TÉMA

Zdeněk Kabátek

Pojišťovny budou mít snazší bonifikaci zodpovědných pacientů. VZP chce také znevýhodnit ty, kdo na prevenci nechodí

Odměňovat pacienty za pravidelné preventivní prohlídky má zdravotním pojišťovnám umožnit novela, kterou dokončuje ministerstvo zdravotnictví. Do dvou týdnů by návrh měl jít do připomínkového řízení a na konci června ho chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit vládě. Pojišťovny ovšem uvažují i o tom, že kromě zvýhodnění těch, kdo na prevenci chodí, naopak omezí čerpání některých bonusů těm, kteří prevenci zanedbávají.
9. 3. 2024|

Válek se dohodl se zástupci lékařů na růstu platů. V pátek by mohl skončit protest zdravotníků

Lékaři by měli v pátek začít stahovat své výpovědi z přesčasové práce, řekl viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09), zástupci nemocnic a zdravotních pojišťoven. Podmínkou je ale podpis finální dohody. Válek sdělil, že všichni účastníci schůzky projevili souhlas s nabídkou na růst platů ve zdravotnictví a předloží ji organizacím ke schválení. Dohoda počítá s růstem výdělků lékařů o pět až patnáct tisíc korun, u ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických pracovníků o pět procent.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 22:14|

Přibývá pacientů s rakovinou prostaty, muži starší 50 let se budou moci nechat preventivně vyšetřit

Rakovina prostaty je diagnóza, kterou si každý rok vyslechne přes osm tisíc lidí. Je to nejčastější zhoubný nádor u mužů. Od příštího roku se padesátníci a starší budou moci nechat preventivně vyšetřit. A to minimálně jednou za čtyři roky.
31. 10. 2023|

Pro zavedení přímých plateb od pacientů v současnosti není politická podpora, řekl Fiala na konferenci

Pro zavedení spoluúčasti pacientů podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď není politická podpora. ODS to už zkusila a zaplatila za to, řekl na konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024. Podle průzkumu Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) vyšší spoluúčast odmítá jedenatřicet procent obyvatel. Dobrovolné připojištění za vyšší kvalitu služeb podporuje šedesát devět procent Čechů. Za zásadní problémy, se kterými se zdravotnictví potýká, označil Fiala nedostatek léčiv a nespokojenost mladých lékařů s novelou zákoníku práce.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:45|

Melanom je jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění v Česku, Lence ho objevili už v osmnácti

Lékaři zdůrazňují důležitost prevence melanomu, který patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění v Česku – ročně na něj umírá kolem čtyř set lidí. Například brněnský Masarykův onkologický ústav znovu objednává pacienty na komplexní preventivní prohlídky. Od loňského listopadu rezervace pozastavil – zájem byl totiž obrovský.
18. 4. 2023|

Ministr Válek chce jednat o možnosti zdravotního připojištění. Fungovat by mohlo za pár let

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce jednat o možnosti připojištění ve zdravotnictví. Podle něj je potřeba do zdravotnictví dostat víc peněz a udělat to pomocí připojištění by bylo lepší než zvyšováním daní, řekl v Otázkách Václava Moravce. Možnost připojištění by se podle něj musela zavést postupně, nový systém by mohl fungovat od roku 2025 nebo 2026.
20. 11. 2022|

Válek by souhlasil s očkováním v lékárnách. Podle Kubka je však problémem nezájem lidí o vakcínu

V Česku není problém v tom, že by chyběly kapacity pro očkování proti covidu-19, ale nezájem lidí o vakcínu. V Otázkách Václava Moravce to řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. S nezájmem lidí o očkování souhlasí i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), proočkovanost by ale podle něj mohla zvýšit možnost podávat vakcínu v lékárnách. Zároveň odmítl, že by mělo být očkování povinné. Stejně tak podle něj nemá v tuto chvíli smysl závádět povinné nošení ochrany dýchacích cest, tedy roušky a respirátory.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 14:46|

VZP chce finančně motivovat lékaře, aby ordinovali v oblastech, kde nyní chybí

Přes půl miliardy korun plánuje největší zdravotní pojišťovna v příštím roce zaplatit za zlepšení dostupnosti péče. Penězi chce motivovat praktické lékaře, pediatry i zubaře k otvírání praxí v oblastech, kde jich je dlouhodobě nedostatek. Denně řeší VZP desítky stížností od lidí, kterým se nepodařilo sehnat doktora.
1. 11. 2022|

Zdravotnické odbory žádají patnáctiprocentní růst platů. Čtyři procenta, kontruje Válek

