TÉMA

Mina

Obklíčili jsme „baštu Hamásu“ Chán Júnis, hlásí Izraelci. Ztráty jsou na obou stranách

Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že jednotky židovského státu v noci na úterý na jihu Pásma Gazy zcela obklíčily město Chán Júnis, které bylo podle nich baštou palestinského teroristického hnutí Hamás. Při této operaci za posledních čtyřiadvacet hodin zabili izraelští vojáci desítky teroristů, napsal web The Times of Israel (ToI) s odvoláním na armádu. V pondělí zároveň zemřelo 24 příslušníků IDF. Většinu z nich zabily exploze ve dvou budovách, záchranné práce trvaly několik hodin, doplnil portál.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:03|

Útoky ozbrojenců si v Nigérii podle policie vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých

Při útocích ozbrojenců na severovýchodě Nigérie zahynulo nejméně 40 lidí, policie podezřívá militantní islamistickou skupinu Boko Haram, uvedla agentura Reuters. Útočníci v pondělí a v úterý stříleli na vesničany a odpálili také pozemní minu v nigerijském státě Yobe, kde se podle policie jednalo o první velký útok za posledních 18 měsíců.
1. 11. 2023|

Desetitisíce Ukrajinců na frontě přišly o končetiny. Protézy chybí, pomáhají sbírky

Od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu přišlo až na padesát tisíc ukrajinských vojáků o ruku nebo nohu. Na novou končetinu se čeká i déle než rok. Část raněných získává protézy na Západě, léčbu jim platí dary ze zahraničí, ale i příspěvky běžných Ukrajinců.
27. 8. 2023|

Zbavit Ukrajinu min nejspíš potrvá staletí. Pyrotechniky chrání speciální pavoučí boty

Na Ukrajině se po téměř rok a půl dlouhé válce vyprovokované Ruskem nachází enormní množství min. Podle odhadů nebezpečí hrozí na území o celkové rozloze 175 tisíc kilometrů čtverečních, což je plocha o poznání větší než dvojnásobek České republiky. S minami a nevybuchlou municí se přitom potýkají i tam, kde už boje měsíce nezuří. Vyčistit území od min může podle odhadů trvat i stovky let. V Charkově mapoval situaci zpravodaj ČT Jan Řápek.
29. 7. 2023|

„Ať nám odminují aspoň pole na zeleninu“. Rozbořená ukrajinská vesnice čeká na pyrotechniky

Ve vesnici na východě Ukrajiny žilo před válkou na 850 lidí. Loni v ní ale pět týdnů probíhaly krvavé boje. Z celé vesnice nezůstal ušetřen jediný dům. Poničený je i památník rudoarmějcům, kteří z oblasti před osmdesáti lety vyhnali nacisty.
24. 4. 2023|

Válka tvrdě dopadla i na ně, mluvit o tom ale nemůžou. Speciální centra se na Ukrajině starají o zraněné psy

Jsou to oběti války, které neplní titulky novin. Svědkové konfliktu, kteří nemluví. Psi na Ukrajině nyní mají místo, které jim dává nový život a které jim ho také zachraňuje. O tom, co viděli nebo zažili, mluvit nemohou, přesto si nesou silné příběhy. V kyjevském centru nyní pečují nastálo asi o deset psů.
9. 7. 2022|

Odvolací soud potvrdil 20 let vězení pro Čecha, který bojoval po boku Rusů proti Ukrajině

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se v jednotkách Ruskem ovládaných bojovníků zapojil do bojů na východě Ukrajiny, dvacetiletý trest vězení. Zamítl jeho odvolání a uznal ho vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž byl souzen jako uprchlý.
25. 5. 2022|

Psí hrdina Patron váží méně než miny, které nachází. Za odměnu dostává sýr

S odminováním území po odchodu ruské armády pomáhá ukrajinským vojákům pes jménem Patron, což znamená v překladu nábojnice. Dvouletý Jack Russel teriér z Černihivu nedaleko Kyjeva už stačil najít přes sto padesát min a kusů munice a stát se ikonou sociálních sítí.
29. 4. 2022|

Rusko na Ukrajině nasadilo své nejmodernější miny. Zřejmě rozeznají i člověka od zvířete

Miny patří už po téměř dvě století k nejpoužívanějším a současně nejúčinnějším zbraním. Masově se nyní využívají i v konfliktu na Ukrajině, jak proti vojákům, tak i proti civilním cílům. Rusko nasadilo i ty nejmodernější typy, které má k dispozici.
21. 4. 2022|

Vietnamská válka dál zabíjí. Statisíce amerických bomb pomáhají ničit i neziskové organizace

Od konce války ve Vietnamu uplynulo už 45 let, obětí však dál přibývá. Lidi zabíjejí bomby, které shodilo během konfliktu mezi lety 1964 a 1975 na tuto východoasijskou zemi americké letectvo. USA jich použily třikrát víc než všechny státy za druhé světové války. Odhaduje se, že až desetina bomb nevybuchla. Místní úřady a neziskové organizace už zahájily novou fázi likvidace staré munice.
22. 1. 2020|