TÉMA

Katerina Sakellaropulosová

Řecko do nových voleb povede přechodná vláda v čele se soudcem Sarmasem

Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová oznámila, že sestavením přechodné vlády, která připraví nové parlamentní volby, pověří předsedu řeckého účetního dvora, soudce Joannise Sarmase. Nové volby by se mohly podle neoficiálních informací místních médií konat 25. června. Uskuteční se proto, že po nedělním hlasování lídr žádné strany nepřijal nabídku na sestavení vlády.
24. 5. 2023|

Vítěz řeckých voleb Mitsotakis odmítl jednání o koalici, země bude hlasovat znovu

Řecký premiér a vítěz nedělních parlamentních voleb Kyriakos Mitsotakis v pondělí prezidentce Katerině Sakellaropulosové formálně vrátil mandát na jednání o koaliční vládě. Mitsotakisova strana Nová demokracie (ND) zvítězila s velkým náskokem, ale v parlamentu nemá většinu. Ani ostatní strany bez její účasti nemohou sestavit vládní koalici. Mitsotakis uvedl, že by se další parlamentní volby mohly konat 25. června, napsala agentura AFP.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 21:50|

Řecký premiér Mitsotakis míří k vítězství v parlamentních volbách

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svou stranu Nová demokracie (ND) prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a uvedl, že má silný mandát k sestavení nové vlády, informuje agentura Reuters. Podle dosud neúplných výsledků konzervativní ND získala náskok 20 procentních bodů před levicovou opoziční stranou SYRIZA expremiéra Alexise Tsiprase, avšak zřejmě nebude mít dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády. Takovou šanci by ovšem s ohledem na řeckou volební matematiku mohl mít Mitsotakis po dalších volbách, které řecká média označují za druhé kolo.
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 22:44|

Řecko má první prezidentku. Parlament zvolil soudkyni Sakellaropulosovou

Řecký parlament zvolil novou hlavou státu soudkyni Katerinu Sakellaropulosovou. Úřadu se ujme 13. března, kdy skončí mandát nynějšímu prezidentovi Prokopisi Pavlopulosovi. Vůbec poprvé tak stane v čele této jihoevropské země žena.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 12:19|