TÉMA

Jiří Šimák

Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky. Trest udělil odvolací soud i těm, kteří se mu původně měli vyhnout

S podmíněnými tresty odešli od odvolacího soudu všichni čtyři bývalí příslušníci Státní bezpečnosti obžalovaní z podílu na šikaně disidentů při akci Asanace. Jejich cílem bylo přinutit odpůrce komunistického režimu k odchodu do zahraničí. Verdikt je pravomocný. Odvolací soud v minulosti rozsudky nad čtveřicí zrušil a zastavil trestní stíhání, Nejvyšší soud ale případ znovu otevřel.
7. 9. 2023|

Soud zastavil stíhání bývalých příslušníků StB obžalovaných z šikany disidentů při akci Asanace

Odvolací pražský městský soud zrušil verdikt nad čtyřmi bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovanými z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Jejich trestní stíhání zastavil, protože je podle něj promlčené.
20. 9. 2022|

Akce Asanace opět u soudu. „Nic takového jsem nedělal, nemohl a nesměl dělat," brání se jeden z obžalovaných

Někdejší příslušníci StB u soudu ve čtvrtek odmítli obžalobu, která je viní ze šikanování chartistů a disidentů v rámci takzvané akce Asanace, s jejíž pomocí chtěl komunistický režim v Československu donutit nepohodlné lidi k emigraci. Obžalobě čelí pět lidí – Zbyněk Dudek, Karel Hájek, Rudolf Peltan, Jaroslav Maryško a Jiří Šimák. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až desetileté tresty vězení. Dudek a Šimák už byli v souvislosti s Asanací v minulosti odsouzeni.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 12:53|