TÉMA

MERS

Spojené arabské emiráty hlásí první případ MERS po dvou letech. Zdroj nákazy se nenašel
Spojené arabské emiráty oznámily Světové zdravotnické organizaci (WHO), že v zemi onemocněl mladý muž nemocí MERS, kterou způsobuje koronavirus příbuzný SARSu a SARS-Cov-2. MERS má ale na rozdíl od nich mnohem větší smrtnost.
26. 7. 2023|
Od středy mohou obchody prodávat až do 21 hodin, omezí se ale počet lidí v nich
V obchodech bude od středy v rámci boje s koronavirem platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních, informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na druhou stranu se ale může prodloužit otevírací doba, která bude sjednocena nově se zakázem vycházení – tedy do 21 hodin. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na brífinku po jednání vlády uvedl, že policisté pozdní nákupy budou tolerovat. Kabinet na jednání také schválil, že svateb, pohřbů a bohoslužeb se smí od středy zúčastnit patnáct osob.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 21:46|
Klíčový parametr pandemie covidu-19: rozptylové číslo je mnohem důležitější než reprodukční
Covid-19 se od chřipky a dalších infekčních nemocí značně liší; podle epidemiologů zejména tím, jaký má rozptyl. Právě tato hodnota označovaná písmenem „k“ bude zřejmě klíčová pro úspěšné zvládnutí pandemie. Ukazuje totiž, kdy a kde k nebezpečné nákaze může dojít.
3. 10. 2020|
30 otázek a odpovědí, které přinesly 3 měsíce s novým koronavirem
Pandemie nového koronaviru je jednou z nejvážnějších hrozeb nejen pro Českou republiku, ale i pro celý svět. Přinášíme odpovědi na nejdůležitější otázky o viru, nemoci, léčbě i ochraně před nebezpečnou chorobou.
19. 3. 2020|
Koronavirus podle současných poznatků nepředstavuje pro těhotné větší hrozbu
Nový koronavirus se objevil teprve před třemi měsíci, takže o něm ví věda zatím jen příliš málo – lidstvo se s ním totiž dosud nesetkalo. Neví se například, jestli může jeho šíření zpomalit nástup teplejšího počasí, jak přesně se šíří, ale ani to, jak moc velké riziko představuje pro těhotné ženy. Dosavadní indicie naznačují, že hrozba není větší než u jiných pacientů.
6. 3. 2020|
Nový koronavirus, SARS a MERS. Tři epidemie 21. století se liší smrtností, úmrtností i vlastnostmi virů
Během prvních tří týdnů epidemie připravil nový koronavirus o život více lidí než epidemie SARS za osm měsíců. Oba viry a obě choroby mají mnoho společného, ale v mnohém se také liší. Vědci popsali v čem.
4. 3. 2020|
Koronavirus
Vědci řeší, jestli se šíření viru může zastavit s nástupem teplého jara
Chřipkové epidemie se většinou řídí sezonností; rychle se sice rozšíří, ale mnohdy s příchodem teplejšího počasí skončí. Experti řeší, zda by tohle mohlo pomoci v případě koronavirové epidemie. Odpověď zatím neznají, na analogii s chřipkou ale neradí spoléhat.
26. 2. 2020|
Čínský ústav žádá o patent na použití léku remdesivir v Číně
Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences oznámila, že se dohodla s čínskými úřady a bude přímo ve Wu-chanu testovat ve dvou klinických studiích nadějný lék, který by se mohl uplatnit proti koronaviru. Možný lék vyvinula její virologická divize, kterou vede český vědec Tomáš Cihlář.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 10:50|
Tři nákazy koronavirem, které zneklidnily svět. Je nebezpečnější SARS, MERS, nebo wuchanský?
Svět zneklidnily v poměrně krátkém časovém úseku tři velké zdravotnické hrozby. Stály za nimi koronaviry. Tyto nákazy – SARS, MERS a wuchanský koronavirus – mají řadu společných znaků, mimo jiné dopad na společnost, ekonomiku či politiku.
3. 2. 2020|
Koronavirus
Epidemie v Evropě nejspíš nevypukne, míní francouzští lékaři. SARS i MERS jsou prý horší
Riziko epidemie koronaviru v Evropě je podle francouzských lékařů v tuto chvíli malé. Zástupce ministerstva zdravotnictví tvrdí, že se nákaza zdá v porovnání s podobnými předchozími nemocemi slabší, píše agentura AP. Francie zaznamenala už třetí případ koronaviru, pacienti jsou ale ve stabilizovaném stavu. Čína mezitím hlásí desítky obětí a skoro 1400 nakažených.
25. 1. 2020|
Nový virus se v Asii přenáší i mezi lidmi. Prvního nakaženého hlásí Spojené státy
Dosud málo prozkoumaný koronavirus, který se nedávno objevil v čínském městě Wu-chan, se může šířit z člověka na člověka. Oznámily to čínské úřady, podle nichž na tuto infekci zemřelo v zemi už šest lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že se virus v příštích dnech pravděpodobně rozšíří do dalších částí Číny i do jiných zemí. První potvrzený případ už hlásí Spojené státy. České úřady radí lidem mířícím do Wu-chanu používat ústní roušky.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 21:01|