TÉMA

Přístaviště

V Brandýse nad Labem začala stavba veřejného přístaviště pro malé rekreační lodě

V Brandýse nad Labem nedaleko lesoparku Ostrůvek začala stavba plovoucího mola pro malé rekreační lodě, umožní stání až dvanácti plavidlům. Molo buduje Ředitelství vodních cest (ŘVC) a bude stát téměř pětadvacet milionů korun bez DPH, náklady pokryje Státní fond dopravní infrastruktury. Se zprovozněním se počítá letos v červnu.
8. 3. 2024|

V Roudnici vzniklo přístaviště pro turisty, pojme až patnáct malých plavidel

V Roudnici nad Labem bude moci od začátku července v novém veřejném přístavišti zakotvit až patnáct malých plavidel. Ředitelství vodních cest si od přístaviště, které ve středu slavnostně otevřelo, slibuje vyšší komfort pro turisty plující po Labi. Ti, kdo by chtěli v Roudnici dopřát větší péči i své lodi, však musí ještě počkat. Ředitelství sice připravuje servisní centrum, kde budou moci osobní i nákladní plavidla tankovat, odevzdat odpad a doplnit vodu, práce na něm ale ještě pokračují.
28. 6. 2023|

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Kolín má nové přístaviště pro osobní lodě. Naproti začala i stavba plovoucího mola

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek v Kolíně na Kmochově ostrově uvedlo do provozu nové veřejné přístaviště pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velká plavidla. Letos je to druhé ze série přístavišť na Labi mezi Kolínem a Mělníkem, první slouží už zhruba měsíc v Nymburce. Na protějším břehu současně začala stavba plovoucího mola pro malá plavidla, hotové má být na konci roku, informoval mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
2. 6. 2023|

V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|

V Čelákovicích začala stavba dvou přístavišť pro turistické lodě

V Čelákovicích začaly stavební práce na dvou veřejných přístavištích, pro větší turistické lodě a pro menší plavidla. Projekt je součástí programu budování přístavišť jako podpora rekreační plavby Ředitelství vodních cest ČR. To aktuálně provozuje osm přístavišť na Labi, všechna v Ústeckém kraji, ve Středočeském kraji zatím žádné dokončené veřejné přístaviště není.
23. 9. 2022|

V Litoměřicích vzniká nové přístaviště pro malé lodě. Zájem o vodní turistiku stále roste

V Litoměřicích stát modernizuje přístaviště osobní lodní dopravy. Nově se tam budou moci malá i velká plavidla připojit na elektřinu a čerpat vodu. Na Labi vzniká série míst, kde mohou lidé malými loděmi zakotvit a po řece postupně putovat i řadu dní od města k městu. V Česku zájem o vodní turistiku roste.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:07|

V Děčíně vzniklo přístaviště pro malé lodě. Město doufá, že naláká další turisty

V Děčíně se v pátek otevřelo nové lodní přístaviště. Lidem má umožnit putovat po řece, tedy plout od jednoho břehu k druhému a zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den pak plout dál. Zájem o turistické plavby po českých řekách se v posledních letech stává trendem, vyhlášené jsou například na Baťově kanále. Malé lodě mohou na novém přístavišti v Děčíně kotvit počínaje pátkem.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 15:13|

Labe se plní turisty na lodích, vzniká pro ně síť přístavišť

V Česku prudce vzrostl zájem o malé výletní lodě. Kvalifikační zkoušky k jejich řízení složil rekordní počet lidí, termíny jsou obsazené i na měsíce dopředu. Stále více lidí chce totiž na jachtách trávit dovolené. Na dolním Labi teď pro ně vznikají nová přístaviště.
16. 2. 2022|

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště na Baťově kanále

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště Kunovský les na Baťově kanále u Starého Města na Uherskohradišťsku. Přístaviště nabídne zázemí pro krátkodobé až střednědobé kotvení rekreačním plavidlům, bude sloužit také jako čekací stání před vplutím do plavební komory. Stavba si vyžádala deset milionů korun, zahájena byla loni v listopadu.
4. 8. 2021|

Přístaviště na Baťově kanálu se za desítky milionů rozšíří. V 90. letech se přitom s plavbou začínalo od píky

Počet míst pro lodě v přístavu na Baťově kanále ve Veselí nad Moravou se zvětší. Díky rozšíření za 70 milionů v něm zakotví až trojnásobek plavidel, vznikne pro ně i servisní centrum. Práce by měly být hotové v létě příštího roku. Zaplatí je stát, který v budoucnu chystá i další investice. S plavbou na kanále se přitom muselo v 90. letech začít od základů.
21. 1. 2020|