala mluvčí španělské diplomacie.
25. 7. 2020|

Eiffelova věž se po třech měsících částečně otevřela, Katalánsko ruší omezení pro restaurace a bary

Eiffelova věž ve čtvrtek přivítala první turisty po třech měsících od svého uzavření v důsledku protikoronavirových opatření. Otevřela se ale zatím jen částečně. Podle agentury Reuters šlo o nejdelší uzávěru světoznámé turistické atrakce od druhé světové války. Další opatření uvolňuje Katalánsko, které ruší omezení pro restaurace a bary.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:24|

Francie si připsala první vítězství, boj ale nekončí, prohlásil Macron. Evropa dál uvolňuje opatření

Evropské země dál rozvolňují protipandemická pravidla. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že celá Francie bude od pondělí brána jako „zelená zóna“ s nízkým rizikem šíření koronaviru. Španělsko otevře hranice o více než týden dřív, než původně plánovalo. Na začátku týdne se navíc obnoví velká část schengenského prostoru. Některá opatření ruší i Bulharsko navzdory tomu, že v zemi stoupá počet nových případů.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 21:36|

Prokuratura začala vyšetřovat francouzskou vládu. Chce prošetřit reakci na pandemii

Pařížská prokuratura zahájila předběžné vyšetřování, které se bude zabývat kritizovanou reakcí francouzských úřadů na pandemii covidu-19. Ve většině Evropy se pandemická situace zlepšuje a pokračuje rozvolňování. Některá omezení se ruší například ve Španělsku, povinné noušení roušek ale bude platit dál. Rakousko otevře 16. června hranice s Itálií.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 21:49|

Italové můžou po dvou měsících ven, Slovensko rozvolňování urychlí

V Evropě začíná důležitá fáze rozvolňování opatření, která země přijaly s cílem utlumit šíření koronaviru. Itálie či Španělsko zatím uvolňují omezení pohybu, Rakousko nebo Německo už postupně otvírají i školy. Slovensko oznámilo, že rušení omezujících opatření oproti původnímu plánu urychlí. Návrat k normálu bude ale velmi pomalý a omezení pohybu a kontaktů mezi lidmi v Evropě jen tak nezmizí. Rozvolňuje také Jižní Korea, která tento týden otevře některé veřejné instituce.
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 23:17|

Gloria zaplavila Katalánsko. Připsala si další oběti

Už třináct obětí si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Čtyři další lidé se pohřešují, informoval server listu El País. Bouřka, která se nyní projevila hlavně záplavami v Katalánsku, způsobila také značné materiální škody. Kvůli pomoci postiženým regionům se v pátek mimořádně sešla vláda. Vytrvalý déšť zvýšil hladiny řek také na jihozápadě Francie.
24. 1. 2020|