TÉMA

Západní Evropa

Reportéři ČT: Česko jako země zaslíbená pro praní špinavých peněz. Policie transakcím nedokáže zabránit

Česko je oblíbenou zemí zločinců, kteří perou špinavé peníze. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu v letech 2020 a 2021 proteklo bankovními účty v Česku přibližně sto miliard korun. V praxi to funguje tak, že na účet české firmy, která do té doby nevyvíjela žádnou činnost, dorazí stovky milionů korun neznámého původu. Během pár dní peníze odcházejí do bank v západní Evropě a stávají se legálními. Přestože má policie podezření, že se může jednat o peníze ze zločinu, kvůli stávající legislativě transakcím nedokáže zabránit. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek
5. 12. 2023|

Archeologové rozpletli záhadu pravěké šamanky. Byla zřejmě úmyslně zmrzačená

V hrobech se lidé od pravěku do dneška pohřbívají vleže. Tohle tělo ale sedělo a po jeho boku se nacházelo ještě jedno, droboučké, které patřilo nemluvněti. Tento pozoruhodný hrob z doby před asi devíti tisíci lety objevili archeologové v německém Bad Dürrenbergu roku 1934 a rázem se stal jedním z nejslavnějších nálezů z období, kterému se odborně říká mezolit neboli střední doba kamenná.
2. 12. 2023|

Antisemitismus znovu vyvěrá na povrch, řekl Dvořák. Podle velvyslankyně Šmigolové jej Izraelci nesou těžce

Antisemitismus nezmizel, jen nebyl vidět a teď znovu vyvěrá ze spodních pater, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v souvislosti s antisemitskými projevy v evropských městech. Podle české velvyslankyně  v Izraeli Veroniky Kuchyňové Šmigolové nese antisemitismus Izrael velmi těžce, protože je to on, kdo byl napaden teroristy.
8. 11. 2023|

Bouře Ciarán zasáhla Toskánsko. Příval vody odnášel auta, zemřelo nejméně šest lidí

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:01|

Třináctimetrové vlny, sting jet, silné srážky. Británii zasáhne bouře Ciarán

Velká Británie se připravuje na příchod jedné z možná nejsilnějších bouří v moderních dějinách. Může přinést nejen silný a ničivý vítr, ale také další jevy spojené s ohrožením lidských životů i majetku.
31. 10. 2023|

Přerozdělování migrantů nefunguje, řešení je třeba hledat v zemích původu, míní Bžoch

Na migračním paktu Evropské unie (EU) je pozitivní detence migrantů v okrajových členských státech, míní místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO). V pořadu Interview ČT24 zároveň kritizoval, že návrh dohody stále obsahuje přerozdělování, které dle jeho mínění nefunguje. Naopak vyzýval k zvýšení diplomatického tlaku na země, odkud migranti do EU přicházejí. Zavedení namátkových policejních kontrol na hranicích se Slovenskem však podle něj přišlo včas.
6. 10. 2023|

Řecko je uvězněné v omega bloku. Důsledkem jsou rekordní deště, o víkendu hrozí dokonce medikán

V Řecku napršelo za jediný den víc vody než v Česku za rok. Za extrémní srážky může meteorologický jev zvaný omega blok. Je možné, že v sobotu v jeho důsledku může zemi zasáhnout i středomořská obdoba hurikánu.
6. 9. 2023|

K obnově přírody mohou pomoci soukromé rezervace. V Česku zatím nejsou rozšířené

Soukromé rezervace mohou být dalším příspěvkem k ochraně biodiverzity. Vedle státem prohlášených oblastí mohou pomoci naplnit unijní Nařízení o obnově přírody. Chystaný předpis počítá kromě jiného s rozšířením chráněných území.
12. 8. 2023|

Rusové, vraťte se domů, dokud to ještě jde, vyzval Volodin. Reagoval na výroky Pavla

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusy žijící v exilu, aby se vrátili do vlasti, dokud to ještě jde. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Podle Volodinovy interpretace, citované ruskými médii, „český prezident navrhl Rusy žijící v zahraničí zavřít do koncentračních táborů“.
19. 6. 2023|

Za nedostatek zdravotních sester nejvíc může fyzická náročnost, ukazuje výzkum

Za nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích může hlavně fyzická náročnost profese, vyplývá z jednoho z výzkumů institutu SYRI. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví těchto pracovníků nyní chybí až dva a půl tisíce. A to i přesto, že průměrný plat sestry se pohybuje přes padesát tisíc. Resort se chce zaměřit na to,  aby sestry obor neopouštěly. Zahájil kvůli tomu pilotní projekt, který jim má ulevit třeba i pomocí cvičení a relaxačních technik.
16. 6. 2023|

Ratifikujme Istanbulskou úmluvu, vyzval Pavel

Prezident Petr Pavel nevidí důvod, proč by Česko nemělo ratifikovat Istanbulskou úmluvu Rady Evropy. Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí podepsalo Česko v roce 2016, ratifikaci dokumentu ale minulé vlády několikrát odložily.
17. 5. 2023|

Třicítku ve městě prosazuje podle Macinky zelená bojůvka. Bylo by čistší ovzduší a méně hluku, oponuje Žaloudek

Rychlostní omezení na třicet kilometrů za hodinu zavádí některá města v západní Evropě. Ke snížení rychlosti se už připojila Paříž, Brusel, Helsinky nebo Stockholm, další velká města omezení chystají. V Praze a v Brně toto požadují někteří aktivisté, od třicetikilometrové rychlosti si slibují vyšší bezpečnost a nižší emise. V pořadu Události, komentáře debatovali o tématu Eva Tylová (Piráti), Matěj Michal Žaloudek (Zelení), Marek Benda (ODS) a Petr Macinka (Motoristé sobě).
7. 4. 2023|

U Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích uhynuly desítky racků. Měli ptačí chřipku

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 12:48|

V kamionu nedaleko Sofie našla policie osmnáct mrtvých migrantů, zadržela tři lidi

V odstaveném kamionu nedaleko bulharské metropole Sofie nalezla policie osmnáct mrtvých migrantů, mezi nimiž bylo i dítě. Dalších 34 běženců včetně pěti dětí bylo převezeno do nemocnice. S odvoláním na vyjádření bulharských představitelů o tom informovala agentura Reuters. Vozidlo naložené dřevem převáželo podle prvních informací 52 lidí původem z Afghánistánu, uvedl podle bulharského serveru 24 časa šéf bulharské národní vyšetřovací služby Borislav Sarafov. Bulharské úřady podle něj v souvislosti s tragédií zadržely tři osoby.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 19:10|

Ukrajinská státní správa se rychle zprofesionalizovala, ocenil Prouza v debatě s Kopečným

„Německo dělá příliš málo, příliš pomalu,“ řekl v pořadu Události, komentáře poradce ministra průmyslu a obchodu Tomáš Prouza k dodávkám zbraní na Ukrajinu. O vstupu této země do Evropské unie s ním diskutoval vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný. Ukrajinští představitelé by si to přáli do roku 2026.
4. 2. 2023|

Rheinmetall může vyrábět pro Ukrajinu ve velkém. Chce ale více peněz od německé vlády

Německý kancléř Olaf Scholz varoval před závody ve zbrojení při koordinované mezinárodní pomoci Ukrajině. Prohlásil to poté, co Kyjev nově požádal o dodávku stíhacích letounů. Tu Berlín zatím nezvažuje. Podobně před tím odmítal dodání teď už slíbených tanků Leopard. Němečtí zbrojaři ale jasně signalizují, že jsou schopní uspokojit i nejnáročnější zakázky, pokud na ně vláda vyčlení příslušné prostředky.
31. 1. 2023|

První satelity vypuštěné ze západní Evropy selhaly. Raketa dosáhla oběžné dráhy, pak došlo k anomálii

První vyslání družic ze západní Evropy bylo patrně neúspěšné. Raketa vypuštěná v úterý speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli „anomálii“ dosáhla oběžné dráhy, družice na ni ale nedopravila. Na Twitteru o tom informoval Virgin Orbit.
10. 1. 2023|

Covid je v Číně po uvolnění opatření na vzestupu. Turisté už nejsou tak opatrní

Čína kritizuje, že některé země vyžadují při příletu jejích občanů negativní test na covid-19, a hrozí protiopatřeními. Epidemie se v Číně výrazně zhoršila poté, co vláda 7. prosince uvolnila proticovidová omezení. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto žádá Peking, ať začne posílat přesná data o úmrtích a nakažených i o variantách viru.
3. 1. 2023|
Doporučujeme

Římské silnice přinášely Evropě prosperitu staletí po zániku impéria

Od vzniku sítě starověkých římských silnic uplynuly už víc než dva tisíce let. Tým švédských ekonomů prozkoumal význam cest pro udržení bohatství v průběhu staletí. Podle něj existují jasné souvislosti mezi antickýmu trasami a současnou prosperitou.
16. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 16:15|

Západní Evropou se valí vlna demonstrací. V době rostoucích cen chtějí lidé vyšší platy

Řada evropských zemí se potýká se stávkami a protesty. Napříč kontinentem lidé požadují zvýšení platů kvůli rostoucím nákladům na energie i jídlo. V Athénách se demonstranti střetli s policií, v Belgii se zrušila polovina leteckých spojů, Londýn nebo Paříž ochromila zastavená veřejná doprava.
10. 11. 2022|

Vojenskou pomoc Ukrajině dal do pohybu příklad střední Evropy, soudí česká diplomatka

Země střední a východní Evropy daly jako první impuls k tomu, aby se Ukrajině po začátku ruské invaze dodávaly zbraně, uvedla v pořadu Interview ČT24 ředitelka odboru amerických států na ministerstvu zahraničních věcí Veronika Kuchyňová Šmigolová. Měly totiž s Ruskem dlouhodobé negativní zkušenosti. Jejich příklad ve vojenských dodávkách pak následovaly rovněž země západní Evropy a Spojené státy.
8. 9. 2022|

Rozpálená Evropa zažívá týden plný teplotních rekordů

Letošní léto je v mnoha částech Evropy a severozápadní Afriky ve znamení horkých vln. Po přechodném ochlazení začátkem července dorazila na Pyrenejský poloostrov už minulý týden druhá velká intenzivní vlna veder. A opět padají teplotní rekordy. V pondělí padl ve Walesu a také na západě a jihozápadě Francie.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 21:15|

Portugalské sucho je nejhorší za posledních 1200 let. Trpí víno i olivy

Podle nového výzkumu jsou části Portugalska a Španělska nejsušší za posledních tisíc let. Jedná se o důsledek atmosférického systému vysokého tlaku způsobeného změnou klimatu. Vědci v této studii varují před dlouhodobými dopady, které se už projevují například v produkci vína a oliv.
8. 7. 2022|

Na Putina platí jen tvrdost, padá nová železná opona, píše o vývoji na Ukrajině západoevropský tisk

Na ruského prezidenta Vladimira Putina platí jednotná a tvrdá odpověď, spustila se nová železná opona, píše západoevropský tisk v reakci na vývoj kolem Ukrajiny. Nizozemský deník De Telegraaf píše, že způsob, jakým ruský prezident poukazuje na práva etnických Rusů v sousedních zemích, vyvolává znepokojivé asociace s obsazením Sudet nacistickým Německem před začátkem 2. světové války.
23. 2. 2022|