TÉMA

Národní referenční laboratoř

Pražští hygienici prověřují pět lidí, kteří na dovolené bydleli s mužem nakaženým opičími neštovicemi

Pražští hygienici prověřují pět lidí, kteří na dovolené sdíleli ubytování s mužem nakaženým opičími neštovicemi. U tří z nich se vyskytly příznaky nemoci. Státní zdravotní ústav (SZÚ) zároveň ve středu odpoledne předběžně potvrdil druhý případ této nemoci v Česku. Jde o blízký kontakt prvního nakaženého, který byl potvrzen v úterý.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 16:42|

Česko má první případ opičích neštovic

V Česku se potvrdil první případ opičích neštovic, řekl Seznam Zprávám šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Pacient je v pražské ÚVN.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 23:07|

Analýza růstu počtu případů TBC neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny, tvrdí SZÚ

Analýza nárůstu počtu případů tuberkulózy (TBC) v posledních týdnech neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny. Meziročně zachycených případů přibylo asi o 46 procent, od začátku března do 21. dubna jich bylo 57. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině.
10. 5. 2022|

V Česku se objevila nakažlivější varianta omikronu. Bundestag odmítl očkovací povinnost

V Česku se potvrdil výskyt kombinované varianty dvou typů omikron BA.1 a BA.2 označované jako XE, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Nošení respirátorů ve veřejné dopravě zřejmě nebude povinné od Velikonoc. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních zůstanou déle, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Česku dále klesá počet hospitalizovaných. Ulevuje se i nemocnicím na Slovensku. Němečtí poslanci odmítli kompromisní návrh na zavedení povinného očkování pro lidi starší šedesáti let.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 14:38|

V Česku byla potvrzena nakažlivější jihoafrická varianta koronaviru

V Česku byla v jednom případě potvrzena nakažlivější jihoafrická varianta koronaviru. Potvrdila to mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Informace o několika podezřeních na tuto variantu se objevila v minulých dnech. Některé případy souvisely se zájezdem na Zanzibar a týkají se lidí nejméně z Královéhradeckého a Jihomoravského kraje.
25. 2. 2021|

Vláda v pondělí požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, řekl Babiš

Vláda podle Andreje Babiše (ANO) požádá v pondělí  sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Premiér to řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Česko také řeší podezření na výskyt takzvané britské mutace koronaviru. Bližší výsledky budou podle Státního zdravotního ústavu příští týden. V sobotu nemohla kvůli problémům s rezervačním systémem začít s očkováním seniorů Fakultní nemocnice v Ostravě, zprovozněn byl v poledne. Potíže měli i zdravotníci v pražské motolské nemocnici, od pátku přetrvávají v Liberci. V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105 167 lidí, uvedl premiér Babiš (ANO).
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:21|

Vakcína od Pfizeru zřejmě chrání i před novými mutacemi koronaviru, uklidňuje studie

Vakcína od firem Pfizer a BioNTech podle výzkumu provedeného na univerzitě v texaském Galvestonu působí proti novým genetickým mutacím koronaviru, které se koncem loňského roku rozšířily v Británii a Jihoafrické republice.
8. 1. 2021|

V Česku jsou stoprocentně potvrzeny tři nové případy nákazy koronavirem, oznámil ministr

Testy prokázaly další tři případy koronaviru v Česku, celkem je tedy u nás osm lidí s nemocí COVID-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) večer uvedl, že jsou všechny nové případy již stoprocentně potvrzené. Dva nemocní jsou rodinnými příslušníky ženy, která už koronavirus má. Ve třetím případě jde o ženu z Prahy 6, jež se nechala vyšetřit v soukromé laboratoři. Její nákazu poté potvrdila i Národní referenční laboratoř.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 21:10|

Pět Čechů z Tenerife letí do Česka, jedna žena musela zůstat

Pět Čechů, kteří byli kvůli koronaviru v karanténě v hotelu na kanárském ostrově Tenerife, odletělo do Česka. Potvrdila to ředitelka cestovní kanceláře Canaria Travel Lenka Viková. V tuzemsku se dosud kvůli podezření na nemoc COVID-19 testovalo 154 lidí, u nikoho se nákaza nepotvrdila. Národní referenční laboratoř celkově zkoumala 168 vzorků, některé opakovaně.
28. 2. 2020|

Nepropadejte panice, apeluje Vojtěch. Koronavirus není mor, dodává Prymula

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vládní Ústřední epidemiologické komise vyzval, aby veřejnost kvůli koronaviru nepropadala panice. Není k tomu prý důvod. V případě podezření mají lidé kontaktovat lékaře telefonicky. Národní laboratoř zatím vyšetřila 135 vzorků, doplnil ředitel Státního zdravotnického ústavu Petr Březovský. Všechny byly podle něj negativní.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 16:47|

Na Opavsku se šest lidí nakazilo krvácivou horečkou. Nemoc přenášejí hlodavci

Lékaři ve Slezské nemocnici v Opavě za posledního půl roku léčili šest pacientů s nebezpečnou hantavirózou. Závažné onemocnění, které patří do skupiny krvácivých horeček a postihuje ledviny, přenáší na člověka jen drobní hlodavci. Nemocnice v minulých letech zaznamenala jeden, maximálně dva případy ročně. Častější výskyt může podle primáře infekčního oddělení Petra Kümpela souviset s loňským přemnožením hrabošů. Závažné onemocnění může skončit trvalým poškozením ledvin nebo i smrtí.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 18:10|