TÉMA

Stutox II

Zemědělský ústav povolil mimořádné použití jedu na hraboše

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) po dohodě s ministerstvem zemědělství povolil zvýšení dávek jedu do hraboších nor a připustil i možnost jeho rozhozu. Opatření vysvětluje tím, že se hraboš extrémně rozmnožil – podle mluvčí ústavu v průměru sedmnáctkrát nad práh škodlivosti.
3. 9. 2020|

Berličky pro dravce jsou dobrou alternativou k hubení hrabošů jedem, tvrdí myslivec

Myslivec ze Staříče a spolupracovník zemědělců Luboš Hajný nabídl několik možností řešení krize způsobené přemnoženými hraboši. Ti už letos podle předsedy zemědělského svazu Martina Pýchy totiž způsobili škody téměř za dvě miliardy korun. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) z toho důvodu tak přistoupil k tomu, že bude individuálně povolovat použití jedu Stutox II. Použití jedu má ale závažné vedlejší dopady a proti rozhodnutí ústavu spadajícího pod ministerstvo zemědělství se ohradili například ornitologové.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:29|

Ústav povolí povrchovou aplikaci jedu proti hrabošům. Reagovat je třeba rychleji, tvrdí zemědělci

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude individuálně povolovat aplikaci jedu proti hrabošům na půdní povrch. Zemědělci se proti hlodavcům budou moci takto bránit, jakmile ústav zveřejní podrobnosti povolení. Zemědělský svaz krok uvítal, hraboši už prý způsobili škody za 1,7 miliardy korun.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 22:10|