TÉMA

Přenos

Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.
2. 2. 2024|

Jednání sněmovny o cenách energií skončilo bez výsledku, poslanci zamítli program schůze

Sněmovní jednání o cenách energií v příštím roce skončilo bez výsledku. Dolní komora vzhledem ke koaliční většině zamítla návrh programu schůze, kterou k tématu vyvolalo opoziční ANO. Debata navzdory tomu trvala zhruba sedm hodin. Zapojit se do ní mohli jen řečníci s právem přednostního vystoupení. Opoziční zástupci vyčítali nynějšímu kabinetu to, že s vyššími cenami energií podle nich nic nedělá. Představitelé vládního tábora naopak vinili ANO z toho, že může za nynější situaci, protože za osm let u vlády nepodniklo žádné kroky k modernizaci energetiky.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 22:46|

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazity, ukázal brněnský výzkum

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazitární infekce, ukázal výzkum vědců z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Ve studii se zaměřili na přenos parazitických hlístic mezi lidmi a lidoopy, kteří žijí ve vzájemné těsné blízkosti na hranici kamerunské přírodní rezervace. Studovat míru přenosu patogenů obecně mezi zvířaty a lidmi je podle vědců extrémně důležité pro předpověď případných pandemií a jejich předcházení.
20. 9. 2023|

Vliv hrůzy holocaustu se přenesl z přeživších na jejich potomky, tvrdí neurolog

„Dá se říct, že lidé, kteří přežili holocaust, jsou plní stresu, ale také plní posttraumatické síly,“ řekl v Interview ČT24 neurolog Ivan Rektor, který dělal výzkum s přeživšími holocaustu a s jejich potomky v druhé a třetí generaci. Zjistil, že se mezi nimi přenesly stejné neurologické struktury i psychologické komplikace.
28. 1. 2023|

Americké ryby jsou plné věčných chemikálií, ukázal výzkum. Evropa už volá po zákazu těchto látek

PFAS neboli věčné chemikálie jsou látky, které se nedaří z přírody odstraňovat. Nový výzkum ukázal, jak moc se usazují v rybách žijících v severoamerických vodních tocích. Podle vědců představují tyto chemikálie významnou hrozbu pro veřejné zdraví.
19. 1. 2023|

Mám jen pár pupínků, je to jako akné, popisuje opičí neštovice pacient z Prahy

V Česku je aktuálně pět případů opičích neštovic. Podle hygieniků všechny nakažené osoby žijí v Praze a momentálně jsou na infekčních odděleních. Mezi nimi i zhruba třicetiletý muž. Potíže u něj a partnera nastaly týden po návratu z hudebního festivalu v Belgii. České televizi popsal své zkušenosti s nemocí.
29. 5. 2022|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Rakousko po rekordních přírůstcích zakazuje vstup turistům. Od února bude platit povinné očkování

V Rakousku hygienici zaznamenali největší přírůstek od začátku pandemie. Od pondělí proto vláda zavede plošnou uzávěru, trvat bude nejvýše dvacet dní a zakázané budou turistické cesty ze zahraničí. Od 1. února bude navíc očkování proti covidu-19 povinné. Počty nakažených stoupají v Německu, Maďarsku, Francii i Nizozemsku. Bavorsko kvůli koronaviru zavírá na nejméně tři týdny bary a kluby, adventní trhy nebudou. Podobná opatření aplikuje i Sasko. Ve slovenských nemocnicích se za měsíc ztrojnásobil počet pacientů s covidem-19. Evropská léková agentura doporučila léčbu některých dospělých covidovou pilulkou firmy Merck. V USA dostanou posilující dávku všichni dospělí, ne jen ti z rizikových skupin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:16|

Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz

Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|

Bezpříznakové děti mohou přenášet malárii zpět na komáry, ukázal výzkum

Nová studie naznačila, že asymptomatické děti infikované malárií mohou působit jako superpřenašeči, kteří nakazí celá hejna komárů. Podle vědců se jedná o znepokojivé zjištění. Hrozí totiž, že v místech, kde se nyní podařilo dostat nemoc pod kontrolu, se v případě ústupu od přísných preventivních opatření malárie opět rozšíří. Práce byla zveřejněna na stránkách Live Science.
22. 11. 2020|

Američtí vládní epidemiologové obrátili: covid se přenáší i vzduchem

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je hlavním národním institutem Spojených států amerických pro veřejné zdraví. V pondělí tato agentura na svých stránkách uvedla, že nový koronavirus se může šířit vzduchem na vzdálenost více než 6 stop (asi 180 centimetrů), zejména ve špatně větraných a uzavřených prostorách. Zástupci agentury ale trvají na tom, že takové šíření je neobvyklé a současná pravidla pro společenské distancování mají stále smysl.
6. 10. 2020|

Nový virus se v Asii přenáší i mezi lidmi. Prvního nakaženého hlásí Spojené státy

Dosud málo prozkoumaný koronavirus, který se nedávno objevil v čínském městě Wu-chan, se může šířit z člověka na člověka. Oznámily to čínské úřady, podle nichž na tuto infekci zemřelo v zemi už šest lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že se virus v příštích dnech pravděpodobně rozšíří do dalších částí Číny i do jiných zemí. První potvrzený případ už hlásí Spojené státy. České úřady radí lidem mířícím do Wu-chanu používat ústní roušky.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 21:01|