Ve zdravotnictví běží diskuse o rozpočtu a platbách v příštím roce. Takzvaná úhradová vyhláška, která je pomáhá stanovit, prochází připomínkovým řízením a stát v ní oproti původnímu plánu zvýšil úhrady za zdravotnické výkony. Přísun peněz ale nemusí stačit, protože odbory žádají výrazně vyšší růst platů, než s jakým počítá ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).
22. 9. 2022|

Pojistné platí stát za uprchlíky 150 dní po získání víza, potom mají nahlašovací povinnost

Bezmála 600 milionů korun už zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za péči o ukrajinské uprchlíky v období od března do konce června. Pojistné za ně platí stát až 150 dní po získání víza. Po uplynutí této lhůty musejí běženci nahlásit pojišťovně, jak budou zálohy hradit dál. Neplacením pojistného vzniká dluh, který může skončit i soudní exekucí. K takovým krokům však  VZP zatím nemusela přistoupit.
29. 8. 2022|

Vláda se stále pře o platbách do zdravotnictví. Opozice hrozí obstrukcí

Vládní koalice se stále nemůže dohodnout na výši plateb státu do zdravotnictví v příštích letech. Lidovci nesouhlasí s aktuálním plánem ministrů financí a zdravotnictví na automatické zvyšování plateb za státní pojištěnce. Námitky zejména k úhradám v příštím roce mají však i opoziční strany.
30. 5. 2022|

Platby za státní pojištěnce budou vycházet z inflace a růstu reálné mzdy, navrhuje vláda

Kabinet navrhne valorizaci plateb za státní pojištěnce podle vyměřovacího základu zvýšeného o inflaci a jednu polovinu růstu reálné mzdy. Novinářům to řekli ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Příští rok by tak měla být měsíční platba státu 1878 korun, o 111 korun víc než letos. V současnosti vláda zvyšuje částky změnou zákona, částka na žádné ekonomické ukazatele navázána není.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 16:51|

Ke zdravotnímu pojištění se přihlásilo přes 150 tisíc uprchlíků. Vláda podle Rakušana zvýší příspěvky

Ke zdravotnímu pojištění v Česku se již registrovalo téměř 153 tisíc ukrajinských uprchlíků, informoval ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Z toho je podle něj 68 tisíc dětí. Zdravotní pojištění mohou v Česku získat ti, kteří mají vízum o strpění, těch je nyní více než 150 tisíc. Kraje kvůli situaci s ubytováním uprchlíků chtějí vyšší státní příspěvek. Vláda jim podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vyhoví. Stát by mohl podle jeho odhadu dávat 250 korun. Kvůli uprchlické krizi rozhodl také Ústřední krizový štáb o pravidelných jednáních zástupců šesti ministerstev. Poprvé se skupina sejde v úterý.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 22:07|

Milostivého léta mohou využít i dlužníci VZP, oznámil šéf pojišťovny

Zbavit se dluhů v takzvaném milostivém létě mohou i dlužníci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Když do 28. ledna splatí původní dlužnou částku a uhradí 908 korun exekutorovi, penále se jim odpustí. Na tiskové konferenci to oznámil ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Největší zdravotní pojišťovna sklízela kritiku za to, že by se u ní v tříměsíční oddlužovací akci mělo dál penále vymáhat. Podle Kabátka pojišťovně dluží 231 tisíc lidí. Původní dlužná částka činí třináct miliard korun a penále dalších šestnáct miliard.
8. 11. 2021|

Pojišťovny přišly kvůli covidu o miliardy. Kvůli nákladům na péči by o sebe lidé měli víc pečovat, radí politici

Koronavirová epidemie připravila české zdravotnictví o miliardy korun. Podle černých scénářů pojišťoven může systému za tři roky chybět až 76 miliard korun. Zástupci vlády naopak považují současnou situaci za stabilizovanou. V dalších letech má pomoct navyšování plateb za státní pojištěnce. Podle ministra zdravotnictví i části opozice by se měla částka valorizovat pravidelně. Peníze navíc by zdravotnictví mohlo získat i díky prevenci.
17. 9. 2021|

Chybou by bylo podcenit případný nástup dalšího problému, například po dovolených, uvedl k pandemii Blatný

Vláda už jednou podcenila podle ekonoma Filipa Pertola z IDEA CERGE-EI přípravu na epidemii, když nezačala budovat včas systém trasování a testování a pak musela sáhnout k plošnému lockdownu, což je ale vždy to nejdražší řešení, připomněl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Bývalý ministr zdravotnictví a primář Oddělení dětské hematologie a biochemie FN Brno Jan Blatný souhlasil, že by bylo velkou chybou, kdyby se případný nástup dalšího problému opět podcenil, například po návratu Čechů z dovolených.
30. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 15:49|

