TÉMA

Omnipol

Výrobce letadel z Kunovic kupuje od Rusů skupina Omnipol, českého vlastníka bude mít firma po 14 letech

Kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries kupuje od ruského majitele skupina Omnipol. Českého vlastníka bude mít někdejší Let Kunovice po čtrnácti letech. Omnipol to oznámil ve středu. Cenu firmy neuvedly. Kunovický podnik zaměstnává téměř tisíc lidí. Vyrábí civilní letouny L 410 a L410 NG.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 11:24|

Nový majitel Aera Vodochody neplánuje vybudovat mezinárodní letiště

Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz to v pondělí uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 13:42|

Prodej Aera Vodochody je dokončený. Získal ho maďarský finančník

Aero Vodochody nově patří společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol. Vedení společnosti se ujímá Viktor Sotona, ve funkci nahradí Dietera Johna. Aero dosud vlastnila skupina Penta. Součástí prodeje je i letiště Vodochody, řekla mluvčí Omnipolu Marika Přinosilová. Aero zaměstnává přes třináct set lidí, je největším tuzemským výrobcem letecké techniky.
30. 9. 2021|

Do koupě Aera Vodochody vstupuje nový maďarský partner, píší Hospodářské noviny

Do koupě největšího českého leteckého výrobce, firmy Aero Vodochody, vstupuje s českou skupinou Omnipol nový maďarský partner. Informoval o tom deník Hospodářské noviny (HN). Novým partnerem Omnipolu tak bude finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky, který má podle HN blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Skupina Penta Investments, která Aero Vodochody vlastní, to nechtěla komentovat.
31. 5. 2021|

Vietnam si pořídí dvanáct nových letounů z Česka. Podepsal smlouvu s Aero Vodochody

Vietnam koupí dvanáct nových letounů L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Strategický partner Aera, společnost Omnipol, a vietnamské ministerstvo obrany podepsaly smlouvu. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024. Společnost Omnipol o tom informovala na svém webu. Zájem o stroje potvrdil i Senegal, ale v tomto případě ještě není kontrakt v takové fázi jako s Vietnamem.
15. 2. 2021|

Maďarská firma může koupit výrobce letadel Aero Vodochody, rozhodl antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej výrobce letadel Aero Vodochody maďarské firmě Aero, kterou vlastní skupina Omnipol a maďarský podnikatel András Tombor. Antimonopolní úřad rozhodl v pondělí a jeho rozhodnutí je pravomocné, informoval mluvčí úřadu Martin Švanda v tiskové zprávě. Na rozhodnutí úřadu upozornil server Euro.cz.
20. 10. 2020|

Česká a slovenská armáda by měly spolupracovat, uvedli ministři. Ve hře je nákup letadel

Slovensko bude chtít do konce tohoto volebního období rozhodnout o náhradě cvičných letadel L-39. Mezi možnými dodavateli je i česká firma Aero Vodochody, předběžné nabídky má ale slovenské ministerstvo obrany také z Itálie nebo Velké Británie. Po setkání s českým ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) to ve čtvrtek sdělil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Oba ministři dále uvedli, že chtějí v obranném průmyslu spolupracovat.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 23:30|

Penta prodala výrobce letadel Aero Vodochody. Získá ho maďarský podnikatel a Omnipol

Penta Investments prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má v kupci Aera, firmě AERO Investments Partners, 51 procent a skupina Omnipol ovládá 49 procent. Firmy to uvedly ve čtvrtek v tiskové zprávě. Cenu nebudou zveřejňovat.
11. 6. 2020|

Obrana vyloučila všechny účastníky z tendru na nákup letadla. Zakázku za 661 milionů korun bude muset zrušit

Ministerstvo obrany vyloučilo z tendru na nákup malého letadla všechny tři účastníky. Dva nesplnili požadované parametry a třetí úřadu oznámil, že nabízený stroj již nemá k dispozici. Ministerstvu nabídl letoun jiný, takovou změnu v průběhu tendru ale zákon neumožňuje. Soutěž tak bude muset být zrušena. Obrana počítala s tím, že za požadovaný stroj zaplatí asi 661 milionů korun bez DPH.
21. 1. 2020|