TÉMA

Jan Kuklík

Uplynulo 85 let od Mnichovské dohody. Historii připomnělo třetí Názorové fórum

Skončilo pražské setkání Názorového fóra Památníku ticha s názvem „Mnichovské memento“. Akce se odehrávala ku příležitosti 85. výročí Mnichovské dohody podepsané 29. září 1938. Na setkání promluvil bývalý politik Petr Pithart, publicistka Lída Rakušanová, novinář Ondřej Houska, právník Jan Kuklík nebo vojenský historik Eduard Stehlík. Slova zazněla i od novináře Jana Urbana nebo politoložky Dagmar Vorlíček.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 17:29|

Rusko jako novodobý fašistický stát? Chybí mu ideologie, ale některé prvky jsou shodné, srovnal historik

Většina Evropy si v pondělí připomněla Den vítězství nad nacismem, v úterý si ho připomnělo i Rusko. To ale vzpomínalo na rok 1945 v době, kdy již déle než rok válčí se svým sousedem. Mezi Moskvou a Kyjevem létají vzájemná obvinění, že režim ve druhém, znepřáteleném státu je nástupcem fašistů. Vladimir Putin původně hovořil o ambici „denacifikovat“ Ukrajinu, Volodymyr Zelenskyj zase mluví o útočnících jako o „rašistech“. Čeští politici a historici se však v debatě v Událostech, komentářích neshodli na tom, že by ruský režim jasně splňoval kritéria fašismu. Historik Jan Kuklík ale upozornil na některé shodné prvky.
10. 5. 2023|

Vysoké školy bojují proti sexuálnímu obtěžování. Zavedly ombudsmany, na které se mohou oběti obracet

Většina univerzit považuje prevenci sexuálního obtěžování nebo násilí na akademické půdě za zásadní. Zřizují proto pozici ombudsmana nebo důvěrníka, kterým mohou dotčení hlásit nevhodné chování. O sexuálním obtěžování na univerzitách i jinde se více hovoří například v souvislosti s kampaní MeToo, která začala před pěti lety. Na obtěžování a nevhodné chování ale v minulosti poukazovaly i studentské iniciativy.
13. 10. 2022|

Veřejnost by měla vědět, jak závažný stav prezidenta je, myslí si děkan právnické fakulty

Je krátce po volbách a prezident Miloš Zeman se nachází v nemocnici. Lidé mají právo vědět, jak vážný zdravotní stav prezidenta je, myslí si děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Upozornil na to, jak důležitá role hlavy státu po volbách je kvůli sestavování nové vlády. Povolební vyjednávání o budoucím kabinetu však mohou probíhat podle Kuklíka bez prezidenta. Hlava státu je podle posledních zpráv ve stabilizovaném stavu. Hradní mluvčí uvedl, že Zeman potřebuje klid na léčbu. Hospitalizace ale podle něj neohrožuje povolební vyjednávání.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:10|

Děkan pražských práv: Povolební vyjednávání by měla být rychlá, novou vládu můžeme potřebovat

Hledání vládní většiny v nové Poslanecké sněmovně, která vzejde z víkendových voleb, by podle děkana pražských práv Jana Kuklíka mělo s ohledem na pandemická rizika probíhat rychleji než v předchozích letech. Prohlásil to v Interview ČT24 a upozornil i na nezbytnou úlohu prezidenta, jenž je v těchto dnech ovšem zdravotně indisponovaný.
8. 10. 2021|

Feri vystoupil z TOP 09, strana ho k tomu vyzývala

Dominik Feri vystoupil z TOP 09. Učinil tak poté, co ho k tomu vyzvalo předsednictvo strany, minimálně do doby, než se vyšetří údajné násilné skutky. Po uveřejnění svědectví několika žen, které Feriho obvinily ze sexuálního obtěžování a násilí, poslanec rezignoval na svůj mandát a nebude kandidovat v říjnových volbách.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 14:31|
Události komentáře

Justice měla problémy, zneužití pro monstrprocesy nemohla zabránit, míní expert o soudu s Horákovou

Československá justice měla problémy už před komunistickým pučem v únoru 1948 a nemohla zabránit vykonstruovaným monstrprocesům, jako byl ten s Miladou Horákovou. V Událostech, komentářích to řekl expert na právní dějiny Jan Kuklík, děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy.
9. 6. 2020|
Doporučujeme

Veličenstvo kat. Jak žil prokurátor Josef Urválek po justičních zločinech 50. let

Byly to morbidní divadelní exhibice na účet předem odsouzených k smrti. Milady Horákové, Záviše Kalandry, Rudolfa Slánského, Vladimíra Clementise a dalších. Jméno Josefa Urválka, nejznámějšího představitele justičních zločinů padesátých let, se objevilo v souvislosti s aférou kandidátky na ombudsmana Heleny Válkové. Jaký byl Urválkův pozdější život, o kterém se toho moc neví, zjišťovali Mirek Petráček a Karel Vrána z pořadu Reportéři ČT. 
21. 1. 2020Aktualizováno26. 1. 2020, 14:11|