TÉMA

Martina Lehmannová

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů bude po letech kompletní. Senát schválil nominaci Šustka

Novým členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stane historik a archivář Vojtěch Šustek. Jeho nominaci prezidentem Milošem Zemanem ve středu Senát schválil. Místo v radě je neobsazeno déle než čtyři roky. Hlava státu po dvou neúspěšných pokusech z roku 2017 nikoho nenavrhovala.
28. 4. 2021|

Odborníci z Památníku Lidice po rezignaci ředitelky odcházejí. Podle nich se vrací „normalizační výklad dějin“

Deset z 16 vedoucích a odborných pracovníků Památníku Lidice podalo výpověď. Památník bude podle nich po rezignaci ředitelky Martiny Lehmannové navrácen normalizačnímu výkladu dějin. Lehmannová rezignovala v důsledku kritiky od lidických přeživších. Ministerstvo kultury už na její místo vyhlásilo konkurz. Podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) musí vedení památníku vyjít se všemi přeživšími.
30. 1. 2020|

Ředitelka památníku otevírala kapitoly, které do Lidic patří, říká historik Kyncl

Lidice byly obyčejnou českou vesnicí, která zaplatila nejkrutější daň za odstranění Reinharda Heydricha. Na tento odbojový čin by Češi měli být pyšní, součástí příběhu jsou však i negativní projevy ve společnosti, s nimiž je potřeba se srovnat, domnívá se Vojtěch Kyncl z Historického ústavu Akademie věd. Byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedla Marcela Augustová.
29. 1. 2020|
Reportéři ČT

Udání dostalo obyvatelku Lidic do Osvětimi. Teď končí ředitelka památníku, která chtěla její osud připomenout

Štěpánka Mikešová žila v Lidicích, v rukou nacistů ale skončila ještě před jejich vypálením; její domácí ji totiž udala gestapu a Mikešová zemřela v Osvětimi. Ženino jméno se tak mezi oběťmi lidické tragédie neobjevuje. Připomenul ji až historik Vojtěch Kyncl a osud chtěla vzpomenout i ředitelka Památníku Lidice, někteří ji ale obvinili z překrucování historie – a nakonec kvůli příběhu udání v čele památníku skončila. Případu se věnovali Reportéři ČT.
28. 1. 2020|

Ředitelka památníku v Lidicích odchází z funkce. Podle ministra Zaorálka postrádala empatii

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová k úternímu datu rezignovala. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) postrádala schopnost komunikovat s lidmi a empatii nutnou pro jednání s přeživšími. Protože je odborně zdatná, na pondělní schůzce jí nabídl, aby post sama opustila. Ministr chce nyní vyhlásit výběrové řízení na jejího nástupce. Lehmannová uvedla, že je na svou práci v památníku hrdá a odchází, protože nemá důvěru v ministra Zaorálka.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 22:54|