Platba za státní pojištěnce by opět mohla vzrůst. Podle ČSSD nejméně o 200 korun

Vláda pro příští rok počítá s dalším růstem plateb, které posílá zdravotním pojišťovnám za péči o důchodce, děti, nezaměstnané a další státní pojištěnce. Náklady na lékařskou péči, očkování proti covidu-19, testování, ale i odměny zdravotníků jsou totiž stále vyšší. ČSSD navrhuje růst platby o 200 korun měsíčně na jednoho člověka. To by znamenalo dalších zhruba 15 miliard ročně. Hnutí ANO je ochotné o částce jednat.
3. 4. 2021|

Podíl pozitivně testovaných ve firmách klesá, vyplývá z průzkumu

Podíl pozitivních záchytů koronaviru ve firmách podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) klesá. Ve druhém kole testování činil 0,61 procenta, ve třetím 0,44 procenta. V prvním kole to bylo 0,77 procenta. Firmy v 51 procentech případů využívají k povinnému testování samotestovací antigenní sady. Testy za více než sto korun momentálně nakupuje 61 procent podniků, při prvním kole testování jich bylo 80 procent. Vyplývá to z průzkumu SP, jeho výsledky v pondělí představili zástupci svazu.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 18:00|

Pojišťovny pošlou kvůli covidu do nemocnic 173 miliard. Je to o 11 procent více než loni

Zdravotní pojišťovny plánují letos kvůli pokračující epidemii covidu-19 platby za akutní péči do nemocnic vyšší proti loňsku o 11 procent. Z veřejného zdravotního pojištění jim půjde 172,9 miliard korun, loni to bylo 156,1 miliardy a v roce 2019 před pandemií 136,6 miliardy korun. Ostatní oblasti péče mají schválené navýšení asi o 2,5 procenta, uvedli zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Svazu zdravotních pojišťoven (SZP). Vývojem systému veřejného zdravotního pojištění by se v pondělí měla zabývat i vláda.
24. 2. 2021|

Kabátek zůstane ředitelem VZP. Správní rada přednostní očkování nevnímá jako porušení předpisů

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek zůstane ve své funkci. Správní rada jej podpořila a shodla se na tom, že nepovažuje jeho přednostní očkování za porušení právních předpisů. Informovali o tom členové správní rady pojišťovny. Její předsedkyně Věra Adámková na tiskové konferenci uvedla, že Kabátek šel na očkování na doporučení svého lékaře kvůli určité diagnóze, podrobnosti ale nesdělila.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 19:56|

Pfizer pošle v příštích týdnech o 30 procent méně vakcín. „Absolutně nespolehlivá firma,“ reagoval Babiš

Do Česka přijde v příštích třech týdnech o 30 procent méně dávek vakcíny od Pfizeru, než výrobce původně plánoval. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to firma nijak nezdůvodnila. Již nynější dodávka byla menší, podle ministerstva zdravotnictví asi o pětinu. V Praze, kam dosud směřovalo nejvíce vakcín, očekávají v následujícím týdnu propad na pouhých 60 procent dosavadního počtu dávek. Očkování nicméně pokračuje, vakcínu ve středu dostal i prezident republiky Miloš Zeman.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 19:41|

Kabátek zůstává v čele VZP, post ředitele obhájil i přes Babišovy výhrady

Zdeněk Kabátek bude pokračovat v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Od správní rady získal v tajné volbě 21 z 26 hlasů. Neuspěl tedy dosavadní náměstek pro zdravotní péči David Šmehlík, byť se hovořilo o tom, že jej podporuje vládní hnutí ANO. Ke Kabátkovi byl naopak premiér Andrej Babiš (ANO) velmi kritický.
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 23:09|
Otázky Václava Moravce

Koncem června snad budou nemocnice fungovat normálně, doufá šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny

Chceme se ke zdravotní péči vrátit co nejdříve, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Potvrdil, že vyšší platba za státní pojištěnce alespoň částečně vynahradí pojišťovnám ztráty. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek je přesvědčen, že šíření pandemie má Česko pod kontrolou a že nově vyvinutý dispečink se bude zemi hodit i v období klidu. Podle ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka je namístě přestat veřejnost strašit nic neříkajícími statistikami o počtu nakažených a mrtvých.
26. 4. 2020|

Ministerstvo chce zavést elektronické žádanky na vyšetření. Měly by zkrátit čekání

Elektronické žádanky na vyšetření a pravidelné zveřejňování objednacích lhůt na prohlídky jsou dvě novinky, které mají podle ministerstva zdravotnictví pacientům lépe zajistit dostupného lékaře a zkrátit čekání. Resort o nich teď vyjednává s doktory i pojišťovnami, protože ty mají podle zákona dodržování lhůt hlídat. A pokud se strany nedomluví, dá tuto povinnost ještě letos zákonem.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 08:32|