TÉMA

Státní rada

Doporučujeme

Čína chce masivně měnit počasí. Plánuje technologie, které přinesou déšť a zaženou kroupy

Čína na začátku prosince zveřejnila své záměry masivně ovlivňovat počasí. Chce experimentální programy, které způsobují srážky, využívat na území o rozloze odpovídající Indii.
9. 12. 2020|
Události komentáře

Nejen Putina. Změny ruské ústavy mohou chránit také obžalované ze sestřelení letu MH17, upozornil Šír

Připravované změny ruské ústavy obsahují řadu nesouvislých ustanovení, zhodnotil v pořadu Události, komentáře politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy. Vedle toho, že ruský prezident Vladimir Putin by se po skončení svého mandátu mohl postavit do čela posílené Státní rady, je podle Šíra zajímavá i jiná pasáž. V té se hovoří o nadřazení ruského práva nad mezinárodními dohodami a podle Šíra to může souviset s nadcházejícím soudem ve věci sestřelení letu MH17.
14. 2. 2020|

Putin chce referendum o nové ústavě. Prodává změny za slib dobrých platů, varují aktivisté

Pod vedením šéfa Kremlu Vladimira Putina se sešel zvláštní výbor pro přípravu zásadní změny ruské ústavy. S návrhem na oslabení pravomocí hlavy státu na úkor Státní rady, v jejímž čele by mohl sám usednout, přišel prezident před měsícem. Změny chce předložit lidem v referendu, a to nejlépe už na jaře.
13. 2. 2020|

Řecko má první prezidentku. Parlament zvolil soudkyni Sakellaropulosovou

Řecký parlament zvolil novou hlavou státu soudkyni Katerinu Sakellaropulosovou. Úřadu se ujme 13. března, kdy skončí mandát nynějšímu prezidentovi Prokopisi Pavlopulosovi. Vůbec poprvé tak stane v čele této jihoevropské země žena.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 12:19|