TÉMA

Darja Kaščejevová

Přišla v noci a vyhrála. Ceny české filmové kritiky vybraly nejlepší snímky roku 2023

Nejlepším filmem loňského roku je podle Cen české filmové kritiky snímek Přišla v noci. Obdržel rovněž cenu za režii pro Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara a nejlepší herečku Simonu Pekovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Karel Roden. Dvě sošky náleží loutkovému příběhu Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Ocenění v celkem deseti kategoriích se předávala v přímém přenosu České televize.
3. 2. 2024|

Českou účast v Cannes zachraňuje FAMU. K Zlaté palmě měli Češi nejblíže, když se vezli na nové vlně

V Cannes se promítají filmy z české produkce. Česká kinematografie je na prestižním francouzském festivalu zastoupena dvěma krátkými snímky z pražské FAMU. V premiéře tu své filmy uvádějí Petr Pylypčuk a Darja Kaščejevová. Pylypčukův Osmý den je po několika letech prvním počinem z katedry režie FAMU, která se do studentské soutěžní sekce v Cannes dostala. Kaščejevová svou Electrou může navázat na předchozí úspěchy, k nimž patří i nominace na Oscara. Celovečerní české tvorbě se ale pozvání do soutěžních sekcí v Cannes už roky vyhýbá.
24. 5. 2023|

Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.
28. 5. 2022|

Daria Kashcheeva pořizuje oscarové Dceři filmového „sourozence“

Studentka FAMU Daria Kashcheeva sbírá za svůj krátký animovaný film Dcera ocenění po světě, včetně studentského Oscara a nominace na toho „velkého“. Natočení úspěšného snímku jí zabralo několik let. Nyní pracuje na dalším počinu, vyzkouší si v něm netradiční animační techniky.
6. 8. 2020|

Parazit změnil Oscara, poprvé vyhrál cizojazyčný film. Dcera z FAMU je bez ceny

Nejlepším filmem roku 2019 podle cen americké filmové akademie je Parazit. Sociální drama říznuté černou komedií natočil padesátiletý jihokorejský tvůrce Pon Džun-ho – a zapsal se jím do oscarové historie. Neanglicky mluvený snímek tuto kategorii totiž vyhrál poprvé. Sošku nejlepšího herce převzal v Los Angeles Joaquin Phoenix, nejlepší herečkou je Renée Zellwegerová. Tvůrci z Česka byli zastoupeni ve dvou kategoriích: výpravě a kostýmech a také nejlepším krátkém animovaném filmu. Neuspěli nakonec ani v jedné.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 08:14|

Ceny kritiky: Nejlepším filmem 2019 jsou Staříci, tím porevolučním Kolja

Ceny české filmové kritiky odhalily nejlepší tvůrce a tituly roku 2019. Tři ocenění, včetně titulu pro nejlepší film, si odnesli Staříci spolutvůrců Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jiří Schmitzer a Tereza Ramba. Zvláštní anketu o nejlepší český porevoluční snímek vede Kolja.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 22:37|

Dcera z FAMU se ve světě neztratí, ocenil ji i festival Sundance

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva se může radovat z dalšího úspěchu. Její krátkometrážní animovaný snímek Dcera ocenil festival Sundance, který je považován za největší přehlídku nezávislé filmové produkce ve Spojených státech. Cena pomůže na film upozornit, mimo jiné i oscarové akademiky.
29. 1. 2020|

Sh_t Happens, zjistí na Sundance Dcera z FAMU i okradená česká malířka

V Utahu začíná největší americká přehlídka nezávislých filmů. Aktuální ročník festivalu Sundance hostí dva animované krátkometrážní zástupce z Česka: Dceru režisérky Darie Kashcheevy a příběh Sh_t Happens, který natočil Dávid Štumpf a Michaela Mihalyi. Do dokumentární sekce festivalu se navíc dostaly tři snímků z českého projektu dok.incubator; mezi soutěžními dokumenty se objeví norský film o okradené české malířce.
23. 1. 2020|