TÉMA

Autonomní auta

V USA se vede boj o autonomní vozy. San Francisco plánuje zákaz, Texas chce kamiony bez řidiče

V Kalifornii se rozhořel boj o další provoz samořízených vozů, které slouží jako robotaxi. Město San Francisco chce zastavit další expanzi autonomních dopravních prostředků kvůli obavám o bezpečnost. Provozovatelé se brání, že statistika nehodovosti je mnohem nižší než u aut s řidičem. Česko se snaží udržet krok se Spojenými státy a připravuje legislativu pro samořízená vozidla.
5. 2. 2024|

V Kalifornii jezdí taxíky bez řidiče, ne všem ale vyhovují

Americké San Francisco se stává centrem technologie robotických taxíků. Přes odpor tamních obyvatel a běžných taxislužeb tam povolili dvěma firmám další rozšíření jejich nabídky. Dopravce Waymo smí nově jezdit rychlostí až 100 kilometrů za hodinu, ve dne, v noci a za každého počasí. Jeho konkurence Cruise nejvýš 60 kilometrů za hodinu a jen, když je hezky. Dohromady provozují 550 autonomních vozů.
12. 8. 2023|

Čína vyvíjí vlastní autonomní auta, pokrok může zkomplikovat omezení dovozu čipů

Čínská internetová společnost Baidu se podobně jako americký Google vrhla do ringu autonomních elektromobilů. V několika městech už nabízí bezplatné zkušební jízdy robotaxi. Povolení k plnému autonomnímu řízení úřady vydávají vzácně. Ve většině vozů jede zaměstnanec jako dozor.
13. 2. 2023|

V Ústí nad Labem se budou testovat samořiditelná auta. Město za okruh zaplatí 35 milionů

V Ústí nad Labem vzniká zóna, kde by se mohla testovat samořiditelná auta. V Česku zatím žádná taková  není, proto o ni už projevilo zájem několik výzkumných laboratoří. Město chce do úprav silnic, které budou tvořit testovací okruh, investovat 35 milionů korun. Hejtmanství doufá, že tato novinka přinese regionu nové příležitosti.
12. 11. 2021|

Na Tachovsku má vyrůst obří polygon pro testování autonomních aut

U Stříbra na Tachovsku má do dvou let vyrůst obří polygon pro testování a certifikaci autonomních vozidel bez řidiče. Projekt na ploše 465 hektarů připravuje česká investiční skupina Accolade a má i podporu radnice, město ale žádá detaily stavby a splnění legislativních podmínek.
22. 1. 2020|