TÉMA

Žebříček

I když není „dost country“, Beyoncé jako první Afroameričanka ovládla žebříček této hudby

Začalo to tím, že se Beyoncé pokoušela na Super Bowlu marně „zbořit internet“, aby pak zbourala hitparádu Hot Country Songs. Vrchol prestižního žebříčku opanovala se singlem Texas Hold 'Em jako vůbec první zpěvačka tmavé pleti. A umístila se i s další novinkou 16 Carriages. Ještě nedávno přitom jedno americké rádio Beyoncé nechtělo hrát s odůvodněním, že přece „není country“.
22. 2. 2024|

Stav korupce v Česku se loni mírně zlepšil, soudí Transparency International. Chybí ale strategické řešení jejího potírání

Česká republika si mírně polepšila v žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí vnímání korupce ve 180 zemích a oblastech. Z možných sta bodů jich v bilanci za loňský rok získala 57, o rok dříve obdrželo Česko 56 bodů. Před Českem se s lepším hodnocením umístilo čtyřicet zemí. Kriticky se TI vyjádřila o vývoji na Slovensku a v Maďarsku, obě země mají podle organizace nedostatky v zásadách právního státu. Nejlepšího výsledku stejně jako loni dosáhlo Dánsko.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 11:07|

Jestřáb, který se nezalekl Ruska ani Číny. Web Politico dal Petra Pavla na seznam nejvlivnějších lidí

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:32|

The Beatles s písní dotvořenou umělou inteligencí ovládli po 54 letech hitparádu

The Beatles se svou poslední písní Now and Then, kterou dotvořila umělá inteligence, ovládli britský žebříček singlů. Nejslavnější popová kapela historie tak desítky let po svém rozpadu stanovila nový rekord, pokud jde o dobu, po níž se do čela žebříčku vrátila. Podařilo se jim to po 54 letech.
11. 11. 2023|

Česko si polepšilo v žebříčku svobody médií. Poskočilo i Slovensko

Nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) ve středu zveřejnila žebříček 180 zemí, u kterých hodnotila svobodu médií. Česká republika je na 14. místě, proti loňsku si o šest míst polepšila. Organizace konstatovala, že podmínky pro práci novinářů jsou špatné v sedmi z deseti zemí světa, ve zbylé třetině jsou uspokojivé. V čele žebříčku je Norsko, na jeho chvostu Severní Korea. Slovensko je 17., polepšilo si o deset míst.
3. 5. 2023|

Česko v žebříčku demokracie The Economist stouplo. Nejvíc propadlo Rusko

V demokracii celkově žije méně než polovina světové populace, konkrétně 45,3 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), která zkoumala vývoj demokracie ve 167 zemích světa. Nejvíce si loni v tomto směru ze všech sledovaných států pohoršilo Rusko, které loni v únoru znovu vojensky napadlo sousední Ukrajinu. Česko si mírně polepšilo a je na pětadvacáté pozici, společně s Řeckem. Slovensko obsadilo 43. příčku.
4. 2. 2023|

V „nejlepším filmu historie“ žena stele postel, zapíná kamna a škrábe brambory. Vítězství vyvolalo kontroverze

V čele nejprestižnějšího žebříčku nejlepších filmů historie, který každých deset let vyhlašuje časopis Sight & Sound, se objevil veřejnosti neznámý belgický snímek s názvem Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel od režisérky a scenáristky Chantal Akermanové. Podle některých jde o zbrklé rozhodnutí vedené touhou po narovnávání reprezentace jiných než mužských autorů, jiní naopak politizaci odmítají a mluví o přirozeném otevírání žebříčku díky současné dostupnosti dříve zapadlých děl. Vítězný snímek je z roku 1975.
23. 12. 2022|

Česko v žebříčku kvality právního státu překonává Francii či USA

Česko se v rámci hodnocení stavu právního státu ve 140 zemích světa umístilo na dvacátém místě. Vyplývá to z výzkumu nezávislé organizace World Justice Project (WJP). Žebříček, který vedou skandinávské země, zohledňuje řadu kritérií jako otevřenost vlády, dodržování základních práv, úroveň justice či přítomnost korupce. Na chvostu letos skončily Afghánistán, Kambodža a jako poslední Venezuela.
26. 10. 2022|

Ropná společnost Saudi Aramco sesadila Apple z pozice nejhodnotnější firmy světa

Americká společnost Apple kvůli rozsáhlému výprodeji akcií technologických firem přišla o pozici nejhodnotnější společnosti na světě podle tržní kapitalizace. Po téměř dvou letech ji vystřídal saúdskoarabský producent ropy a plynu Saudi Aramco, kterému naopak pomáhá růst cen těchto surovin. Změna je spíše symbolická, ale ukazuje, jak se trhy mění, protože světová ekonomika se potýká s rostoucími úrokovými sazbami, inflací a problémy v dodavatelských řetězcích, uvedl server televize CNBC.
12. 5. 2022|

Česko si v žebříčku svobody médií významně polepšilo, poskočilo vzhůru o dvacet příček

Česko si v žebříčku svobody médií výrazně polepšilo, mezi 180 zeměmi je na dvacáté příčce, loni bylo čtyřicáté. Vyplývá to z aktuálně zveřejněné výroční zprávy organizace Reportéři bez hranic (RSF). Podle ní mají média největší svobodu ve skandinávských zemích: Norsku, Dánsku a Švédsku. Na chvostu hodnocení jsou naopak autoritářskými režimy Číny, Myanmaru, Turkmenistánu, Íránu, Eritreje a Severní Koreje.
3. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 00:32|

Většina českých univerzit si v mezinárodním hodnocení pohoršila, ČVUT se zlepšilo

Většina českých vysokých škol si letos pohoršila v mezinárodním žebříčku, který každý rok zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). Stejně jako v předešlých letech se z českých zástupců nejlépe umístila největší Univerzita Karlova (UK). V hodnocení klesla z 260. místa na 266. V první pětistovce jsou ještě Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT), které jako jediné z výzkumných českých univerzit zaznamenalo zlepšení. Posunulo se z pozice 432 na 403.
10. 6. 2021|

Nejbohatším Čechem byl loni Kellner. Na druhé místo se podle Forbesu posunul Komárek

V roce 2020 byl nejbohatším Čechem podle nového žebříčku časopisu Forbes většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, který letos v březnu tragicky zahynul. Na světě byl s odhadovaným majetkem 17,5 miliardy dolarů – tedy 382 miliard korun – 110. nejbohatší. V žebříčku dolarových miliardářů figuruje devět Čechů, což je dosud nejvíce.
6. 4. 2021|

Česko se propadlo v žebříčku vnímané korupce. Za mého působení nebyl zásadní skandál, oponuje Babiš

Česká republika si loni pohoršila v celosvětovém žebříčku vnímané korupce o šest pozic. Dostala se tak na 44. místo. Nejlépe hodnocené z celkem 180 zemí byly znovu Dánsko a Nový Zéland. Žebříček sestavuje mezinárodní organizace Transparency International (TI), podle níž jsou jedním z důvodů českého propadu kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten to odmítá. Oponoval, že za jeho vlády žádný zásadní korupční skandál nevznikl.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 11:07|