TÉMA

Meghan

Britská královská rodina narušila tradici. Otevřeně se vyjádřila k válce na Ukrajině

Válka na Ukrajině překvapivě nezůstala bez odezvy ani u britského královského dvora. Princ Charles otevřeně varuje před ruskou agresí, princ William podpořil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a královna Alžběta II. kupříkladu odložila zapůjčení mečů ze sedmnáctého století na výstavu do Ruska. Podle komentátorů jde o nezvykle přímá gesta, která nemají obdoby. Členové britské královské rodiny se totiž k politickým událostem příliš nevyjadřují, jejich nynější činy tak mohou mít široký společenský dopad.
18. 3. 2022|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

„Říkejte mi prostě Harry.“ Slavný královský pár končí s povinnostmi Windsorů

Pro prince Harryho a jeho manželku Meghan začne nová éra, v níž si přáli více pracovat a postavit se na vlastní nohy. Od 1. dubna přestanou být placeni z peněz britských daňových poplatníků a nebudou se účastnit oficialit a reprezentovat královnu. Pár, který vedl dlouhodobě spory s bulvárem, může pokračovat jen ve své soukromé charitě. Bezprecedentní krok, takzvaný Megxit, vyvolal v lednu ve Spojeném království šok. Princ Harry později přiznal, že si tak drsný rozchod s rodinou nepředstavoval.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 19:30|

Tohle jsem nechtěl, přiznal princ Harry. Lituje ztráty královských povinností

Britský princ Harry vyjádřil lítost nad tím, že se musel vzdát svých královských povinností. Chtěl prý se svou ženou Meghan dál sloužit královně, britskému Společenství a vojenským sdružením, aniž by čerpal peníze z veřejných zdrojů. To se však ukázalo jako nemožné.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 09:04|